141215018_ABFweb
141215018_ABFweb

Psyche: Waarom paarden verslavend zijn

Nieuws

Sanne Beijerman is sportpsychologe, Grand-prix dressuuramazone en instructrice. Iedere maand bekijken we samen met haar allerlei mentale aspecten die je tijdens het rijden en in de omgang met paarden tegenkomt. Deze maand bespreken we de verslavende werking van paarden.



Verslavend


Ben jij ook het liefst de hele dag op stal, heb je meer dekens voor je paard dan jassen voor jezelf en word je chagrijnig als je een tijdje niet kunt rijden? Dat snappen wij helemaal. Want paarden zijn enorm verslavend. Ook Sanne herkent dit. “Ik ben zeker verslaafd aan mijn paarden. Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje kon ik het niet laten de zadelkamer helemaal op orde te maken. Alles was blinkend schoon en de bandages en dekjes op kleur gesorteerd. De meeste vrouwen zouden door die hormonen het hele huis gaan soppen, maar ik ging juist naar stal.”
‘Het is een lifestyle, met een heel eigen mode en een apart wereldje daar omheen’

Lifestyle


Dat wij zoveel tijd, geld en energie in paarden steken, komt doordat paardrijden veel meer is dan een hobby. Sanne: “Als we het over topsport hebben, is iedere sport natuurlijk meer dan een hobby, het is een lifestyle. Profvoetballers of –tennissers bijvoorbeeld, zijn fulltime met hun sport bezig. Tennis is voor Rafael Nadal wat paardrijden is voor Jeroen Dubbeldam. Maar hobbymatig is tennis of voetbal wel iets heel anders dan paardrijden. Dat geldt zeker voor mensen met een eigen paard, dan is je hele leven erop ingericht. Je bent er dag in, dag uit mee bezig. Ook al rijd je niet op hoog niveau in de topsport, je kunt paardrijden dan eigenlijk geen hobby meer noemen. Het is een lifestyle, met een heel eigen mode en een apart wereldje daar omheen. Paardenmensen begrijpen elkaar. In tegenstelling tot mensen die niets met paarden hebben, weten zij precies wat er allemaal bij het houden van paarden komt kijken en wat je er allemaal voor moet doen en laten. Dat schept een band, je voelt je goed bij hen. Vaak ontstaan er dan ook vriendschappen tussen stalgenoten of met de mensen waar je mee in een les rijdt,” legt Sanne uit.
‘Paardenmensen begrijpen elkaar. Dat schept een band, je voelt je goed bij hen’

Gelukshormonen


“Wie gek is op paarden maakt tijdens het poetsen, rijden of knuffelen bepaalde gelukshormonen aan. Daarom voel je je op stal vaak net wat gelukkiger en kun je somber worden als je je paard moet missen, bijvoorbeeld als je (langere tijd) ziek bent of tijdens vakanties of zakenreizen,” legt Sanne uit. Belangrijke gelukshormonen zijn dopamine, endorfine en serotonine. Je kunt deze hormonen zelf aanmaken door bijvoorbeeld in de buitenlucht te zijn, te sporten, gezond te eten of iets te doen wat je heel leuk vindt (zoals paardrijden!). De aanmaak van deze hormonen is heel gezond. Het geeft je immuunsysteem een boost en vermindert angstgevoelens en gevoeligheid voor pijn. Datzelfde effect treedt ook op door de aanwezigheid van bijvoorbeeld je partner, je kinderen of je huisdieren. Ook chocolade met veel cacao zorgt voor de aanmaak van gelukshormonen. Mocht je nog niet genoeg redenen hebben om dit jaar weer heel veel van paarden te genieten: van paardrijden word je dus echt gelukkig!

Bron: NL Bewust gezond