-

Het belang van een goedpassend bit

De controle van één belangrijk onderdeel in de optoming wordt vaak vergeten, namelijk: het bit. Bitten zijn er in vele soorten en maten. Hoe weet je nu of je het goede bit voor jouw paard hebt? Ben je een wedstrijdruiter of wil je recreatief rijden? Het zijn allemaal factoren die meespelen in de keuze voor het juiste bit.

Een bit is zo vriendelijk als de hand van de ruiter. Echter is de keuze van het juiste bit van vele factoren afhankelijk. De opleiding van jouw paard, leeftijd, karakter en de anatomie van het hoofd zijn allemaal zaken die daar mee te maken hebben. Op een aantal van deze factoren kun jij als ruiter invloed uitoefenen, onder andere door de anatomie van het paardenhoofd te begrijpen. Als je weet waar de drukpunten van het paardenhoofd zitten en weet welk bit het beste zou passen bij jouw paard, kan dat de training ten goede komen. Een goed passend bit staat aan de basis van een goede training.

De anatomie van het paardenhoofd

Elk paardenhoofd heeft kleine anatomische verschillen en reageert dan ook anders op een bit. Het paardenhoofd bezit net als een mensenhoofd diverse zenuwknopen. Druk op deze knopen kan invloed hebben op het gedrag van jouw paard. Het ene paard is gevoeliger dan het andere paard. Welke drukpunten op het paardenhoofd zijn van invloed op het goed passen van het bit en hoofdstel? In dit filmpje krijg je meer uitleg over de drukpunten en een correcte optoming van het hoofdstel en bit.