-

Niemand krijgt het handboek voor succes bij de aankoop van een paard

‘Paardrijden? Moeilijk?’ Heb jij ook een kennis in je omgeving die wel eens verzucht: ‘Je kunt nu toch al paardrijden, waarom heb je dan nog lessen nodig?’ Hoe blijf je als ruiter dicht bij jezelf? Vier handige tips!

Het houdt niet op bij het paardrijden zelf. Als paardeneigenaar moet je heel wat keuzes maken. Keuzes uit zadels, voeding, bodembedekking, africhtingsmethoden, supplementen, stalling, noem maar op. En je weg zien te vinden in 101 (soms ongevraagde) adviezen van collegaruiters plus alle informatie op internet.

Hoe meer je weet hoe meer het soms lijkt alsof je niks weet… Waar is de tijd dat je onwetend, onbezorgd en genietend rondhobbelde op een manegepony?Misschien baal je wel eens van keuzes die je in het verleden hebt gemaakt. Misschien ben je juist trots op iets dat je hebt bereikt. Sta vooral eens stil naar de ontwikkeling die je al hebt doorgemaakt. Niemand krijgt het handboek voor succes bij de aankoop van een paard. Je hebt dit pad zelf gevonden, je eigen weg gevolgd, je eigen fouten gemaakt en je eigen successen gevierd. En je rijdt nog steeds paard! Dat zegt heel wat over je doorzettingsvermogen!

Hoe blijf je als ruiter dicht bij jezelf? Blijf je eigen coach!

Tip 1: Mindset! 

 Van “Ik kan dit toch niet” naar “Ik kan dit nog niet.”

Normaliseren betekent dat je erkent dat iets moeilijk is en dat het dus normaal is dat je het moeilijk of ingewikkeld vindt. Je gunt jezelf ruimte door te stellen dat als je er wat extra tijd in stopt je weer vooruit gaat.  Dat is geen garantie dat je de ‘beste’ zult worden, maar wel dat je het kunt leren.

Tip 2: Blijf trouw aan jezelf!

“Ik hoor wat anderen zeggen en ik luister naar mezelf.”

Alles dat je nodig hebt zit in jou. Als je wel eens vast loopt, stel jezelf dan deze vragen:

  • Wanneer is het mij al eens eerder gelukt om iets moeilijks te leren?
  • Hoe pakte ik dat toen aan? Wat werkte er goed?
  • Wat kan ik wel doen om dit te leren?
  • Wie kan me helpen te leren wat ik wil?

Tip 3: Droomwens

“Ik focus op mijn proces, niet enkel op mijn doelen.”

Als je je alleen focust op wat je later wilt, zie je niet wat er nu moet gebeuren. Wat is jouw droomwens?

Een droomwens is een wens die in eerste instantie helemaal niet realistisch hoeft te zijn. Als je vrij over je droomwens kunt nadenken geeft je dat veel informatie over welke stappen je kunt nemen.

Deze stappen zijn je subdoelen. Het gave hieraan is dat je elk subdoel kunt bijstellen wanneer je maar wilt. Durf bijvoorbeeld ook eens een stapje terug te doen als iets even niet lukt, dat geeft rust! En doe pas weer een stapje vooruit als je jezelf daarvoor zeker genoeg voelt! Dan houd je vertrouwen.

 Tip 4: Dankbaarheid

“Ik ben dankbaar.”

Dankbaarheid is een universeel tegengif tegen vrijwel alle negatieve gedachten over jezelf en de wereld om je heen.

De methode 2 – 3 – 21 gaat als volgt: 

Schrijf iedere dag in twee minuten tijd, drie nieuwe dingen op waar je dankbaar voor bent. Doe dit eenentwintig dagen lang. 

Waarom werkt dit blijvend? Doordat je weet dat je iedere dag drie dingen op moet schrijven waar je dankbaar en blij voor bent, train je je brein om continue op zoek te gaan naar zaken waar je dankbaar voor zou kunnen zijn. Je traint daarmee je brein om meer naar de positieve zaken in je leven te kijken dan naar de negatieve dingen die gebeuren. 

Van onbewust onbekwaam, naar bewust onbekwaam, naar bewust bekwaam naar onbewust bekwaam. Onhaalbaar voor jou? 

Vergeet niet dat je al een echte ‘die hard’ bent: je rijdt op een dier dat 500 kilo weegt en supersnelle reflexen heeft.

Iedere ruiter is anders, elk paard is anders. Daarom is het zo belangrijk dat je je eigen weg volgt. Je kunt van iedereen leren, maar blijf vooral voelen en ontdekken welke keuze, beslissing of oplossing bij JOU past. Jouw intuïtie is waar, vertrouw daarop! 


Deskundigen artikel:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Monya2-1024x685.jpg

Monya Spijkhoven: Oprichtster, trainer, docent en instructeur van de Gelukkige Ruiter Academie – Instructeursopleidingen, gedragskundige voor paard & ruiter, 30 jaar ervaring vanuit een geheel eigen(wijze) filosofie waarin welzijn steevast een rode draad vormt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Celine-1024x683.jpg

Celine van der Stroom: Eigenaar van een paddock paradise en trainingsstal, kundig in rijkunst, houding & zit specialist, bedreven in horsemanship en gedreven in communicatie tussen ruiter en paard.


Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant