-

Hoe vind je je weg in clinicland?

Arnd Bronkhorst

Zoveel cursussen, lezingen en evenementen en allemaal lijken ze interessant. Help, keuzestress! Voor je het weet, vlieg je van de ene lezing naar de andere clinic. Je steekt overal wat van op, maar kom je zo toe aan wat je echt nodig hebt? Deze tips van Paul Loomans helpen je om gemakkelijker de juiste keuzes te maken.

De keuze is reuze! Op social media zien we ze voorbij komen; paardenevenementen, clinics en trainingskampen in allerlei soorten, maten en disciplines en natuurlijk online cursusprogramma’s en webinars. De teksten spreken je aan op dat wat jij mist en de begeleidende foto’s tonen het droombeeld dat je hebt over jou en jouw paard. Oh, die vriendin gaat er ook heen! Natuurlijk is het leuk om ons leven te vullen met alles wat met paarden te maken heeft, maar ‘stiekem’ spreken ze ons ook aan op een dieperliggende behoefte; we willen betere ruiter of paardenkenner zijn dan wie we nu zijn. Of ons paard moet beter worden dan dat het nu is. Alhoewel die drang naar groei ons helpt ontwikkelen, kan het ook leiden tot symptomen van FOMO (Fear of Missing Out, oftewel de angst om iets belangrijks of leuks te missen) of het gevoel niet goed genoeg te zijn.

Paul Loomans ontwikkelde een methode op basis van zen-inzichten en schreef boeken als ‘Ik heb de tijd’ en ‘Goed gevoel’ omdat hij mensen wil helpen om vanuit rust en aandacht op het juiste moment de juiste dingen te doen.

Keuzestress

Loomans: “Als je het moeilijk vindt om keuzes te maken, overleg dan met iemand die zich dienstbaar kan opstellen. Daarmee bedoel ik dat die ander niet vanuit zijn eigen mening een advies op jouw dilemma loslaat maar jou helpt de antwoorden in jezelf te vinden door vragen te stellen. Het liefst open vragen.”

  • Waar ben je naar op zoek? Wat zou je graag willen?
  • Wat weet je wel? Waarmee zou je kunnen beginnen?
  • Wat weet je niet?
  • Welke info heb je nodig?
  • Hoe haal je die binnen? (Tip: kijk eerst eens op Bitmagazine.nl 🙂 )
  • Waar zie je tegenop? Ben je ergens bang voor?
  • Speelt er een belemmerende overtuiging? (Bijvoorbeeld: ‘ik moet het alleen doen’)

Op deze manier word je getriggerd in de uithoeken van je bewustzijn en komt de diepere laag van het verlangen naar de oppervlakte. Laat het dan even ‘sudderen’, zoals Loomans dat noemt: “Doe even niks. Dat je niks doet, wil niet zeggen dat er niks gebeurt. Het onbewuste gaat ermee aan de slag. Na verloop van tijd wordt vanzelf helder wat je wilt. Dat komt omdat je het onbewuste de tijd hebt gegeven om associaties en vergelijkingen te maken.”

Zen

Een beetje zen kunnen we allemaal soms wel gebruiken, toch? Misschien blijkt wel dat je het meest leert, als je jezelf en je paard de tijd gunt en geniet van ieder moment. Of als je met je voeten op een strobaal in alle rust de Bit leest. 😉

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant