-

Advies van de Nederlandse paardensporttop

Arnd Bronkhorst

Wat zou het advies zijn, dat je jezelf zou hebben gegeven toen je vijftien jaar was en je aan het begin stond van je paardensportcarrière? Had ik dat paard maar gekocht? Was ik maar bij die stal gaan rijden? Had ik maar geluisterd naar het advies van…  We stelden de vraag ook aan een aantal Nederlandse toppers in de paardensport.

De rijders, ruiters, instructeurs en coaches die deze vraag gesteld kregen, moesten er even over nadenken, maar hadden uiteindelijk wel allemaal een heel duidelijk antwoord.

Vierspanrijder IJsbrand Chardon:

“Volg je eigen weg, doe waar je plezier in hebt! Als je vijftien bent, dan moet je alles gewoon maar over je heen laten komen en je eigen weg gaan. Je moet het voor jezelf doen en niet voor anderen. Laat je niet onder druk zetten om je te bewijzen. Mijn ouders hebben dat ook nooit gedaan. Ik vond het op jonge leeftijd leuk om te voetballen. Bij de voetbalclub in Den Hoorn speelde ik in de C klasse, maar ik had al snel door dat ik daarin nooit de top zou bereiken. Op heel natuurlijke wijze ben ik toen om me heen gaan kijken en zo ben ik in de mensport terecht gekomen. Daar was ik wel al snel succesvol in. Dus zorg dat je er onbevangen in staat, geniet en kijk waar je het beste in bent. Het draait uiteindelijk allemaal om dat je er plezier in hebt.”

Springruiter Jur Vrieling:

Jur Vrieling in 1997

“Ik ben best tevreden over hoe het allemaal is gegaan. Als achttienjarige ging ik naar Oostenrijk en daar kwam ik op een springstal terecht waar ik veel heb geleerd, maar het was geen topbedrijf. Dat is het enige wat ik misschien anders zou hebben gedaan. Ik had het weer zo gedaan, maar ik denk dat ik had geprobeerd om bij een beter bedrijf terecht te komen.”

Topcoach en instructrice Tineke Bartels:

“Ik zou niets hebben veranderd, want ik heb het altijd heel erg naar mijn zin gehad. Toen ik zestien jaar was, mocht ik meerijden op het CHIO in Rotterdam. Ik vond het fantastisch, al werd het geen groot succes. Ik zou het zo weer doen.”

Tuigpaardrijder Lambertus Huckriede:

“Toen ik vijftien was? Geen idee wat ik mezelf toen voor advies zou hebben gegeven. Ik ging dat jaar met mijn vader naar de UTV en dat was geweldig! Dat was toen echt een topevenement. Dat wil ik ook, dacht ik toen. Mijn vader nam destijds deel met een nieuweling, waarmee hij zich hoopte te selecteren voor de finale. Dat lukte jammer genoeg niet. Het is jammer dat hij er niet meer was toen ik in 1999 daar op de UTV echt alles won wat er maar te winnen was en dat ik met vier paarden deel mocht nemen aan de Prijs der Besten. Het is sowieso jammer dat het evenement niet meer bestaat, want daar heb ik veel mooie herinneringen aan.”

Bondscoach springruiters Rob Ehrens:

“Ik nergens geen spijt van en ben best heel tevreden over hoe het allemaal gelopen is. Het enige wat ik misschien anders zou hebben gedaan is dat ik wat eerder in mijn carrière voor mezelf zou zijn begonnen. Dat ik wat minder lang voor een ander zou hebben gereden en gewerkt. Maar dat is eigenlijk het enige.”

Dressuurruiter Laurens van Lieren:

“Ik denk daar de laatste tijd best af en toe over na. Het is goed om jezelf te willen bewijzen, maar sta wel hulp van anderen toe. Je kunt het allemaal niet alleen. Soms zijn er mensen waar je je aan wilt bewijzen, maar er zijn ook mensen, daar hoef je je niet aan te bewijzen, omdat je daar de hulp goed van kunt gebruiken.”

Hackneyrijder Rob  d’Achard:

“Maak je school af en zorg dat je een alternatief hebt, zodat als het in de paardensport niet lukt, je iets anders kunt gaan doen. En vraag je af en toe af of je wel goed genoeg bent in de sport, want alleen de hele goede die komen er.”

Eventing-amazone Merel Blom:

“Ik had meer naar de lange termijn moeten kijken. Toen ik vijftien was, was ik vooral bezig met het EK bij de pony’s en vergat dat er daarna ook nog van alles  kwam. Ik ben toch nog wel behoorlijk vlot overgestapt naar de paarden en dat was uiteindelijk een goede stap. Dat houd ik de kinderen die hier les komen nemen ook altijd voor. Dat het goed is om je bezig te  houden met het EK voor pony’s, maar dat het alleen maar een eerste stap in je carrière is en dat niet alles alleen daar maar vanaf hangt.”

Welk advies zou jij jezelf geven in je jongere jaren?

Bron: naar een idee van Horse and Hound

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant