-

Van paardrijden krijg je karakter

Arnd Bronkhorst

Wij wisten het natuurlijk al lang, maar inmiddels is het ook nog bewezen middels een onderzoek. Van paardrijden krijg je karakter en het is goed voor je sociale ontwikkeling. Dat is de uitkomst van een Europees onderzoek.

In opdracht van de Duitse paardensportfederatie werd een studie gedaan naar de karakterelementen die worden verworven door paard te rijden. Er werden 411 ruiters betrokken bij het onderzoek in de leeftijd tussen 14 en 65 jaar, waarvan 91% vrouwen en 9% mannen. Ter vergelijking werden 402 mensen, met dezelfde kenmerken, onderzocht die niet paardrijden.

Meer vastberaden

Er kwam uit het onderzoek dat ruiters over het algemeen meer vastberaden zijn, enthousiaster, gestructureerder en meer in balans dan hun niet-paardrijdende tegenhangers. Ze toonden ook meer leiderschap, meer assertiviteit en competitiedrang en demonstreerden een groter incasseringsvermogen te hebben.

Bewijs

“We waren altijd al overtuigd van de positieve invloed van een paard op de ontwikkeling van kinderen en jongeren, omdat het correspondeerde met onze ervaringen en observaties”, reageerde Soenke Lauterbach van de Duitse paardensportfederatie. De federatie gaf opdracht voor het onderzoek om te kijken of er echt bewijs was te vinden voor bovenstaande opvattingen. Lauterbach is van mening dat de paardenwereld nu stevige argumenten heeft voor de voordelen van paardrijden op de ontwikkeling van iemands persoonlijkheid.

Bron: Horsetalk.

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant