-

De weg tot paardencoach

Melissa Berkhof

Coaching met behulp van dieren. Inmiddels kijkt niemand er meer van op. Coaching met paarden lijkt de laatste jaren dan ook een opkomende trend. Wat is nou de toegevoegde waarde van het paard in dit proces en welke weg leg je af om paardencoach te worden? Melissa Wessels-Berkhof van RISE Paard & Coaching geeft uitleg.

Coaching met paarden is een vrij beroep, net als bijvoorbeeld hoefsmid. Dat wil zeggen dat iedereen zich ‘paardencoach’ mag noemen, zonder daar vereiste diploma’s voor te hebben. Als je start met een coachingstraject, wil je natuurlijk wel een deskundige met verstand van zaken. Maar welke weg legt zo’n coach nu eigenlijk af?

Kilometers maken in de zorg

Natuurlijk is ieders achtergrond en verhaal uniek. Melissa heeft een achtergrond in zowel de paarden- als de zorgsector. “Als zestienjarige begon ik met de paardensportopleiding in Zwolle. Het was altijd mijn droom om van mijn passie mijn werk te maken. Tijdens de opleiding deed ik veel ervaring op in de paardenwereld en behaalde ik mijn ORUN instructeursdiploma. Iets waar ik juist nu nog elke dag profijt van heb. Toch besloot ik tijdens mijn opleiding te switchen naar een zorggerelateerde opleiding. Die andere passie van mij, die kreeg ik van huis uit met de paplepel ingegoten. Ik ging van start met de mbo-opleiding Sociaal Agogisch Werker (SAW). Tijdens deze opleiding maakte ik veel kilometers op een zorgboerderij. Zij boden dagbesteding aan voor jongeren en volwassenen met verschillende hulpvragen. Na mijn opleiding kon ik aan de slag in de jeugdzorg. Hier heb ik vele trainingen en cursussen gedaan, zoals ‘Trauma Sensitief Opvoeden’, ‘Omgaan met een Getraumatiseerd Kind’ en meer.”

Combineren van passies

De paardendroom verdween nooit voor Melissa. De wens om de passie voor jeugdzorg en paarden te combineren werd steeds groter. Daarom besloot ze de stoute schoenen aan te trekken en haar droom na te jagen. “Na alle trainingen en cursussen die ik al volgde tijdens mijn loopbaan, wilde ik graag weten wat paarden voor mensen kunnen betekenen in het coachingstraject. Ik kwam terecht bij Horsense en volgde hier de opleiding ‘Excellent Coach’. Ik leerde tijdens deze opleiding veel over mezelf, maar ik leerde vooral wat de waarde is van het paard als dier, als partner. Oftewel, hoe gebruik je het paard in coachingsessies en hoe kunnen ze ons helpen?.”

Het paard als ‘magische spiegel’

Melissa richt zich tijdens de opleiding vooral op de methodiek ‘Het paard als spiegel’. De werking van deze methode werd haar al duidelijk tijdens haar werkzaamheden op de zorgboerderij. “Door de paarden kwam ik sneller in contact met jongeren. Er ontstaat meer openheid, ontspanning en toegankelijkheid om tot de kern van het probleem te komen. Ik zag dit in de praktijk keer op keer gebeuren. Paarden werken mee aan de vraag achter de vraag. Alleen al doordat ze aanwezig zijn. De paarden reageren op de persoon, wat ze uitstralen, hoe hij of zij zich voelt. Ze veroordelen niet, maar weerspiegelen het gedrag.”

Melissa gaat verder: “Alles wat er in de bak gebeurt, is toe te passen in het dagelijks leven. Alles wat ik hier zie, gebruik ik in mijn coachingsproces. Een paard is een kuddedier, een vluchtdier, maar ook een prooi. Alle verschillende aspecten die aan bod komen, zoals communicatie, het reguleren van emotie, het aangeven en verleggen van grenzen et cetera, vertaal ik in het verdere proces. Paarden hebben iets magisch, ze maken iets in mensen los. En juist daar helpt het paard. Ieder mens is uniek en iedere sessie verloopt anders. Ik kan nooit van tevoren bepalen wat er precies gebeurt of wat ik precies ga doen. Soms loopt iets totaal anders dan verwacht, maar ook dat kan een hele positieve wending zijn. Dat komt allemaal naar voren door te spiegelen met het paard. Deze ontstane situaties zou ik nooit creëren door in gesprek te gaan met iemand in bijvoorbeeld een kantoor.”

Vele wegen leiden naar Rome

Ieder vakgebied ontwikkelt contant. Juist daarom is het belangrijk om zelf ook te blijven leren. Melissa beaamt dat: “Ik wil blijven groeien en methodieken verder ontwikkelen. Daarom zit ik ook niet stil en ben ik van plan me in de toekomst te focussen op een hbo-opleiding.”

Ook in dit verhaal geldt, ‘vele wegen leiden naar Rome’. Er is dus geen standaard opleiding of cursus die je de ‘paardencoach’ maakt. Dat maakt iedere coach uniek. Welke kwaliteiten je nou nodig hebt als coach? Melissa heeft het antwoord voor je: “De belangrijkste tip die ik mee kan geven, is: als dit je droom is, ga er dan voor! Waar een wil is, is een weg. Het is wel belangrijk dat je goed kunt luisteren en jezelf kent. Ik omschrijf mezelf als spontaan, flexibel en ik heb veel inlevingsvermogen. Dat zijn in mijn ogen belangrijke eigenschappen. Verder is het natuurlijk belangrijk dat je voldoende kennis hebt over paarden en hun gedrag. Alle benodigde methodieken, modellen en technieken leer je gaandeweg.”

Ben je zelf op zoek naar een coach? Verdiep je dan in de achtergrond van de coach die je op het oog hebt, ga op zoek naar iemand die bij je past en misschien wel het meest belangrijk: iemand die zich blijft ontwikkelen.

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant