-

Paardenmaatjes: Iris Drummeke & Bo Peeters

Iris en Bo
Iris Drummeke

Je vriendin, moeder, opa, broer of misschien wel je buurmeisje. Iedereen kent wel zo’n onmisbaar paardenmaatje, die voor jou om vijf uur opstaat om mee te gaan naar concours. Hoog tijd om deze toppers in het zonnetje te zetten! Vandaag Iris Drummeke (57) over haar paardenmaatje en buurmeisje Bo.

“Ik leerde Bo vier jaar geleden kennen, toen ik verhuisde en bij haar in de buurt kwam wonen. Wij hadden drie Belgische warmbloeden: Tobias, Amaretto en Drum. Tobias is helaas vorig jaar in november overleden aan de ziekte van Cushing. Achteraf hoorden we dat Bo s’ avonds op de weide bij onze Tobias was komen zitten om afscheid van hem te nemen, dat heeft me toen heel hard geraakt.

Ik zag Bo vaak vanuit mijn keukenraam aan de draad van de weide staan om de paarden wortelen te geven en tegen ze te praten. Ze stond er soms wel uren! Af en toe kwamen de paarden wat te dichtbij, waardoor ze de stroomdraad raakten en daardoor een sprongetje maakten. Dit kwam omdat Tobias een echte leider was en graag alle worteltjes voor zichzelf wilde hebben. Het was dus niet haar schuld dat de paarden de draad raakten, maar Bo dacht van wel. Ik merkte dat ze hierdoor  minder vaak kwam.  Ik ben toen alle huizen afgegaan in de buurt om Bo te vinden, want ze woont niet in dezelfde straat. Toen ik haar uiteindelijk vond, vertelde ik haar dat ze niet moest ophouden met het vertroetelen van de dieren en dat ze gewoon langs kon komen bij ons thuis, toch duurde het nog even voor ze die stap durfde te nemen.

Via de Facebookpagina verzorgpaard gezocht, had ik al een paar meisjes gehad, maar die bleven telkens maar één seizoen. Toen ik verleden jaar een berichtje plaatste op mijn eigen Facebookaccount reageerde Bo onmiddellijk. Ze kwam vervolgens langs samen met haar moeder Ingrid – ondertussen een leuke vriendin –  om kennis te maken, die vertelde dat Bo een vorm van autisme heeft.

Bo en AmmerettoDit stond ons natuurlijk absoluut niet in de weg. Wel schrok ik ervan hoe de paarden met haar omgaan. Ze zijn zo ontzettend braaf, voorzichtig en lief voor Bo. Onze paarden zijn braaf, maar bij haar zijn ze extra voorzichtig. Wat verzorgen betreft, begon Bo met het borstelen en knuffelen van de paarden. Het verbaasde me dat ze in staat was het kleinste wondje of teek op te merken bij de paarden, ook ziet ze alle details, zoals een riempje dat ergens fout zit enzovoorts. Ze is dus erg bezig met hun verzorging en het opzadelen. Daarnaast rijdt ze nu op Amaretto en neemt ze één keer in de week les wanneer ze zich goed voelt. Ook stapt ze beide paarden in en uit en helpt ze mee met opzadelen wanneer mijn man of ik gaan rijden.

Over het algemeen verzorgt Bo de paarden zo’n twee à drie keer per week en als ze een slechte dag heeft komt ze langs om met de paarden te knuffelen en bezig te zijn. Je ziet haar dan vervolgens helemaal opbloeien wanneer ze bij Amaretto en Drum is. Dan is ze weer helemaal gelukkig en gaat ze stralend naar huis. Het is super om haar zo om te zien gaan met onze dieren.

Bo aan het knuffelen

Ook wanneer we weg zijn, zorgt Bo voor de paarden. Dan komt ze gezellig bij ze in de wei zitten om ze gezelschap te houden en geeft ze hen extra hooi. Bo had voorheen nog nooit met paarden te maken gehad en had dus ook geen ervaring. Ze vond het heel leuke dieren, maar vond ze groot en was daardoor wel wat bang.

Nadat ze zo’n twee maanden de paarden verzorgde, vroeg ik aan Bo toen we ze opgezadeld hadden of ze erop wilde zitten en instappen en dat deed ze. Ik vertelde haar dat ze haar ogen dicht moest doen en moest voelen hoe het paard onder haar zat. Ze zit zo mooi stil. Haar houding is zo goed! Ze stapt en draaft in haar eentje rond op onze Olympische piste, parking circuit te Zolder. Ze is enkel nog niet zeker genoeg en dat houdt haar nog wat tegen om te galopperen, maar we zijn ervan overtuigd dat ze een super amazone gaat worden.  Die vrees overwinnen we wel.

Langs deze weg wil ik haar laten weten dat ik super fier en trots op haar ben met hoever ze al gekomen is.  Dat eens zo schuchtere meisje is verdwenen en we zien haar echt openbloeien.”

Heb jij ook een paardenmaatje die het verdient om in het zonnetje gezet te worden? Schrijf dan snel een mail naar bit@eisma.nl en wie weet komt jou verhaal wel op bitmagazine.nl.

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant