-

Paarden versus mensen; hersenen, geheugen en leerstijlen

Hersenen Arnd Bronkhorst

Hersenen zijn een belangrijk orgaan voor zowel paard als mens. Ze sturen veel in het lichaam aan en helpen mens en paard te overleven. Maar, toch zien de hersenen van paarden er iets anders uit dan die van mensen. Ook is het geheugen en de leerstijl bij paarden anders dan bij mensen. Waarin zit dat verschil? Kom er via de quiz, het filmpje en dit artikel achter hoe het zit!

Test eerst jouw eigen brein

Deze quiz zit vol met uitdagende vragen over het brein van paarden en het menselijke brein. Ook worden er vragen gesteld over het geheugen en de leerstijl van paarden.
Succes met het testen van jouw eigen brein en inzicht!

De hersenen van een paard

De hersenen van een paard liggen in de schedel, die hard is en ze beschermd. Dit filmpje legt heel duidelijk uit hoe de hersenen werken en uit welke onderdelen ze bestaan:In het filmpje worden ook de neo cortex (cognitieve hersenen) en het limbische systeem (emotionele hersenen) benoemd. Bij mensen is de neo cortex groter en beter ontwikkeld dan bij paarden het geval is. Dat wil zeggen dat mensen beter zijn in het nadenken op hoog niveau, oordelen en het abstract of conceptueel denken. Bij paarden zijn de emotionele hersenen juist groter, waardoor paarden beter zijn in het aangaan van hechting(spatronen), socialisatie en emotioneel gedrag. Bij zowel paarden als mensen is er sprake van een cerebellum (kleine hersenen) en hersenstam, want dit gedeelte is belangrijk voor de coördinatie van vitale functies in het lichaam. Ook zorgt dit gedeelte voor het hebben van reflexen en instinctief gedrag bij het overleven.

Het geheugen van een paard ten opzichte van een mens

Het geheugen van een paard kan opgesplitst worden in het kortetermijngeheugen en het langetermijngeheugen. Het kortetermijngeheugen van een paard is daarbij net niet zo goed ontwikkeld als bij een mens het geval is. Het kortetermijngeheugen van een paard duurt namelijk slechts 3 tot 10 seconden, terwijl voor het kortetermijngeheugen van de mens gemiddeld gezien tussen de 15-30 seconden ligt.

Het langetermijngeheugen van een paard is dan wel weer veel beter dan dat van een mens. Dit komt doordat een paard herinneringen (positief of negatief) zich het hele leven lang zal blijven onthouden. Bij een mens vervagen sommige herinneringen als ze niet nuttig blijken te zijn en zijn herinneringen vaak gekleurd. Als mens kunnen we een verhaal verzinnen bij een herinnering. Een paard kan dat niet, want een paard koppelt de herinnering aan een bepaalde locatie en bij een paard verandert het verhaal niet. Zo blijft een herinnering dus altijd precies hetzelfde.

Zowel paarden als mensen kunnen herinneringen uit het kortetermijngeheugen overbrengen naar het langetermijngeheugen. Voornamelijk belangrijke informatie om te overleven of informatie die dagelijks nodig is, wordt van een herinnering uit het kortetermijngeheugen opgeslagen in het langetermijngeheugen.

Zo leert een paard en zo leert een mens

Een mens kan zich verschillende leerstijlen eigen maken. We leren door te lezen, demonstraties na te doen, te experimenteren. Een paard leert ook en kan zich snel dingen eigen maken. Wel leert het als een jong kind; herhaling, variatie om de spanningsboog erin te houden en belonen zijn de sleutels tot succes. Een paard kan ook minder goed schakelen tussen de rechter- en de linkerhersenhelft dan dat wij mensen kunnen

Wil je meer lezen over de hersenen van mens en paard kijk dan eens op: http://www.paardenpsyche.nl/hersenen.html.

Bron: Bitmagazine.nl & Paardenpsyche.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant