-

Matt Harnacke: ‘Als mijn paard gelukkig is, ben ik het ook’

Australiër Matt Harnacke is een mannelijk topmodel, fanatiek dressuurruiter en heeft honderdduizenden volgers op social media. En sinds kort woont hij, samen met zijn paard Chase, in Nederland! Hoewel het voor Chase nog even wennen is, zo aan de andere kant van de aardbol, houdt Matt hem met veel liefde en de producten van Back on Track gelukkig en gezond.

Misschien heb je wel eens van hem gehoord, een reclamefoto van hem gezien in Armani-pak of volg je hem al op Instagram. Matt Harnacke (21) vliegt de wereld over als model, maar geeft op zijn social media-accounts vooral een inkijkje in zijn grote passie: paarden. Met zijn negenjarige vos Chase rijdt hij dressuur op ZZ-niveau maar, zo zegt hij zelf: ‘Het geluk en de gezondheid van Chase staan voor mij altijd voorop.”

back on track Gezonde deken

Matt doet er dan ook alles aan om zijn paard in tiptop conditie te houden. Mentaal en lichamelijk. Een grote hulp daarbij zijn de producten van Back on Track. Matt: “Ik gebruik de artikelen nu zo’n anderhalf jaar. Chase was aan het herstellen van een blessure en had zes weken stalrust. Ik dacht dat hij veel baat kon hebben bij de therapeutische deken van Back on Track. Deze houdt de rug en de spieren van het paard soepel en reflecteert zijn eigen infraroodwarmte, waardoor de bloedcirculatie wordt bevorderd. Chase vond het heerlijk en sindsdien heb ik alle dekens van Back on Track. Ze hebben ze in alle maten, diktes en materialen en ze geschikt voor alle omstandigheden en weertypes.”

Dat komt goed van pas, want Matt en Chase zijn onlangs verhuisd van het Australische Sydney naar het wat meer wisselvallige Noord-Holland. “Het modellenbureau waarvoor ik werk zit in Amsterdam, bovendien werk ik veel in Europa. Het is dus gemakkelijker als ik hier ook woon. Maar dat is niet de enige reden: ik ben al vaak in Nederland geweest en vind de paardenwereld hier geweldig. Ik heb het gevoel dat ik op het juiste moment op de juiste plek zit.”

Enorme reis

Dat wil niet zeggen dat de verhuizing minder ingrijpend was voor de twee. “Nee, het was echt een grote stap. Toen het eenmaal zover was, moest ik wel even slikken. We gingen echt aan de andere kant van de wereld wonen!” Zeker voor Chase was de reis een enorme onderneming. “Van zijn stal in Sydney tot de stal in Nederland duurde de reis zestig uur, waarvan dertig uur vliegen”, vertelt Matt. “Op 14 mei landde Chase op Schiphol. Alles ging gelukkig heel goed en Chase was rustig op het vliegtuig, al ergerde hij zich wel wat aan het paard naast hem in de box. Tijdens de vlucht had hij de Back on Track mesh-deken, de performance springschoenen en de quick wrap stal- en beenbeschermers om. Deze zijn gemaakt van een materiaal met keramische deeltjes in de stof. Ze beschermen de benen niet alleen, ook zorgen ze dat vocht en afvalstoffen worden afgevoerd. Chase kwam met mooie dunne beentjes van het vliegtuig. Hij draagt de quick wraps op stal ook elke nacht, om stalbenen te voorkomen. Net een soort pyjama. Ik vind alle producten van Back on Track geweldig en het ziet er allemaal super uit, maar de quick wraps zijn toch wel mijn favoriet.”

back on track mattOp eerste plaats

Door de lange reis was Chase erg moe, merkte Matt. “En hij moest erg wennen aan zijn nieuwe omgeving. Ik merkte dat hij wat minder zelfverzekerd was dan normaal. Hij is natuurlijk ook helemaal uit zijn vertrouwde comfortzone gehaald.” Daarom nam Matt een tijdje vrij van zijn modellenwerk, zodat hij extra veel tijd en aandacht aan zijn paard kan besteden. “Hij komt nu op de eerste plaats. Mijn grootste prioriteit is dat hij hier goed gewend raakt, gelukkig en gezond is. Als hij weer helemaal de oude is, wil ik zeker het trainen weer oppakken en ook wedstrijden gaan rijden, maar ook dan geldt: Chase moet het leuk vinden. Het is eigenlijk net alsof je met goede vrienden omgaat: het moet leuk zijn om dingen met elkaar te doen. Zo is het met mij en Chase ook: als hij het leuk vindt en gelukkig is, ben ik dat ook.”

Innovatieve producten

Back on TrackBack on Track is een Zweeds bedrijf dat paardenproducten maakt die de veiligheid en gezondheid bevorderen. Het assortiment bestaat uit onder meer dekens, zadeldekken, en beenbescherming die, naast hun standaard functie, allemaal therapeutische eigenschappen hebben. Voor ruiters heeft Back on Track een innovatieve cap ontwikkeld. Deze EQ3 Lynx veiligheidshelm heeft MIPS-technologie: dit houdt in dat de cap een dunne extra schaal binnenin heeft. Bij een val kan deze schaal enigszins bewegen ten opzichte van het hoofd en wordt de klap voor een deel opgevangen. De kans dat er hersenschade optreedt bij ongevallen is daardoor kleiner. MIPS-technologie wordt al enkele jaren met succes toegepast in de wielersport. De Back on Track EQ3 Lynx cap werd 2016 uitgeroepen tot Horses Product van het jaar. De cap kan worden uitgevoerd in smooth shell met matte boventop en suède met glitters, in de kleuren zwart, blauw en bruin. Meer info: www.backontrack.nl

Bekijk Matt zijn eerste vlog voor Bit: