-

Alles over de Dartmoor

Dartmoor Arnd Bronkhorst

Wie valt er niet voor die grote ondeugende Bambi-ogen, de snelle kleine pasjes, de enorme haarbos die alle kanten op vliegt? Dartmoorpony’s winden iedereen om hun vingers. Niet gek dus, dat de pony’s veel als kinderpony worden gebruikt. Maar wist je dat ook volwassenen veel plezier van zo’n grapjas kunnen hebben?

Oorspronkelijk komt de Dartmoor uit een streek in het zuid-westen van Engeland die de naam – heel verrassend – Dartmoor draagt. Tussen de glooiende heuvels bedekt met paarse heide leven al honderden jaren kleine, sobere, taaie pony’s.

Gebruik

“Tussen de glooiende heuvels bedekt met paarse heide leven al honderden jaren kleine, sobere, taaie pony’s”

Vroeger werden Dartmoorpony’s vaak gebruikt bij het werk in de mijnen. Dit was gevaarlijk werk waarbij vaak voorkwam dat de pony, als hij eenmaal beneden afgedaald was, nooit meer de zon te zien kreeg.Dit, in combinatie met het feit dat hun leefgebied, de Dartmoor, gebruikt werd als militair oefenterrein gedurende de Tweede Wereldoorlog, zorgde ervoor dat het ras bijna op uitsterven stond. Gelukkig keerde het tij op tijd en werden de pony’s steeds vaker gebruikt bij het werk op de boerderij en bij het vervoer van mensen van A naar B.

Momenteel worden ze vaak gebruikt als kinderpony. Door hun betrouwbaarheid, intelligentie, vastberadenheid en uithoudingsvermogen zijn het heerlijke pony’s om de kneepjes van de sport te leren. Maar voor volwassenen hoeft de Dartmoor zeker niet afgeschreven te worden: ze zijn heel geschikt voor het aangespannen werk.

‘Maar voor volwassenen hoeft de Dartmoor zeker niet afgeschreven te worden: ze zijn heel geschikt voor het aangespannen werk’

Exterieur

“Qua vachtkleur zijn ze no nonsense: je ziet ze vaak in de kleuren bruin, zwart, vos en schimmel”

Dartmoor pony’s zijn niet groot: het stamboek ziet ze het liefst tussen de 1.10 meter en de 1,27 meter. Qua vachtkleur zijn ze no nonsense: je ziet ze vaak in de kleuren bruin, zwart, vos en schimmel. Gevlekt is niet toegestaan, en aftekeningen dienen klein te zijn.

Met kun kleine edele hoofdje en grote neusgaten zie je de invloeden van de Welsh en de Arabische Volbloed terug, terwijl hun volle staart en manen en de vlakke, vloeiende gangen zonder overdrijving juist het scheutje Shetlander en Fellpony laten zien.

Het zijn compacte, stevig gebouwde rij- en menpony’s met een sterk gestel en gezonde, goed gevormde hoeven die overal voor in zijn en niet snel gek te krijgen zijn. Kortom: de ideale familiepony!

Bronnen: Het Dartmoor Stamboek &  Dartmoorstal De Remkettinghoeve 

 

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant