Storm
Storm

Amerikaanse bouwt speciale saferoom voor paarden

Nieuws

Er trekken de laatste tijd sterke stormen over de Verenigde Staten. Een tornado in Arkansas liet 130 kilometer aan ravage na en doodde minstens 16 mensen en in Oklahoma werden 25 mensen verwond door een storm. De stormen zetten voorlopig nog wel door en het is voor de Amerikanen belangrijk dat ze hun dieren beschermen. Mary Ellen Hickman heeft daar een slimme oplossing voor: een speciale saferoom voor paarden.


“Ik kom oorspronkelijk uit Ohio en ben verhuisd naar Oklahoma, dat bekend staat om zijn tornado’s”, begint ze. “In Ohio waren de mensen er niet zo erg mee bezig, maar hier kunnen ze erg goed voorspellen wanneer er een storm komt.”


Sinds haar verhuizing in 2006 heeft Mary Ellen gelukkig pas twee keer toevlucht moeten zoeken tot haar schuilkelder. “De tornado die in 2013 door Moore trok bracht me op het idee een veilige plek voor de paarden te maken. De tornado was maar anderhalve kilometer van ons huis en ik zag hem voorbij trekken. Het was het engste dat ik ooit zag. Onze boerderij had maar een klein beetje schade, maar toen ik de stad zag begreep ik pas wat posttraumatische stress betekent. Het was vreselijk.”


Mary Ellen beseft dat ze ongelofelijk veel geluk heeft gehad dat ze niet zoveel heeft verloren als de rest van de mensen in de stad, die familie en dieren verloren. “Ik besloot dat ik hier niet kan leven zonder een veilige plek voor mijn paarden te hebben”, vertelt ze.


“Ik woon op vlak land en iets onder de grond bouwen was gewoon te duur. Na wat onderzoek besloot ik het ontwerp te baseren op een paardentrailer.” Het beton in de ruimte is sterker dan bij gewone saferooms en het kostte haar een maand om hem te bouwen. De ruimte kan onderdak geven aan tien paarden, maar er is ruimte voor nog meer. “Als ze vriendelijk zijn tegen elkaar”, vertelt ze. “We hebben renpaarden en westernpaarden, die vaak weg zijn op wedstrijd. Het zijn er zes, maar ik wilde ook ruimte voor de paarden van anderen. Je kunt de ruimte zo groot en klein maken als je zelf wilt. De stallen die ik erin heb gemaakt zijn ook niet noodzakelijk, maar wij hebben paarden die niet zo goed bij elkaar kunnen. Als er een storm uitbreekt wil ik me niet druk maken over een mogelijk gevecht tussen de dieren.”


Mary Ellen hield een speciale oefening en ze overlegde met haar dierenarts over hoe het beste te handelen tijdens een storm. “We kwamen overeen om de paarden wat kalmerends te geven voor ze in de saferoom gaan. Dat is het fijne van het wonen hier, ze kunnen precies van te voren voorspellen wanneer er een storm komt dus geef ik ze het nooit voor niets.”


“Al zolang als ik hier woon krijgen we waarschuwingen over tornado’s. Ze geven de waarschuwing ruim op tijd dus ik heb nog even om de paarden in de saferoom te plaatsen. Het hooi hangt er al en ik kan snel emmers met waters in de ruimte zetten. En er hangt noodverlichting zodat we iets kunnen zien”, vertelt ze. Er is geen waterleiding naar de ruimte, omdat dat te duur werd en het maar een tijdelijk verblijf is. “In het ergste geval moeten ze er een nachtje instaan, maar ik heb buiten gewoon water. Het is geen plek waar ze dagen in kunnen staan, het is gewoon een snel toevluchtsoord. En natuurlijk geeft het geen garantie, maar het maakt met wel wat geruster over de veiligheid van mijn paarden.”


“Mensen vanuit het hele land hebben contact met me gezocht om te zeggen dat ze zelf ook een saferoom gaan bouwen”, zegt ze toch een beetje verbaasd. “Het is een goede investering en het geeft je grond wat meer waarde. Vooral nu het weer zo slecht is ben ik blij dat ik hem heb. Ik heb liever een saferoom dan een zwembad. Dat is nog goedkoper ook. Ik hoop dat ik anderen kan inspireren en wellicht levens kan redden.”

Kijk hier voor foto’s van de ruimte

Bron: pleasurehorse.com