-

Verslaafd aan Eskadron

Op het online oproepje van Bit wie er een obsessie voor een bepaald ruitersportmerk heeft, werd opvallend vaak hetzelfde merk genoemd: Eskadron. Vooral de dekjes, al dan niet in combinatie met oornetje, bandages of peeskappen, zijn populair. Wat maakt dit nu zo’n fijn merk? Drie rasechte Eskadron-fans leggen het graag aan je uit.

Hek van de dam na verjaardagsdekje

Een redelijk ‘recente’ Eskadron-verzamelaar is Geerte Smeets uit Budel. Ze had altijd al een obsessie voor leuke setjes, bestaand uit dekje, oornetje en beschermers of bandages. “Sinds mijn twaalfde heb ik mijn eigen pony. Inmiddels ben ik zestien jaar en heb ik met mijn ouders afgesproken dat ik alle paardenspulletjes die niet noodzakelijk zijn zelf betaal. En tja, het zoveelste zadeldekje is natuurlijk niet noodzakelijk”, lacht Geerte, die daarom meestal goedkope dekjes kocht. “Vriendinnen van mij hadden wel Eskadron-dekjes en ik zei altijd: nog in geen honderd jaar tel ik daar het geld voor neer. Maar toen kreeg ik er vorig jaar één voor mijn verjaardag…” Dit dekje bleek toch wel érg fijn en het hek was van de dam. “Inmiddels heb ik er zes, met bijbehorende oornetjes en bandages. Ze liggen super onder het zadel, zijn fijn in gebruik en zien er leuk uit. Mijn favoriet is een gele van de laatste zomercollectie.”

De amazone heeft Eskadron-dekjes van verschillende lijnen, maar vindt de ‘Big Square’-dekjes, met de verticale baan over de achterzijde, het allerfijnst. “Die zijn wat dikker en lekker zacht, net een pad. De onderzijde is makkelijk schoon te houden: gewoon even te drogen leggen en afborstelen.” Eigenlijk wil Geerte alleen nog maar Eskadron-dekjes. “Regelmatig verkoop ik wat van de andere merken. Mijn Eskadron-verzameling mag blijven, die moet juist steeds meer uit gaan breiden. Ik heb nu ook alweer een mooi dekje gezien met glitters, uit de Platinum-collectie. Die wil ik eigenlijk ook wel erg graag hebben…”

‘Eskadron is hip en hot’

Eigenlijk koopt Sharon van Rossum (24) elke maand wel een nieuw dekje voor haar paard Cadillac. “Ik wil gewoon graag dat hij er goed bij staat”, lacht de amazone uit Den Bosch. Inmiddels staat de teller op zo’n veertig Eskadron-dekjes en een stuk of tien dekens. “Die van jersey of dralon-stof. Fijn met het in- of uitstappen, op wedstrijd of na het wassen. De pasvorm is super op mijn paard en onder de dralon-deken droogt je paard heel snel op. Dat is precies wat ik van een zweetdeken verwacht.”

Hoewel Cadillac geen veertig dekjes of tien dekens tegelijk kan dragen, vindt Sharon zeker niet dat ze te veel paardenspullen heeft. “Eskadron-dekjes en dekens zijn heel mooi en de prijs-kwaliteitsverhouding is super. De producten hebben een chique uitstraling en leuke kleurtjes. Het merk is echt hip en hot nu. Ik bewaar de dekjes en dekens in de slaapkamer van mijn zus, die al uit huis is. Elke dag neem ik een schoon dekje mee naar stal, zodat Cadillac er altijd goed uitziet. Of ik ook veel rijkleding voor mezelf heb? Nee, ik koop liever een deken van honderd euro voor mijn paard dan een rijbroek van honderd euro voor mezelf.”

‘Stoer en eigentijdse uitstraling’

Eskadron is niet alleen geliefd bij vrouwen. Ook Chris Honsbeek uit Duindorp is zwaar fan van het merk. En dat terwijl hij niks met paarden had, totdat hij vorig jaar een paard voor zijn vrouw Sharona kocht. Deze Liberationday Surprise is een Tennessee Walking Horse-hengst. Hij bleek, naast een moeilijk verleden, ook een enorme klik met Chris te hebben. “Op een dag ben ik zo opgestapt. Terwijl ik daarvoor nog nooit een meter had paardgereden. Sindsdien ben ik om. Ik ga zeker vier keer in de week na het werk naar stal, om met Surprise bezig te zijn.” Toen er eenmaal een paard was aangeschaft, moesten er natuurlijk ook paardenspullen komen. “Sharona en ik gingen naar de paardenwinkel. De spullen van Eskadron vielen me meteen op. Het is mooi spul, met een stoere en eigentijdse uitstraling. Veel ruitersportartikelen zijn erg vrouwelijk en een beetje oubollig. Die van Eskadron niet. Ik heb meteen een hele set aangeschaft, van dekjes en zweetdekens tot oornetjes en peesbeschermers. En ook nog een paar shirtjes, muts en een jasje voor mezelf. Ik ging honderden euro’s lichter die winkel uit”, lacht Chris. Sindsdien zien ruiter en paard er altijd gelikt uit. “Ik krijg vaak leuke reacties op stal, daar lopen natuurlijk vooral vrouwen rond. Zij zijn best een beetje jaloers als ze zien hoe goed Surprise er in een complete Eskadron-set uitziet.”

‘Verliefd op Eskadron’

Bij Allison Peeters en haar zus kun je gerust spreken van een echte Eskadron ‘verslaving’. Samen bezitten ze meer dan honderd (!) dekjes met bijpassende bandages, springschoenen, halsters en dekens. “We zijn helemaal verliefd op Eskadron!”, aldus Allison. “We hebben geprobeerd om alles in één keer op de foto te krijgen, maar dat is niet gelukt. We hebben nog meer.”