openingsopties (1)
openingsopties (1)

Een betere houding met Centered Jumping

Nieuws

Een touwtje aan je hoofd, een gordel om je middel. Bij Centered Jumping zijn de metaforen niet van de lucht. Hoe verbeter je je houding en zit met Centered Jumping? Met deze tips van Centered Riding instructeurs Susan Harris en Joanne Harper kun je direct aan de slag. “Centered Jumping technieken brengen je springtraining in versnelling.”


Ademhaling, balans, centreren en zachte ogen, dat zijn de vier basics van Sally Swift’s Centered Riding, aangevuld met aarden en heldere intenties. Deze klassiekers zijn ook bruikbaar om een goede springhouding te bewerkstelligen, menen de instructeurs Susan Harris en Joanne Harper. “Eigenlijk hangen de onderdelen samen”, beweert de Britse Joanne Harper. “Ontbreekt er één, dan werkt de rest ook niet. Ik begin vaak met balans. Gaandeweg wordt een ruiter zich bewuster van zijn centrum. Dit vergroot het vertrouwen en verbetert de ademhaling en het plezier.”

Ademhaling


“Spanning en opwinding belemmeren ademhaling. We gaan hoog in de borst ademhalen of houden onze adem in. Ik begeleidde eens iemand die van spanning haar adem gedurende het hele parcours inhield”, vertelt de Amerikaanse Susan Harris. “Bij de uitgang moest haar moeder of groom klaarstaan om haar op te vangen, want dan begon ze te hyperventileren of viel ze flauw.” Bij spanning span je je spieren en houd je je adem in, waardoor minder zuurstof de hersens en het lichaam bereikt. Dit maakt je niet alleen een minder goede ruiter, het beïnvloedt je paard ook. Want een gebrekkige ademhaling sijpelt door in je zit en je teugeldruk. “Paarden worden gespannen wanneer een ruiter onjuist of amper ademhaalt. Adem fors uit voordat je een hindernis neemt. Dit is een techniek uit de martial arts.” Door uit te ademen wanneer je paard afzet, verminder je de spanning in met name je heupgewricht. Hierdoor vouw je gemakkelijker in de springhouding. Je heup-, knie- en enkelgewrichten kunnen vervolgens de afzet en de landing opvangen. “Probeer consequent bij elke sprong uit te ademen alsof je een kaars op een taart uitblaast. Zo leer je je lichaam springen met ademhalen te associëren. Zingen of neuriën voorkomt dat je je adem inhoudt terwijl je op de hindernis afrijdt.”

Zachte ogen


[caption id=”attachment_56013” align=”alignright” width=”339”] Met de tips van Centered Riding instructeurs Susan Harris en Joanne Harper verbeter je je springhouding.[/caption]

“Veel springruiters denken dat ‘zachte ogen’ niet aangeleerd kunnen worden, maar dat kan wel degelijk”, meent Susan. Rijd je met harde ogen, dan focus je te hard. Misschien ben je geïrriteerd of doe je te veel je best. Zonder het door te hebben, fixeer je je blik op één punt, met tunnelvisie als resultaat. “En dit beperkt niet alleen in wat je om je heen ziet, het belemmert ook je gevoelszintuig. Je kunt prima met zachte ogen op een hindernis afrijden. Neem dan het einde van de lijn hindernissen als focuspunt. Dit vertelt je paard waar je heen wilt en voorkomt dat je naar beneden kijkt, wat funest is voor je balans.” Je ogen brengen je hoofd in evenwicht en je hoofd zorgt weer voor balans in je lichaam. Naar beneden kijken is altijd nog erger dan met harde ogen op een hindernis afrijden.” Zachte ogen gaan samen met een ontspannen gezicht en ontspannen ogen. Je ziet niet alleen wat zich voor je bevindt, maar ziet in een veel bredere cirkel om je heen, waaronder andere hindernissen of iemands losgebroken hond die op je af stormt. “Maar bovenal verbetert het je gevoel. Hoe zachter je blik, hoe beter je voelt wat er in je lichaam gebeurt en hoe beter je je paard kunt aanvoelen. Met zachte ogen zie je de hindernis, maar voelt de afstand en je voelt het juiste afzetmoment beter aan. “Je doet de aanloop goed als je je zachte ogen op de hindernis gericht houdt, maar de passen van het paard, zijn snelheid en zijn ritme, aanvoelt. Het juiste afzetmoment voel je dan vanzelf.” Als springruiter moet je vertrouwen in je oog ontwikkelen. Maak een volte en rijd vervolgens in een rechte lijn op de hindernis af.  Adem in en maak je ogen zacht. Soms vereist het wat oefening, maar uiteindelijk zul je de afstand tot de hindernis op deze manier beter voelen.”

Balans


Een ruiter zonder balans brengt zijn paard in onbalans. “Hoe stabieler de gang, snelheid en het ritme van je paard, hoe gemakkelijker je hem in balans houdt”, weet Susan. “Voel je dat je paard uit balans is, rijd dan een volte om zijn balans te herpakken voordat je op de hindernis afrijdt.” Joanne: “Ga staan in je stijgbeugels. Begin in stilstand, in stap, draf en galop en eindig met een balkje, cavaletti en kleine sprong. Als je kunt blijven staan, zonder voorover of achterover te kukelen of aan de teugels gaat hangen, dan rijd je in balans.” Denk tijdens de sprong: land op je voeten. De belangrijkste voorwaarde voor balans is dat je voeten zich onder je centrum bevinden. Dit brengt je lichaam volledig in balans.

