-

Wat gebeurt er met je paard als jij overlijdt?

Paula da Silva

Het is een verontrustende gedachte: wat gebeurt er met jouw geliefde paard of pony als ze jou overleven? Je gaat er natuurlijk niet van uit, maar er bestaat een kans dat jij eerder overlijdt dan je paard. Er zijn een aantal dingen die je kunt regelen om de toekomst van je paard te verzekeren, bijvoorbeeld het opnemen van je paard in je testament.

“Het is raadzaam om een apart hoofdstuk in je testament te maken voor je paard, tenzij je tevreden bent om hem om mee te laten gaan met de rest van je bezittingen”, zegt Caroline Hedges van Bond Dickinson advocatenkantoor. “Belangrijke overwegingen zijn bij wie het paard terecht moet komen, of zij in staat zijn hem aan te nemen en hoe de lopende kosten worden gedekt. Meestal is het raadzaam om je wensen van te voren te bespreken met de potentiële begunstigde. Vergeet niet dat een paard een aanwinst is, maar ook een verplichting en een hele verantwoordelijkheid.”

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je testament up to date is en dat je de uitvoerders en beheerders van je testament zorgvuldig uitkiest. “Dit zullen de mensen zijn die de wensen zoals opgenomen in uw testament gehoor zullen geven, met inbegrip van het waarborgen van veilig vervoer van je paard naar zijn nieuwe huis en de overdracht van zijn paspoort aan de nieuwe eigenaar”, zegt Caroline.

Je moet ook overwegen of er bepalingen moeten verwijzen naar een specifiek dier of dat het moet gelden voor elk paard in eigendom op de datum van overlijden. Het achterlaten van een bedrijf met paarden, zoals een stal of stoeterij, is anders dan een recreatieve ruiter die een voorziening voor zijn of haar paard wil treffen en moet ook anders worden behandeld. “Denk ook aan de spullen die bij je paard horen, zoals harnachement, dekens, accessoires en bijvoorbeeld de trailer, en bedenk of deze moeten worden meegeven met het paard”, voegt Caroline toe.

Wanneer je een geldbedrag met het paard meegeeft, zal de hoogte van dit bedrag afhangen van hoe je de kosten schat van de rest van zijn leven, gebaseerd op waar en hoe hij zal worden verzorgd. Houd ook rekening met toekomstige dierenartsrekeningen en andere onvoorziene omstandigheden. Ook moet je overwegen of je een extra geldbedrag meegeeft voor de begunstigde, als een soort ‘bedankje’ voor het nemen van de verantwoordelijkheid om te worden opgenomen in het testament. “Het is ook nuttig om je dierenartspraktijk te vragen het veterinaire archief van jouw paard bekend te maken aan de nieuwe eigenaar. Zo’n verzoek kan je bij je testament bewaren”, adviseert Caroline.

Houd altijd de wettelijke wijzigingen rondom testamenten in de gaten en zorg dat jouw testament compleet en up to date is, om de toekomst van je paard te verzekeren.

Bron: Bitmagazine / Horse and Hound

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant