-

Hoe helpt equitherapie een depressieve stoornis te verwerken?’

Therapiepaarden Zeeuwse Gronden

Als paardenliefhebber worden we instant vrolijk van het zien van onze favoriete viervoeter. Maar, wat als vrolijk zijn een grote uitdaging is? Waar kun je dan terecht en hoe helpen paarden dan? Algemeen Directeur Jan van Blarikom van geestelijke gezondheidsinstelling Zeeuwse Gronden in Terneuzen legt in dit artikel de werking van equitherapie uit.

Equitherapie als aanvullende therapie

Paarden kunnen helpen bij allerlei soorten psychiatrische problematiek, zoals onder meer: borderline, ADHD, autisme, schizofrenie, persoonlijkheidsstoornissen, stemmingsstoornissen en traumaverwerking. Bij Zeeuwse Gronden wordt daarom al ruim 10 jaar equitherapie aangeboden.

Jan van Blarikom: “Equitherapie is geen behandeling die op zichzelf staat. Het zou onverantwoord zijn om psychiatrische problematiek alleen met equitherapie te behandelen. De mensen die bij Zeeuwse Gronden in behandeling zijn, worden dan ook altijd door een psychiater, een psycholoog en een sociaal psychiatrische verpleegkundige gevolgd.”Hij vervolgt: “Equitherapie kan als aanvullende behandeling worden aangeboden als ‘praten en pillen’ onvoldoende toereikend zijn. Bij equitherapie doe je fysiek veel dingen in plaats van dat je bezig bent om erover te praten. Dat kan zaken weer in beweging brengen, die juist bij een behandeling dreigen vast te lopen.”

Jan van Blarikom
Jan van Blarikom, algemeen directeur Zeeuwse Gronden.

Paarden als therapeuten?

Jan: “Paarden zijn geschikt, want een paard is van nature gericht op lichaamstaal. Het gaat een paard er niet om wat iemand zegt, maar om wat iemand wel of niet doet en wat diegene uitstraalt. Iemands uitstraling is in feite ook een minieme lichaamstaal. Op die lichaamstaal en signalen reageert een paard en dat is een fijne spiegel die voorgehouden wordt.”

“Equitherapie is niet alleen goed voor de cliënten, maar ook voor de behandelaren zelf. Paarden vragen om een oprechte omgang. Als je een paard naast je mee wil krijgen zonder touw of andere leidsels dan kan je de boel niet voor de gek houden. Voor veel mensen is dit confronterend. Wij vinden het juist mooi dat een paard ons dit telkens weer laat zien, want het toont hoe het staat met onze eigen concentratie en innerlijke rust. Dat zijn belangrijke voorwaarden om cliënten echt verder te kunnen helpen.”

Jan van Blarikom op paard
Jan van Blarikom op één van de paarden die tijdens de equitherapie ingezet wordt.

De depressieve stoornis accepteren

Ter illustratie en uitleg van het effect van equitherapie focust dit artikel zich op een depressieve stoornis. Daarbij is het allereerst belangrijk dat iemand zijn klachten onder ogen leert zien. Jan licht toe: “Tegen een depressie bijvoorbeeld valt niet te vechten, wat men daar ook over mag beweren in de volksmond. Een depressie is net zo’n objectief gegeven als een gebroken been.”

Jan vervolgt: “Pas als die acceptie er bij iemand is dan kun je verder. Iemand met een depressie, lijkt soms met grote zingevingsvragen te kampen. Wij maken dat kleiner. Daarbij stellen we vragen zoals: waar heb je plezier in? en wat wil je met dit paard bereiken?”

Aanpak tijdens equitherapie

Bij equitherapie is sprake van een opbouw. Jan: “Tijdens een eerste les equitherapie draait het altijd om kennismaking met het paard. Uiteindelijk gaat het niet om de grote stappen, maar om het nemen en overwinnen van kleine stappen. Equitherapie is je bewust worden van je dagelijkse doen: waarin ondermijn jij jezelf met negatieve gedachten?, welke zaken vermijd je?, waar zit jouw kracht en enthousiasme? en durf je die kracht wel echt aan te spreken?”

“Het vervolgtraject is per deelnemer verschillend. Belangrijk is dat er, net als bij de paarden zelf, wel wat uitdaging in blijft zitten. Voor de ene cliënt is het al een enorme opgave met het paard in de bak te wandelen. We kunnen dat uitbreiden met wandelen in de vrije natuur, wat alweer een stuk moeilijker is. Andere cliënten vinden het leuk en bezitten de vaardigheid om ‘in vrijheid,’ te werken. Ze kunnen de paarden dan ook mooie sprongen aan de hand laten maken.”

Equitherapie
Dit is Equicentrum de Kraaghoeve in Terneuzen.
De equitherapie van Zeeuwse Gronden wordt hier gegeven.

Intensief

“De cliënten ervaren equitherapie als heel intensief. Een individuele les duurt een uur en een groepsles duurt doorgaans twee uur. Cliënten zijn daarin volop in beweging, doen andere dingen dan dat ze normaal gesproken doen, werken bij voorkeur in de buitenlucht en ze moeten zich enorm concentreren. In het begin horen we daarom altijd terug dat mensen er, op een gezonde wijze, moe van zijn. Later horen we dat ze er juist meer energie van terugkrijgen.”

Positieve effecten van equitherapie

Jan: ” Het lijkt of er veel onderzoek naar de positieve effecten wordt gedaan, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo. Er is maar heel weinig, echt goed, wetenschappelijk onderzoek. Op basis daarvan weten we nu al wel dat door equitherapie de sociale omgang met andere mensen vooruitgaat, dat het zelfvertrouwen groter wordt en dat de stress (dit is echt meetbaar op lichamelijk niveau) vermindert. Dit is niet veel, maar het is wel bemoedigend.’

Hij vervolgt: “We werken bij Zeeuwse Grondenmet onderzoeksteams en universiteiten samen om tot betere wetenschappelijke resultaten in het onderzoek te komen.” Ook geeft Zeeuwse Gronden lezingen en van 10 tot en met 12 juni organiseren ze het driedaagse congres ‘Mens & Natuur’. Op dit congres geven Patricia Pendry en Rio Barrett beiden een lezing én workshop over equitherapie.

Equitherapie Zeeuwse Gronden
Op deze foto geeft Rio Barrett een eerdere workshop Equitherapie bij Zeeuwse Gronden. Ze is op deze foto niet degene die het paard vasthoudt, maar staat met haar rug naar de camera toe, omdat ze instructies verschaft aan de amazone op het paard.

Successen

“We hebben kleine en grote succesverhalen. We vinden het ook een succes als iemand met een psychiatrische ziekte meer buiten komt en zich weer onder de mensen durft te begeven. De ziekte is er dan nog altijd, maar het isolement is doorbroken.”

“Het mooiste is als een cliënt zichzelf terugvindt en zonder equitherapie verder kan. De grootste successen bereik je bij mensen die thuis altijd te horen hebben gekregen dat ze niets kunnen, niet de moeite waard zijn en alles fout doen. Equitherapie kan zo’n bijdrage aan je zelfvertrouwen geven, omdat je gewoon ervaart en ziet waartoe je allemaal in staat bent. Bijvoorbeeld met een paard naast je te draven. Als dat zonder touw en zonder ‘dwang’ lukt, maar puur op contact en concentratie dan geeft dat een enorme kick en boost aan het zelfvertrouwen. Deze cliënten groeien alsmaar verder door en beginnen weer aan een leven op eigen kracht.”

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant