-

Paard & Kunst: Sabien Delhez

Joyce Ter Horst

In de kunstrubriek Paard & Kunst gaat Joyce Ter Horst van Paard Verzameld maandelijks in gesprek met een hippisch kunstenaar. Kunst verbindt, inspireert, ontroert en biedt de kijker troost. Door middel van vijf vragen ontdekken we wat de kunstenaar beweegt, motiveert, inspireert om het paard als onderwerp te kiezen en dat op geheel eigen wijze vorm te geven.

‘Ik kan met mijn gegeven talent iets teruggeven dat van enorme waarde is voor een ander. Als mensen emotioneel geraakt of blij worden, dan is mijn doel bereikt. Dat is het mooiste wat er is! Omdat ik ermee geboren ben, lijkt het voor mensen vaak vanzelfsprekend dat ik het kan, maar ik zie het als een cadeau!’

Sabien Delhez

De naam van Sabien klinkt als ‘het is goed’ in het Frans. De Nederlandse kunstenares Sabien Delhez (1981) adopteerde deze schrijfwijze van haar voornaam symbolisch na de nieuwe start die zij vijf jaar geleden in haar privéleven en werk doormaakte. Ze is moeder van de tweejarige Maks en wijdt zich volledig aan haar kunst vanuit haar studio aan huis in het groen van Veenendaal.

 1. Op welke leeftijd raakte je geïnteresseerd in kunst?

  De studio van Sabien

  “Mijn ouders vertellen mij altijd dat ik op de basisschool al interesse had in kunst en vooral tekenen. Ik ben zelfs van middelbare school gewisseld om tekenen in mijn eindexamenpakket te kunnen hebben. Ik ging studeren aan het grafisch lyceum en ben afgestudeerd grafisch vormgever. Ik werkte daar uiteraard met computers, maar kreeg weinig kansen mezelf te ontwikkelen. Het stukje kunst uit jezelf halen werd daar niet gestimuleerd.”

 2. Hoe heb je je kunnen ontwikkelen in je werk?

  “Op het lyceum kregen we model tekenles. Daar is ook de interesse ontstaan in de anatomie van het paard. Dus de wei in om paarden te tekenen. Nu ga ik zelfs een stapje verder. Ik werk samen met een dierenartspraktijk om tijdens anatomielessen het skelet en spieren op het paard zelf te schilderen. Ik leer hier zoveel van! De zelfontdekking qua technieken en materialen kwam na mijn studie. Met behulp van kunstenaars als Marin Elsen werd ik gestimuleerd om na te denken over mijn werk en composities. Zij leerde me vooral de uitsneden spannender te maken.”

 3. Kun je iets vertellen over je proces, hoe ga je te werk?

  Studioraam bij Sabien

  “Het proces verloopt niet bewust. Het gaat om intuïtie, een gevoel vanuit mijn hart. Het is een idee dat ik vorm wil geven. Ik heb gesprekken met opdrachtgevers en door het gesprek komt het idee en de uiteindelijke uitwerking ervan. Ik wil de relatie vastleggen tussen eigenaar en paard. De speciale connectie, het verhaal achter de foto.”

 4. Wie zijn jouw inspiratiebronnen, mensen voor wie jij bewondering hebt?

  “De Zweedse illustratrice Lena Furberg (1957), bekend van haar tekeningen in diverse ponyblaadjes en stripboeken, was en is nog steeds mijn grote voorbeeld! Ik kan de uren niet tellen dat ik haar werk heb zitten natekenen. Zelfs mijn eigen paard lijkt op haar bekendste figuurtje Malle. Het leuke is dat ze nu mij volgt op Instagram en ook reacties geeft op mijn werk. Ik zie veel terug van haar stijl in mijn stijl en ik volg nog steeds alles wat ze doet.”

 5. Welke kunst ontroert jou als mens, vind je mooi of laat je nadenken?

  Het logo van Sabien

  De Tsjechische Art Nouveau kunstenaar Alphons Mucha (1860-1939) is een van mijn favorieten. Die zwierige losse stijl van tekenen vind ik echt geweldig. Ik zou graag van mijn eigen merrie een schilderij willen maken in zijn stijl. Dat vlakke, posterachtige past bij mij. Ik heb vaak dat ‘iets’ van een kunstenaar me aanspreekt en zit daarom niet vast aan een bepaalde stijl of stroming. De Ierse schilder Tony O’ Connor is nog iemand die ik bewonder. Hij laat mij de ‘echte’ kant van zijn onderwerp zien. Niet geposeerde paarden met soms wat drama maar ook koele nuchterheid, alsof je zo de stal binnenstapt!”

  Een selectie van het werk van Sabien:

Wil je meer weten over Sabien, ga dan naar www.sabiendelhez.nl

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant