laurens van lieren dressuur portret
laurens van lieren dressuur portret

Blog Laurens van Lieren: Topsport

Nieuws

Mijn hele leven worstel ik al met hetzelfde probleem: ik wil teveel! Vroeger toen ik klein was varieerde dat van in de zandbak spelen, hutten bouwen, crossfietsen, voetballen en ponyrijden tot een favoriete TV-programma kijken, computerspelletjes spelen en LEGO bouwwerken maken. Nu heeft dat hele andere vormen aangenomen, maar het probleem blijft hetzelfde: ik probeer zoveel mogelijk in één dag te proppen, maar eigenlijk kom ik altijd tijd tekort. Wat is dat toch?



‘Een evenwichtig leven leek mij vroeger verschrikkelijk stoffig en saai’



Het heeft ook positieve effecten. Doordat ik m’n hele leven al aan het puzzelen ben hoe ik mijn tijd optimaal kan benutten heb ik een bepaalde expertise ontwikkeld. Ik heb verstand gekregen van zaken als voeding, training en herstel, en psychologische aspecten als inspiratie en motivatie. Dat zijn de factoren die bepalen of je de energie hebt om je doelstellingen te behalen. Als die dingen niet op orde zijn, ontbreekt het echte daadkrachtige vermogen om vooruitgang te boeken. Maar als de puzzel klopt, ben je niet te stoppen! Dan stoom je in één rechte lijn door naar waar je wilt zijn, en neem je belangrijke beslissingen zonder te aarzelen. Uiteindelijk kun je zelfs jezelf verbazen over de snelheid waarmee je je doelstellingen hebt bereikt. Balans is het sleutelwoord! Dat klinkt misschien beetje saai, iets wat oudere mensen zeggen. Als je jong bent kun je alles aan, toch? Zo dacht ik er vroeger wel over in ieder geval. Een evenwichtig leven leek mij verschrikkelijk stoffig en saai! Ik hield zó van de pieken, dat ik de dalen voor lief nam! Maar ook ik word ouder en wijzer... ;-)
‘In de dressuursport leer je al gauw dat de wedstrijd thuis gewonnen wordt’

In de dressuursport leer je al gauw dat de wedstrijd thuis gewonnen wordt. Zoals het ook op school gaat; degene die het best zijn huiswerk heeft gedaan krijgt de hoogste cijfers. En dus is het belangrijk om iedere dag de beste versie van jezelf te zijn, om iedere dag in ‘topvorm’ te zijn. Want dan train je beter, voel je meer, leer je sneller. En uiteraard geniet je er nog meer van ook! Maar als ik een topdag heb, en het gevoel heb dat ik de wereld aan kan, moet ik mezelf echt afremmen in mijn enthousiasme. Anders neem ik teveel hooi op m’n vork, wil ik na het rijden nog van alles doen wat ik in m’n hoofd heb, en brand ik mezelf helemaal op. Om de volgende dag (of meestal pas na een paar dagen) lichamelijk en geestelijk vermoeid wakker te worden en mezelf vooruit te moeten slepen om het einde van de dag te halen... Er is natuurlijk niets mis met een grote inspanning. Sterker nog, dat is hoe training werkt. Maar een essentieel onderdeel van training is het herstel. En dat heb ik echt moeten leren... Er zijn altijd pieken en dalen, niets is constant hetzelfde. Maar je moet die pieken en dalen wel leren controleren! Zo goed als ik dat weet te sturen en managen bij mijn paarden, zo moeizaam heb ik dat zelf geleerd. Nog steeds word ik af en toe met mijn neus op de feiten gedrukt, als ik weer eens veel teveel op m’n bordje heb genomen. Rust moet ook echt op mijn to-do lijstje staan! De Bijbel heeft het daar al over, misschien was die zevende dag rust nog niet zo’n slecht idee...
‘Misschien was die zevende dag rust nog niet zo’n slecht idee...’

Het probleem (of de oplossing) zit ‘m vooral in zelfdiscipline. Dat is één van de allergrootste uitdagingen voor topsporters of andere mensen die topprestaties willen leveren. Zelfkennis is de eerste stap, maar zelfkennis alleen is niet genoeg. Je moet het ook nog in de praktijk brengen. Afspraken maken met jezelf, en je afspraken nakomen, dát is de basis voor succes! En als je zelfkennis hebt, en je weet dat je moeite hebt met zelfdiscipline? Dan is er een hele simpele oplossing. De afspraken met jezelf die je niet nakomt hebben namelijk geen directe consequenties. De ‘pijn’ is niet acuut. Bijvoorbeeld als je eigenlijk wilde gaan sporten, maar in plaats daarvan op de bank blijft hangen. Misschien voel je je wel ietwat schuldig, of ben je een heel klein beetje teleurgesteld in jezelf. Maar daar kun je prima mee leven, het is geen drama. Je weet wel dat het goed voor je zou zijn, maar je ervaart geen negatieve gevolgen van het ‘missen’ van je afspraak. Sterker nog, je ervaart positieve gevolgen, want nu kun je die goede film zien, of iets anders doen waar je zin in had.

Heel anders wordt het als je die afspraken niet alleen met jezelf maakt, maar ook met iemand anders. Of zelfs meerdere mensen. Denk aan een coach, een personal trainer, een trainingsmaatje of zelfs een heel elftal. Dan verandert de zaak, en zul je op z’n minst twee keer nadenken voordat je afspraken niet nakomt. Niet iedereen heeft een personal trainer of coach tot z’n beschikking, zeker niet iedere dag. Ook ik mis soms wel eens iemand boven of naast me, als een soort manager. Maar aan de andere kant, niemand is alleen! Je partner, collega of een vriend of vriendin kan al voldoende zijn om afspraken mee te delen en dus beter na te komen. Vroeger was dat beter geregeld, best handig als je er achteraf over nadenkt: Ouders...

Groet,



Laurens van Lieren


Ruiter & Trainer | Directeur Sportief Dressuur bij CHIO Rotterdam | Commentator paardensport bij NOS Studio Sport | Eigenaar bij Laurens van Lieren Dressage B.V.