-

Geef je zelfvertrouwen een boost

Zelfvertrouwen Pierre Costabadie

Schiet je al in de stress bij de gedachte aan je proef? Denk je tijdens het parcours lopen al dat die hindernissen veel te hoog staan? Deze negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Paardencoach en NLP trainer Ferdinand Aukes van InnerQi geeft tips om jouw zelfvertrouwen een boost te geven.

Hecht waarde aan de complimenten van anderen

“Zegt je trainer dat je het goed hebt gedaan? Staat er onder aan je protocol iets leuks opgeschreven? Bedenk dan dat iemand niet zomaar een compliment geeft. Het betekent dat ze het goed vinden wat jij kunt en doet. Hecht hier dus zeker waarde aan.”

Zet een lach op je gezicht

“Het klinkt misschien heel simpel. Maar lach zodra je over de AC-lijn binnenkomt. Lach zodra je het parcours verkent. Lachen zorgt ervoor dat je lichaam ontspant. Dit komt doordat stresshormonen zoals cortisol en adrenaline teruggedrongen worden. Zet die lach dus maar op je gezicht.”

Houd bij wat er allemaal goed gaat

“Wanneer ging je proef fijn? Wat heb je gedaan toen je de hele dag op je roze wolk rondliep na het rijden van je paard? Nadenken over wat er goed is gegaan is belangrijk voor je bewustzijn. Je realiseert je wat er wanneer goed ging. Maar dat niet alleen. Ook als je een onzeker moment hebt is het denken aan goede momenten verstandig. Je brein focust zich zo op de positieve dingen, waardoor er geen ruimte meer is voor negatieve gedachtes.”

Vergelijk jezelf niet met anderen

“Ja maar, die amazone heeft haar paard zo goed voor elkaar. Hoe vaak zeg je wel niet tegen jezelf dat de ander veel beter en veel verder is? Nutteloos. Als je je alleen maar richt op wat jij niet kunt en de ander wel, maak je jezelf alleen maar onzeker. Het kan je wel verder helpen door te kijken naar anderen als je ergens beter in wilt worden. Observeer en vraag de ander om hulp. Hoe zijn zij tot dat resultaat gekomen? Van extra tips is nog nooit iemand slechter geworden.”

Leer van je fouten

“Mijn eigen trainer zei altijd: “Maak veel fouten, dan weet je de volgende keer hoe het niet moet”. Een hele rake uitspraak. Gaat er een oefening fout? Dan weet je dat je hieraan moet werken en je hulpen beter op elkaar af moet stemmen. Ga niet bij de pakken neer zitten, maar neem het mee in je training. Leer van je eigen fouten door ze niet nog een keer te maken.”Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant