-

Paard & Kunst: Tineke van der Velde

Joyce Ter Horst

In de kunstrubriek Paard & Kunst gaat Joyce Ter Horst van Paard Verzameld maandelijks in gesprek met een hippisch kunstenaar. Kunst verbindt, inspireert, ontroert en biedt de kijker troost. Door middel van een aantal vragen ontdekken we wat de kunstenaar beweegt, motiveert, inspireert om het paard als onderwerp te kiezen en dat op geheel eigen wijze vorm te geven.

“Vroeger als kind kon ik uren fantaseren over Pegasus: het gevleugelde paard. Ik maakte veel Pegasus-tekeningen, zocht plaatjes op en was gek op de My Little Pony’s met vleugeltjes. Waar ik ook heel benieuwd naar was: hoe zou een Pegasus-veulentje eruit zien? Komt zo’n veulen ter wereld met of zonder vleugeltjes? En als ze aanwezig zouden zijn bij de geboorte, zijn het dan ‘kant en klare’ vleugels of van die vreemd gevormde aanhangseltjes zoals bij een pasgeboren kuikentje?”

Kunstenares en paardenliefhebber Tineke van der Velde (1979) werkt vanuit haar eigen atelier in een monumentaal, voormalig station in Kampen. Met muziek van Queen op de achtergrond maakt zij grote werken met steevast als onderwerp: het paard.

Op welke leeftijd raakte je geïnteresseerd in kunst?

Kunstenares aan het werk

Kunstenares aan het werk

“Tekenen doe ik al zo lang ik me kan herinneren, echt geïnteresseerd in kunst raakte ik op het voortgezet onderwijs. We hadden een docent die vol passie kon vertellen en dat uitgebreid illustreerde met dia’s. Dat waren heerlijke lessen waar ik met heel veel plezier aan terugdenk. Behalve het deel kunstgeschiedenis mochten we ook zelf aan de slag in de praktijk: de éigenlijke reden waarom ik koos voor het vak tekenen. We gingen ambachtelijk aan de slag met stillevens, modeltekenen. Echt plezier kreeg ik toen we een periode lang aan de slag mochten met een zelfgekozen thema.”

Wat maakt het paard voor jou een inspirerend onderwerp?

“Wat inspireert er niet aan een paard! Geur, vorm, gevoel, schoonheid, beweging, kracht en tederheid. Ik zie schoonheid: prachtige vormen, lijnen, gevoelige grote ogen en een sensibele neus. Als een paard beweegt, dan zie je pracht, ritme en kracht. Zo mooi, groots en krachtig en tegelijk heel gevoelig en kwetsbaar. Als ik voel, dan voel ik de zachte structuur van de vacht, de warmte onder de manen en de fluweelzachte haartjes op de neus. En dan die heerlijke variërende geur, maar toch zo herkenbaar. Het gevoel wat ze je geven, is puur liefde.”

Hoe heb je je kunnen ontwikkelen in je werk?

“Eén van de kunstenaars bij wie ik lessen heb gevolgd, vertelde ons altijd: ‘Iedereen kan kijken, het is (de) kunst om ook echt te zíen.’ Voor mijn gevoel heb je daar de kern te pakken. In 2014 heb ik de keuze gemaakt: ik ga doen waar ik blij van word in plaats van doen wat anderen graag zien. In mijn geval betekende dat: ik ga paarden maken. Op doek, papier en soms driedimensionaal. De grootste ontwikkeling is mijn eigen boek ‘365’ waarvoor ik elke dag een paard schilderde.”

Je bent een echt paardenmens, vertel eens over je liefste paardenmoment.

Uitzicht op Kampen

Uitzicht op Kampen

“In de zomer van 2008 heb ik mijn paard Fanja al rijdend zelf naar haar pensioenadres in Duitsland gebracht. Het werd de tocht van mijn leven. Fanja en ik waren al ‘close’ (mijn ‘once-in- a-lifetime’ paard), maar als je letterlijk bijna 24 uur per dag samen bent dan wordt die band alleen nog maar intenser. Je leeft echt samen, bent echt samen. Een tocht waar ik nog altijd met heel veel plezier aan terugdenk.”

Wie zijn jouw inspiratiebronnen, mensen voor wie jij bewondering hebt?

“Mijn paarden inspireren mij dagelijks en zijn ook met grote regelmaat terug te vinden in mijn werk. Daarnaast zijn er kunstenaars die ik enorm bewonder zoals Theodore Géricault en Marino Marini. Daarnaast volg ik op social media al tijden Tony O’Connor, Peggy Judy en Bénédicte Gelé, mensen die ‘het paard’ als een rode draad laten terugkomen in hun werk. En een ieder op een geheel eigen wijze en zo ongelooflijk inspirerend.”

Wil je meer weten over Tineke van der Velde, ga dan naar www.p-aardigekunst.nl.

Een selectie van Tineke’s werk:

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant