-

Alles over de Akhal Teke

Arnd Bronkhorst

Zet je zonnebril maar op: in de vijf minuten die het je kost om dit artikel door te nemen proberen we je alles te leren over een bijzonder ras: de Akhal Teke. Deze paarden zijn vooral bekend door de oogverblindende glans op hun vachten in de zon. Waar jij door de jaren heen liters lijnzaadolie in je paard giet om zijn vachtje ietsjes te laten glimmen, heeft dit ras een natuurlijke glans door hun afwijkende haarstructuur.

Foto: Katya Druz

“De omhulsels van de haren van Akhal Tekes bevatten meer kristallen dan die van ‘normale’ paarden”, legt Clara de Vos van Steenwijk, eigenaresse van Stoeterij Argamak, uit. “Hierdoor wordt de zon extra weerkaatst. Akhal Tekes komen oorspronkelijk uit Centraal-Azië, waarbij dit als voordeel had dat de hitte extra afgestoten werd. Zo werd oververhitting voorkomen.”

De naam ‘Akhal Teke’ is een combinatie van de benaming van een oase in het Kopet-Dag gebergte ‘Akhal’, en naar de Turkmeense nomadenstam ‘Teke’. Het gebied waar de Akhal Teke oorspronkelijk vandaan komt is een schraal gebied vol steppen en woestijnen, wordt omschreven op de website van Stoeterij Argamak.

Woestijn

Foto: Artur Baboev

Hierdoor is het ras uitgegroeid door een taai ras. Je herkent ze aan hun ranke, fijne lichaamsbouw en hun goed ontwikkelde uithoudingsvermogen. Soms worden ze ook wel de ‘windhonden’ onder de paarden genoemd. “Dit maakt ze erg geschikt voor endurance”, vertelt Clara. “Maar ook in de spring- of dressuurring misstaan ze niet.” En sluit ook de recreatie niet uit: hier blijken ze ook erg geliefd. “Ze hebben namelijk doorgaans een bijzonder, mensgericht karakter. Als je een vriend voor het leven zoekt, dan ben je bij een Akhal Teke aan het goede adres. Ze zijn snel van begrip en zijn ontzettend sensitief: ze weten precies hoe je je voelt.”

Akhal Tekes zijn vrij sober te houden. Bij Stoeterij Argamak staan de paarden dan ook 24/7 in de wei, met uitzondering van de hengsten, die om de beurt vier tot zes uur per dag in de wei lopen. Qua stokmaat zijn Akhal Tekes meestal tussen de 1.58 m en de 1.62 m. “Dit is een gemiddelde, er zijn veel paarden die er net onder of boven zitten. In het zuiden van Europa merken we dat mensen veel minder geïnteresseerd zijn in de maat, daar maakt het niet uit of een Akhal Teke onder de 1.58 m zit. Wellicht omdat de ruiters daar ook kleiner van stuk zijn. In Nederland zijn er veel meer verzoeken voor grotere types.”

Mensgericht

Foto: Katya Druz

Momenteel staan er ongeveer 25 Akhal Tekes bij Stoeterij Argamak op stal. “Ik schat dat er verder in Nederland een stuk of tien Akhal Tekes rondlopen. De interesse stijgt wel. De meeste mensen worden verliefd op het ras door het bijzondere karakter. Akhal Tekes hechten zich ontzettend aan mensen. Ik kan het niet goed uitleggen, eigenlijk moet je het gewoon zien, naast zo’n paard staan en het ervaren.”

Stoeterij Argamak heeft dan ook vaak mensen over de vloer die kennis willen maken met het ras. “Mensen googlen ‘Akhal Teke’ en komen dan bij ons uit. We nodigen deze mensen graag uit op onze stoeterij, zodat ze de paarden van dichtbij kunnen zien. De paarden komen dan doorgaans meteen naar het hek om kennis te maken met de bezoekers. Veel mensen ervaren dit als bijzonder, maar dat is echt typisch voor het ras; het contact zoeken met mensen.”

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant