-

Mijten? Om jeuk van te krijgen! & Uitslag winactie

finecto mijten

Het is letterlijk en figuurlijk om jeuk van te krijgen: wriemelende beestjes in de vacht van je paard. Een mijtinfectie is niet alleen heel vervelend, maar ook nog eens hardnekkig. Met één keer behandelen ben je er nog lang niet en sowieso is voorkomen beter dan genezen. Zo houd jij de mijten bij jouw paard onder controle.

Het is bijna herfst en dat is helaas ook de pe­riode dat mijten actief worden. Veel paarden hebben dan langere haren en het is vochtiger weer, precies de omstandigheden waar mijten van houden. De beestjes komen ook vaak voor in het lange behang van koudbloedpaarden. Mijten kunnen veel irri­tatie en jeuk opwekken bij paarden, die hun benen soms zelfs tot bloedens toe kapot schuren. Weet je dat jouw paard gevoelig is voor mijten of vermoed je dat je paard mijten heeft? Neem dan op tijd maatregelen, zo voorkom je dat je paard last krijgt.

Tekenen van mijten:

 • Jeuk, vooral aan de benen;
 • Stampen of wrijven met benen;
 • Bijten in de benen;
 • Schilfers, korstjes, kloofjes of wondjes;
 • Mok;
 • Verdikte benen (bij ernstige infecties).

Winactie!

Bit mocht 5 potten Finecto+ Horse weggeven. De winnaars zijn:
– Emily Gerards;
– Frederika Woltman
– Rachel Lighaam
– Astrid Brouwer
– Tanja Jansen-Hendriks

Stappenplan om mijten te bestrijden

   1. Laat een diagnose stellen
    Een paard met mijten heeft jeukt, stampt en schuurt. Maar deze symptomen kun­ nen ook een andere oorzaak hebben. Het is daarom goed om je dierenarts te laten vaststellen of het echt om een mij­teninfectie gaat.
   2. Begin zo snel mogelijk met behandelen
    Ook al heb je nog geen mijt gezien, als je paard vorig jaar ook mijten had, is de kans groot dat er wat van die taaie rakkers lekker hebben overwin­terd op je paard en binnenkort weer gaan toe­ slaan. Hoe meer eitjes en mijten er op je paard zit­ ten, hoe moeilijker het is om van ze af te komen. Preventief behandelen dus. Door Finecto+ Horse te voeren, krijgen mijten minder kans.
   3. Houd de omgeving mijtenvrij
    Mijten zitten niet alleen op je paard, maar ook in zijn omgeving zoals de stal, andere paar­ den, dekens en harnachement. Houd de om­ geving schoon, gebruik borstels van een paard met mijten niet voor andere paarden en behandel paarden die met jouw paard in aan­ raking komen ook met Finecto+.
   4. Pas het rantsoen aan
    Wat lang niet iedereen weet, is dat mijten dol zijn op suikers. Is je paard gevoelig voor mijteninfectie, pas dan zijn rantsoen aan. Het beperken van suikers in ruw­ en krachtvoer is één van de belangrijkste maatregelen die je kan nemen bij een paard dat last heeft van mijten.
   5. Let op de algehele gezondheid
    Het klinkt heel logisch en dat is het ook: hoe beter de weerstand van je paard is, hoe beter hij be­ stand is tegen een mijtinfectie. Daarom is het een goed idee om je paard in september of oktober een detoxkuur van een aantal dagen te geven die zijn algehele weerstand verbetert. Dit is zeker aan te raden als het paard een jaar eerder ook al last heeft gehad van mijten.