-

Alles over de Connemara

Arnd Bronkhorst

Ze zijn the best of both worlds, vindt Ilja Knook, bestuurslid van het Nederlands Connemara Pony Stamboek. “Je kunt ze sober houden als een pony, maar ze hebben de ambitie van een paard. Ze zijn sterk en kunnen met weinig toe, maar doen het ook ontzettend goed in de sport. Dat maakt de Connemara zo’n fijn ras.”

De Connemara is een ponyras afkomstig uit het woeste achterland van de Ierse westkust. Ze komen voor in de kleuren grijs, zwart, bruin, vos, smokey, valk, isabel of palomino. De stokmaat ligt meestal tussen de 1.28 meter en de 1.48 meter, maar laat je niet misleiden door hun hoogte. “Ze hebben veel diepte in hun lichaam, waardoor ze vaak groter ogen dan bijvoorbeeld een NRPS van dezelfde stokmaat. Mijn dochter van zestien is 1.78 meter, en onze Connemara 1.48 meter. Zij rijdt dressuur met haar en dat past prima.”

Geen dooie dienders

“Connemara’s worden vaak ‘moeder-kind’-pony’s genoemd. De moeder kan er heerlijk op buitenrijden terwijl kinderen lekker kunnen springen of dressuur kunnen rijden. Voor hele jonge kinderen zou ik zeggen dat er geschiktere rassen zijn: het zijn namelijk sterke pony’s, zeker als ze zelf ook jong zijn. Dit in combinatie met hele jonge kinderen kan problemen geven”, zegt Ilja.‘Connemara’s worden vaak ‘moeder-kind’-pony’s genoemd’

Justine Maerte & Connemara Shamrock du Gite

“Maar”, vult Ilja aan, “als je even tijd investeert in goede begeleiding aan het begin, zijn het pony’s waar kinderen heel lang plezier van kunnen hebben. Ze groeien er namelijk niet snel uit en hebben genoeg temperament om het leuk te doen in de sport. Ze zijn koel in hun hoofd,  maar zijn geen dooie dienders.”

“Connemara’s zijn veelzijdig: een ander bestuurslid van de Vereniging rijdt ZZ-Licht met een Connemara tussen de paarden, maar vaak zie je toch dat ze echt uitblinken in springen en eventing. Wij houden de top natuurlijk goed in de gaten, en daar zie je flink wat Connemara’s terug. Wat jammer is, is dat bijvoorbeeld tijdens de Europese Kampioenschappen veel Connemara’s het label ‘Irish Sport Horse’ krijgen, in plaats van ‘Connemara’. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor de promotie van het ras”, geeft Ilja aan.

Gezocht: fokkers!

“Vaak zie je dat Connemara’s wat eenkennig kunnen zijn, over het algemeen zijn het geen allemansvrienden. Maar als ze je eenmaal kennen, zijn het vrienden voor het leven. Er worden veel Connemara’s uit Ierland geïmporteerd, en vaak zie je bij die dieren dat ze echt even nodig hebben om te settelen. Pas trouwens wel op als je een geïmporteerde Connemara koopt”, waarschuwt Ilja. “Zadelmak betekent in Ierland iets heel anders dan in Nederland.”

“Vroeger kwamen Connemara’s met containers tegelijk in ons land aan, vers uit Ierland. Dat was niet altijd het allerbeste spul. Tegenwoordig komt dat gelukkig minder voor. Nu dient zich een ander probleem aan: door de groeiende interesse in het ras zijn er eigenlijk te weinig Connemara’s om aan de vraag te voldoen.”

“Er zijn een aantal handelaren en fokkers in Nederland via wie je een goede Connemara aan kan schaffen, maar eigenlijk zijn het er te weinig. We zouden meer Connemarafokkers in Nederland goed kunnen gebruiken!”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant