-

Wat kost een eigen paard?

Arnd Bronkhorst

Droom jij al sinds je een Penny-meisje bent van een eigen pony? Van je ouders mocht het nooit, maar nu je jaren later je eigen baan hebt, begint het weer te kriebelen om zelf een paard te kopen. Paarden zijn echter niet bepaald goedkoop en voordat je een dergelijke aankoop doet is het van belang om de bijkomende kosten in kaart te brengen. Welke kosten komen er allemaal kijken bij het hebben van een eigen paard?

De kosten in dit artikel zijn een schatting. Het is verstandig om, indien je een paard gaat kopen, de kosten mee te nemen die een dierenarts, hoefsmid of stalling bij jou in de buurt rekent.

Aanschaf

De aanschaf is waar het allemaal mee begint. De prijs die je voor het paard zelf neertelt. Afhankelijk van je eisen kan deze erg verschillen. Een gezelschapspony kun je voor een paar honderd euro al vinden, maar voor een goed dressuurpaard tel je zo duizenden euro’s neer. Hoe duur de aanschaf van een paard is, is dus totaal afhankelijk van jouw wensen. Het is verstandig om een paard te laten keuren voor de aanschaf om de kans te verkleinen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Bij de aanschaf van je paard kun je ervoor kiezen om het dier te verzekeren. Hierbij moet je voor jezelf een afweging maken. Als je paard een keer echt wat mankeert is het fijn om verzekerd te zijn, maar zolang dit niet gebeurt betaal je wel iedere maand premie. “Sluit altijd een verkoopovereenkomst af. Spreek voorwaarden af. Neem je een paard op proef mee, laat dit dan ook opnemen in je contract,” geeft Angelique Wouters van Vereniging Eigen Paard als tip. Wanneer je in een contract duidelijke afspraken maakt, is de kans kleiner dat je later voor verrassingen komt te staan. Bij de aanschaf moet je ook nadenken over het vervoer van het paard. “Vaak als mensen geen trailer of vrachtwagen hebben kan het paard op locatie afgeleverd worden, dit brengt vaak kosten mee. Meestal 50 tot 150 euro, dit ligt natuurlijk aan de afstand. Je zou dit even kunnen opzoeken op het internet of even bellen met bijvoorbeeld de paardentaxi,” aldus Angelique.Stalling en voer

Het is verstandig om voordat je op zoek gaat naar een paard al een stal te zoeken, zodat als je je droompaard vind, je deze meteen ergens kan stallen. Ook stallingskosten zijn afhankelijk van je eisen, maar ook van waar je woont. Stalling in de Randstad is bijvoorbeeld een stuk duurder dan in het noorden o oosten van ons land. Verder spelen natuurlijk de faciliteiten een rol. Wil je een luxe pensionstalling met een binnenbak, een stapmolen en een solarium, of heb jij je paard liever op een simpel weitje staan? Bij de gemiddelde pensionstalling zit het voer al inbegrepen bij de prijs, maar als je paard op een particulier weitje staat, zul je zelf voer moeten regelen. In de zomer hoop je op genoeg gras, maar in de winter zal bijvoeren met hooi of kuil vrijwel altijd nodig zijn. Er zijn plaatsen waar je voor 100 euro per jaar een weitje hebt, maar je kunt ook 400 euro per maand voor een pensionstal kwijt zijn.

Harnachement

Dan heb je je paard en een stalling, maar er van uitgaande dat je het paard niet hebt gekocht om het op stal/weide te laten staan, heb je ook harnachement nodig. Dit is het tuig om je paard mee te berijden, of te mennen natuurlijk. Voor veel ruiters zullen een zadel en hoofdstel met bijbehorende benodigdheden als een dekje en een bit voldoen. Bij de aanschaf van harnachement is het belangrijkste dat het zadel goed past. Door een zadelmaker kan een zadel op maat gemaakt worden, zodat het perfect ligt op de rug van je paard. Ook een hoofdstel moet goed passen, maar dit is wat gemakkelijker zelf te passen dan bij een zadel. Een tweedehands zadel kun je voor (een paar) honderd euro wel op de kop tikken, terwijl een nieuw, op maat gemaakt zadel in de duizenden euro’s kan lopen. Bij een hoofdstel hangt het er ook vanaf wat je wensen zijn. Een zwart recht-toe-recht-aan hoofdstel kun je voor een paar tientjes wel kopen. Wil je meer bling, lak, zachter leer of een betere pasvorm, dan zit je ongeveer aan de 70 à 200 euro.