[caption id=”attachment_56012” align=”alignleft” width=”338”] Stel je bij de gordeloefening voor dat er echt een gordel over je heup is gespannen. Deze oefening helpt om je eigen centrum te vinden.[/caption]

Centreren


Je centrum bevindt zich achter en om je navel. “Ga eerst naar jouw eigen centrum op zoek terwijl je rechtop zit”, tipt Susan. ‘In de springhouding kun je de exacte locatie minder goed vinden en waar het precies zit hangt af van je postuur en lengte. Zit rechtop, houd je hand net onder je ruim en adem krachtig uit om je centrum diep in je lichaam te laten zakken en vind je interne balans.” Joanne vervolgt: “ Vouw je heupgewrichten vervolgens alsof je een gordel over je heupen draagt. Dit houdt je centrum boven je voeten en houdt je in balans in het zadel in plaats van dat je ver voorover kantelt of de lucht invliegt. Houd je eigen centrum boven het centrum van je paard.” Deze oefening voer je eerst in stilstand en vervolgens in de stap en snellere gangen uit, gevolgd door balkjes en een kleine sprong. “Stel je bij de gordeloefening voor dat er echt een gordel over je heup is gespannen. Stel je voor dat je je paard kunt draaien met je centrum. Doordat jij je centrum hiermee balanceert over het gewicht van het paard, kan hij beter en efficiënter draaien. Bij het draaien van de ene hindernis naar de andere help je je paard om niet naar binnen te vallen.” Diegenen die nerveus of gespannen worden tijdens een wedstrijd, adviseert Susan om zich een grote bel voor te stellen. In de bubbel zitten jij en je paard. Daarbij voeg je alles wat je interessant wilt, zoals: goede ademhalingstips of een bepaald plan. Stel je levendig voor hoe alles wat je niet in de bel wilt hebben, je spanning bijvoorbeeld, als pijlen op de bel afketsen.”

Aarden


[caption id=”attachment_56011” align=”alignright” width=”338”] Je natuurlijke balanspunt vind je onder je voet, net achter de bal. Zoek jouw reflexpunt en plaats hier de stijgbeugel.[/caption]

Aarden staat voor iemands relatie tot de aarde, een essentiële voorwaarde voor een juiste balans. “Te paard aard je met je twee zitknobbels en de onderkant van elke voet. Je natuurlijke balanspunt vind je onder je voet, net achter de bal. Laat je iemand van hiel naar tenen onder je voet tikken, dan voelt dit reflexpunt duidelijk anders. “Vind jouw eigen reflexpunt. Waar hij precies zit varieert per ruiter. Maar op het reflexpunt plaats je je stijgbeugel. Dit is net wat verder dan je aangeleerd is. De klassieke manier duwt de voet sneller uit balans. “Maar zet je natuurlijke balans in werking met je reflexpunt, dan blijven je voeten onder je centrum en kunnen je hielen ontspannen”, aldus Joanne. Tal van ruiters gooien tijdens het zweefmoment hun voeten in de lucht. Met je voeten op het juiste punt houd je ze stabiel en laat je je gewrichten als veren de klap van de landing opvangen. “Doordat deze aanpak met zo’n groot balansvoordeel gepaard gaat, hervind je na de sprong ook sneller je balans, en kun je sneller draaien en koers zetten naar de volgende hindernis”, vertelt Susan.

Heldere intentie


“Een heldere intentie betekent simpelweg dat je weet wat je doet en wat je wilt. Neem een voorbeeld aan kleine pony’s. Die hebben normaliter een buitengewoon heldere intentie: gras eten en kinderen kwijt raken”, vervolgt ze met een lach. “Uiteraard is heldere intentie een mentaal aspect wat je richting kan geven. Ook als onervaren springruiter kan het bijzonder verhelderend zijn voor zowel jezelf als je paard als je weet welke hindernis je gaat nemen en op welke manier.” Een springpaard reageert doorgaans goed op het hebben van een heldere intentie. Het helpt een nerveus paard om zijn ruiter te vertrouwen.

Checklist: Hoe ga je van start?


Met de volgende stappen maak jij een goede start met Centered Jumping:

  • Begin met centreren. Adem je centrum naar beneden en vouw jezelf gevoelsmatig over je centrum met de autogordelgedachte.

  • Tik op de onderkant van je voeten. “Eigenlijk moet je dit laten doen, bij jezelf lukt het niet. Tik de onderkant tot je je reflexpunt vindt.”

  • Controleer de lengte van je stijgbeugels. Bij het springen is de juiste stijgbeugellengte enorm belangrijk. Zijn ze te lang, dan hebben je benen onvoldoende buiging om je voeten onder je centrum te laten uitkomen. Moet je te hard met je knieën knijpen, maak de beugels dan losser.

  • Plaats je stijgbeugel op je reflexpunt. Draaf een rondje om te controleren of je het juiste punt te pakken hebt.

  • Adem diep in door je neus en adem ritmisch uit door je mond.

  • Werk aan je zachte ogen. Begin niet meteen met een sprong, maar oefen eerst met een lange rechte lijn balken.

  • Ga aan de slag met ‘landen op je voeten’. Je weet dat je het goed doet als je je zeker voelt zonder naarstig naar houvast te grijpen met je benen en als je niet voor- of achterover valt.

  • Werk aan je ademhaling door bij iedere balk of iedere sprong zo uit te blazen alsof je één kaars op een taart uitblaast.

  • Kies een doel om je blik op te richten, maar houd je ogen zacht.

  • Voorkom een Centered Jumping overkill. Pas de technieken een voor een toe in je springtraining. Kies steeds een focusgebied en stel jezelf een doel. Bijvoorbeeld: vandaag concentreer ik me op het uitademen tijdens de sprong.

Balance point of foot
folding over seat belt
jumping rider_springs