-

Ben jij een foutenkijker?

Arnd Bronkhorst

Ruiters oordelen wel eens stevig over andere ruiters. Monya Spijkhoven van de Gelukkige Ruiter Academie geeft je een nieuwe bril om door te kijken.

“Dat paard loopt scheef. De ruiter zit wel erg naar voren. Ze klappert wel behoorlijk met haar voeten. Het paard gebruikt zijn achterhand niet voldoende. Z’n neus is achter de loodlijn.” Ben jij een foutenkijker?

Fouten benoemen

Zoveel ruiters die heel goed kunnen opsommen wat er allemaal verbeterd kan worden aan anderen. Zoveel ruiters die starten met de fouten te benoemen. In gesprekken in de stalpaden, in het observeren van elkaar, tijdens het beoordelen van bewegingen van paarden. Ze speuren en turen om maar iets slechts te kunnen ontdekken. Als je iets goeds noemt komt er geheid iets negatiefs achteraan. Want hoe meer fouten je kunt benoemen, hoe interessanter je lijkt. Het lijkt wel een geïnstalleerd programma. 

Twee kanten

Als je altijd fouten bij een ander als eerste ziet, zegt dat iets over jouw programmering. En je beleving. Want hoe kan je nou positief, dankbaar en vrolijk zijn als dit het eerste is waar je vanuit gaat? Waar blijft het plezier? Soms moet je de cadeautjes willen zien. Er zijn altijd twee kanten: 

  • Als een babypaard onrustig is, omdat ze voor het eerst helemaal alleen in de rijbak is en door zachte aanwijzingen volledig kalmeert. Dan is dat een FLINK cadeau. Dan doe je je geplande training maar een andere keer. 
  • Als een jong paard werken aan de hand mentaal erg moeilijk vindt, maar vandaag uit zichzelf laat zien dat ie alles van de vorige keer heeft onthouden. Dan is dat een flink cadeau. Je hoeft niet perse altijd een stap vooruit. 
  • Als een zeer angstige ruiter in het zadel eindelijk weer kan ontspannen, dan is dat een cadeau. Of deze nou scheef zit of niet. 
  • Als een paard in een demonstratie laat zien dat ze het publiek en een angstige ruiter kan verwerken door de hals te laten zakken. Dan is dat een cadeau. Of ze haar achterhand goed gebruikt is even niet relevant.  

Natuurlijk is alles afhankelijk van je stemming. Op sommige dagen zul je je meer richten op het negatieve dan andere dagen. Maar stiekem voel je wel de boodschap van dit artikel. In de paardenwereld oordelen we nogal snel. En hard. En is het schijnbaar okay om te starten met alles wat fout is. Of beter kan. En wat is het gevolg? Verdeeldheid. Onzekerheid. Negativiteit. 

Richt je op de cadeautjes, en wees blij voor de cadeautjes die een ander krijgt. Hoe positiever je gaat kijken, hoe meer plezier je aan je hobby beleefd!Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!