Overige benodigdheden

Naast het tuig heb je nog een hoop andere spullen nodig voor je paard. Wat dat betreft kun je het zo duur maken als je zelf wil. Poetsspullen zijn wel belangrijk om te hebben, maar of je met beenbeschermers rijdt of je paard dekens op doet, dat kun je zelf bepalen. Ook als je ervoor kiest om dekens of beschermers te gebruiken heb je nog de mogelijkheid om voor een huismerk of een luxe merk te kiezen. Als je het fijn vindt om je paard te kunnen longeren, is een longeerlijn van belang, eventueel met een longeerzweep, longeersingel en eventueel hulpteugel. Verder zijn er nog een hoop kleine dingen die handig zijn om te hebben, maar daar kom je na verloop van tijd wel achter.

Medisch

Om je paard gezond te houden, is het van belang om regelmatig de diverse specialisten langs te laten komen. Afhankelijk van hoe je paard gehouden wordt en hoe sterk de hoeven zijn, moet de hoefsmid ongeveer om de acht weken langskomen. Alleen de hoeven bijwerken, bekappen, kost meestal rond de 20 tot 40 euro. Wanneer je paard op ijzers staat, kost dit gemiddeld 80 tot 120 euro. Om te voorkomen dat je paard last krijgt van wormen, is het van belang je paard ontwormd of laat een mesttest doen. Een wormenspuit kost ongeveer tussen de 7 en de 25 euro. Om nare ziektes als influenza te voorkomen, is het belangrijk je paard jaarlijks te laten inenten. De kosten variëren per verschillende vaccinatie. Tenslotte is op medisch gebied ook de tandarts van belang. Net als mensen kunnen ook paarden gebitsproblemen hebben, waar ze tijdens het eten en het rijden last van kunnen krijgen. Een basisbehandeling kost gemiddeld zo’n 50 euro. Een tip van Angelique: “Houd bij het kopen van een hengst rekening met de castratie- en revalidatiekosten. Een hengst moet gemiddeld zeven dagen vier keer per dag gestapt worden na een castratie. Een eigenaar kan vaak niet vier keer per dag op stal komen om te stappen. De persoon die dit doet zal wellicht ook betaald moeten worden. Ook kunnen er onverwachte complicaties optreden na een castratie. Dit brengt ook kosten met zich mee.”

Sportkosten

Als je wedstrijden met je paard wil gaan rijden, zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Voor officiële KNHS-wedstrijden vraag je een startpas aan. Deze kost voor de eerste pony € 87,50 en voor het eerste paard € 111,25 in 2017. Met alleen een startpas ben je er echter niet. Per proef betaal je ook nog inschrijfgeld, en je moet er natuurlijk naar toe rijden. Als je geluk hebt kun je te paard naar zo’n wedstrijd rijden, maar als het verder weg is heb je een trailer of vrachtwagen nodig. Bij het rijden van wedstrijden, in welke tak van de sport dan ook, is het van belang om les te hebben. De kosten hiervan zijn afhankelijk van het niveau van de instructeur, hoe lang de les duurt en of het een privéles of een groepsles betreft.

Onvoorziene kosten

Naast al deze kosten waarvan je zeker weet dat je ze gaat krijgen, heb je altijd risico op onvoorziene kosten. Je paard kan koliek krijgen waardoor de dierenarts op zondagavond langs moet komen, of het weidemaatje van je paard kan zijn deken kapot trekken tijdens het spelen. Voor dit soort kostenposten is het verstandig om te zorgen dat je altijd minstens een paar honderd euro (vaak wordt de aanschafprijs van het paard aangeraden) achter de hand te hebben.

Op de website van Vereniging Eigen Paard kun je veel informatie terugvinden over het kopen en hebben van een eigen paard.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant