Kaspisch paard
Kaspisch paard

Acht dingen die je nog niet wist over het Kaspische paard

Recreatie Opvallend Rassen

Het is ruim jaar 50 jaar geleden dat het oudste paardenras ter wereld werd herontdekt. Het gaat om het zeldzame Kaspische paard. In veel opzichten een bijzonder paard. In dit artikel 8 bijzondere feiten.


1. Hoogte

Het Kaspische paard is gemiddeld slechts 1.16 meter groot, dat het de ideale rijpony maakt voor kleine kinderen.

2. Het Kaspische paard is geen pony

Ondanks hun hoogte wordt het Kaspische paard een paard genoemd. Ze zijn het onderwerp geweest van veel controversie en onderzoek, waaruit bleek dat hun botstructuur die van een paard is en niet van een pony.
Volgens de Britste Vereniging van het Kaspische Paard: “Het Kaspische paard is een paard, geen pony. Het moet daarom op dezelfde manier worden beoordeeld als een goed gefokt paard. De benen, het lichaam en het hoofd moeten met elkaar in verhouding zijn. Korte benen en een hoofd dat niet in proportie is zijn grote fouten. Hij moet eruit zien als een elegant, klein paard.”

3. Spectaculaire actie

Het ras staat bekend om zijn spectaculaire beweging en de snelheid. Ze hebben een “natuurlijke zwevende beweging in alle gangen en een lange, lage draf met veel schoudergebruik”, aldus de rasvereniging. Hun galop is “zacht en hobbelend”. Daarnaast hebben ze een goed vermogen om te springen.

4. Geschikt voor oudere ruiters

Als je ze kruist met Arabieren of warmbloeden, behoudt het Kaspische paard alle typische raskenmerken. De extra hoogte maakt hem dan echter geschikt voor grotere en oudere ruiters.

5. Oorsprong

Het ras dateert van oud Perzië, ten minste tot 3000 voor Christus. Experts geloven dat het Kaspische paard ten grondslag lag aan het Arabische ras en daardoor ook aan het grootste deel van bloedpaarden vandaag de dag.

6. De herontdekking

In 1965 was het ras dat in de bergen van noord Iran liep onbekend. Er werd gedacht dat de paarden waren uitgestorven. Totdat Louise Firouz, de Amerikaanse vrouw van een Iraanse man, toevallig tegen een hengst aanliep op een markt in noord Iran. Vanaf toen is ze zich bezig gaan houden met de verspreiding van het ras.

7. Verspreiding

De pogingen van Louise om het ras te verspreiden werden in de kop gedrukt door revoluties en oorlogen, maar er werd een klein deel naar Groot-Brittannië gehaald door prins Philip. Ook fokkers uit Australië, Nieuw-Zeeland, Amerika en Scandinavië waren geïnteresseerd in het ras waardoor de overleving van het ras werd gegarandeerd.

8. Terug in gevaar

Maar, sinds het overlijden van Louise in 2008, heeft recessie in delen van de wereld waar de paarden worden gefokt ervoor gezorgd dat het aantal fokdieren drastisch is afgenomen. Het is onbekend hoeveel er gefokt wordt en het het dier is opnieuw bedreigd.
Bron: Horse and Hound 
SONY DSC