-

Waarom paardenkids uitgroeien tot sterke volwassenen

Arnd Bronkhorst

Was je als kind he-le-maal geobsedeerd door paarden? Was je alle naschoolse uurtjes op de manege te vinden en misschien sliep je daar zelfs wel een keertje? En bezat je meer rijbroeken dan spijkerbroeken? Als je dit herkent zul je begrijpen dat deze mooie tijden jou hebben gevormd tot de volwassene die je nu bent.

Je bent niet bang om vies (echt heel vies) te worden

Ondanks de reputatie: de paardensport is niet één en al glitter & glamour. Integendeel, poep scheppen is dagelijkse kost, we zijn niet onbekend met zweet – zeker niet in combinatie met stof. Paarden hebben ons geleerd dat het leven niet altijd schoon en comfortabel is. Soms moet je de viezigheid even accepteren en genieten van het moment.

Je kan omgaan met opbouwende kritiek

Hoewel paardrijden een fysieke sport is, wil dat niet zeggen dat mentale kracht niet minstens zo belangrijk is. Op goede dagen bestaan de lessen uit het oefenen van onze nog niet volledig ontwikkelde motoriek en vaardigheden. Op slechte dagen wordt de grens van je mentale veerkracht op gezocht… En natuurlijk huilden we soms, maar meestal waren we zo moedig en vastberaden als krijgsmannen.

Perfectie

Het is er bij ons in geramd dat we met veel precieze moeten zorgen voor ons paard én ons tuig. We hebben nooit helemaal begrepen waarom we iets precies zó van onze instructeur moesten doen, maar we deden precies wat hij of zij zei. Dit zelfde obsessieve gedrag voeren we door in ons volwasseneleven – soms tot frustratie van onze partners en huisgenoten.

Je weet hoe het voelt om ‘los te laten’

Of het nu je liefste pony of letterlijk de teugels gaat, paardenkinderen weten hoe het voelt om iets te laten gaan waarvan je dacht dat je niet zonder kon. Hoe verschrikkelijk het ook kan zijn, je leert dat er altijd iets anders voor in de plek komt. En dat kan je zomaar veel nieuwe mooie dingen brengen! En dat is misschien wel de belangrijkste les van allemaal.

Bron: Horsenetwork

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant