eigen paard
eigen paard

Ben jij klaar voor een eigen paard? Stel jezelf deze vragen

Nieuws

Eindeloze buitenritten, hogerop komen in de wedstrijdsport of gewoon een leuke pony om elke dag te vertroetelen: iedereen droomt wel eens van een eigen paard. Voordat je er daadwerkelijk één aanschaft, is het een goed idee om te checken of je wel klaar bent om lid te worden van de grote club van paardeneigenaren. Kun je al deze vragen met ‘ja’ beantwoorden?



1. Heb je de tijd?


Op stal lijkt het soms alsof de tijd vliegt: het ene moment is het vroeg in de ochtend, het andere moment begint het alweer te schemeren. Het vergt nu eenmaal veel tijd om een paard goed te verzorgen. Heb jij de tijd om elke dag naar stal te gaan en je paard de aandacht en verzorging te geven die hij verdient?

Houd er rekening mee dat paarden gewoontedieren zijn, die baat hebben bij een vaste routine en regelmaat in hun training en verzorging. Als jij je vijf dagen per week halsoverkop naar stal moet haasten om je paard een krap halfuur aandacht en beweging te geven, is dat voor geen van jullie beiden een prettige situatie. Dan is het misschien beter om het bij een extra manegeles  te houden.

2. Heb je voldoende ervaring?


Natuurlijk zijn we allemaal begonnen met nul paardenervaring. Het duurt jaren om alles te leren over paarden, hun gedrag en correct rijden, en eigenlijk ben je nooit uitgeleerd. Wanneer je ervaring vooral bestaat uit manegelessen en af en toe een handje helpen op stal, zul je bij je eigen paard ineens een heleboel bij moeten leren over verzorging, stalling en voeding.

Zorg dat je voordat je een paard koopt al iemand in de buurt hebt met voldoende paardenervaring, die je altijd om hulp kunt vragen. Twijfel je nog erg over je eigen niveau, ga dan eerst eens op zoek naar een paard om bij te rijden of te verzorgen. Zo leer je in de praktijk de ‘kneepjes van het vak’.

3. Heb je geduld?


Of het nu om rijden, mennen of de opvoeding in het algemeen gaat: bij paarden moet je soms tevreden zijn met één pas vooruit en twee passen terug. Onmiddellijk succes bestaat eigenlijk niet. Zelfs als je een ervaren wedstrijdpaard koopt, kun je niet verwachten dat je bij je eerste wedstrijd al in de prijzen valt. Jullie vormen een team, en hoe goed je paard kan presteren is voor een groot deel afhankelijk van jouw eigen kunnen. Wees dus voorbereid om te oefenen, oefenen en blijven oefenen.

4. Ben je verantwoordelijk?


Er is één ding waar je als paardeneigenaar zeker van kunt zijn: vroeg of laat kunnen er problemen de kop opsteken. Je paard raakt bijvoorbeeld geblesseerd en moet maandenlang herstellen, terwijl de kosten voor stalling en voer blijven doorgaan. Misschien blijkt je paard een ware ontsnappingskunstenaar en krijg je dagelijks telefoontjes van de stalbaas of je je lieveling weer van het land van de buren komt vissen. Ga bij jezelf na of je bereid bent om altijd de verantwoordelijkheid voor je paard op te eisen.

5. Gaat het je om meer dan hoe lief die ene pony is?


Het is heel verleidelijk: je ziet een prachtig paard op Marktplaats voor een spotprijsje, of een ontzettend schattig veulen op de paardenmarkt. Die móét je gewoon mee naar huis nemen! Toegegeven: we hebben er allemaal wel eens over gedroomd om zo’n impulsaankoop te doen. Probeer op zo’n moment toch streng voor jezelf streng voor jezelf te zijn en te bedenken wat je met het dier gaat nadat je het hebt gekocht. Als je er eigenlijk vooral naar wil kijken omdat hij zo mooi en lief is, kun je misschien beter gewoon een leuke foto maken.

6. Kun je het betalen?


Misschien wel de meestgestelde vraag aan mensen die een paard op hun verlanglijstje hebben staan: is dat niet ontzettend duur? Met alleen de aanschafprijs en een paar leuke verzorgingsspullen ben je er helaas nog niet. Maak een optelsom van alle aanschafkosten, benodigdheden, maandelijkse kosten voor stalling en voer, en periodieke kosten van hoefsmid en veearts om een schatting te maken van wat je minstens kwijt zult zijn aan je paard. Een ruime spaarrekening voor onvoorziene kosten (blessures, kapot tuig) is daarnaast ook geen overbodige luxe. Paarden zijn nu eenmaal zowel letterlijk als figuurlijk een kostbaar bezit. Er is niet voor niets een tegeltjeswijsheid voor bedacht: ‘Mensen met paarden hebben hemel op aarde, maar komen zij te sterven, dan valt er niets te erven’!

Bron: Horse Listening