-

Lesbos: Een echt paardeneiland

Lesbos is het op twee na grootste eiland van Griekenland. Het eiland is de woonplaats van maar liefst 6.000 paarden, waarvan een deel verwilderd. En er is exact één manege, die van de Nederlands-Griekse Rita. Zij is voor een week de gids en instructrice van Liesbet Corthout.

Rita heeft altijd al paardgereden. Ze is eigenlijk springamazone. Na haar studies in Groot-Brittannië werkte ze op het Griekse vasteland met paarden, maar intussen keerde ze terug naar haar eerste grote liefde: het stadje Molyvos op het eiland Lesbos. Molyvos is een pittoresk stadje gebouwd op een heuvel, met bovenaan een kasteel. Het ligt aan de kust, heeft een haven en enkele smalle stroken strand. Vlakbij dat stadje bevindt zich de manege: op enkele kilometers van het centrum, en toch helemaal rustig gelegen tussen de heuvels. Alles is er eenvoudig, maar degelijk: een verlichte piste, zadelkamer, ruimte voor de toeschouwers en natuurlijk een fantastische paddock voor de paarden. Die kunnen hun rustdagen spenderen in de schaduw van de bomen of al klimmend op de rotsige heuvelwand. Met zijn negenen zijn ze, ze kennen elkaar goed en door al dat geklauter staan ze stevig op hun stoere beentjes. De meeste van Rita’s paarden zijn Haflinger-kruisingen, sommige zelf gefokt. De paarden zijn niet al te groot, maar ze zijn sterk en leveren perfect werk op het soms moeilijke terrein.

Gouden pony

Mijn paard voor deze week heet Ericje. Een glanzend gouden prinsje met een vriendelijke uitstraling en een werkwillig karakter. Het is liefde op het eerste gezicht. Al vanaf ons eerste ritje rond het nabijgelegen stuwmeer stapt hij moedig door en na een stroeve start laat hij zich ook tijdens een rijles van zijn meest elegante kant zien. Een echt paardeneiland en toch geen typisch plaatselijke paarden? Daar is een verklaring voor. De Grieken houden van gangenpaarden. Een voorkeur die dateert uit de periode dat al het werk op het land nog gebeurde met behulp van paarden. Gangenpaarden konden een lading vruchten transporteren met zo min mogelijk beweging, zodat hun last niet beschadigd werd. Ze zijn ook zeer geliefd op de vele traditionele feesten op het eiland en worden nog altijd met die intentie gefokt. Maar Rita heeft geen nerveuze showpaarden nodig. Zij werkt met haar standvastige, lieve en erg betrouwbare kudde. Af en toe vindt er wel eens zo’n typisch Grieks paard de weg naar de stal van Rita, zoals de jonge merrie Zaira nu. Zij bleek geen aanleg te hebben voor tölt en haar tekening was niet zo mooi als gehoopt, dus op de festivals zou ze het niet zo goed doen. Hier in de kudde heeft ze haar plaatsje gevonden.

Rengalop

Maar vergis je niet, want als het moet kunnen deze brave paardjes ook flink doorgaan. Dat merken we tijdens onze trip naar Vafi os. Vafi os ligt bovenop een heuvel. Om daar te komen nemen we slingerende wegen tussen olijfboomgaarden en langs stenige heuvelwanden. Het kasteel van Molyvos wordt kleiner in de verte en de zon schittert in de oceaan. Er is zelfs ruimte voor een rengalopje, snoeihard langs de rechte bomenrij, recht naar het kasteel in de verte. Ruiters en paarden genieten. In het voorjaar staan veel planten in bloei. De ruiters en paarden genieten van de rust. Rust die overigens ook in Vafi os te vinden is. In het plaatselijke cafeetje lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Terwijl de ruiters iets drinken, staan de paarden te soezen op het smalle kasseistraatje. Wanneer de groenteverkoper met zijn autootje voorbij komt, moeten we de paarden allemaal even draaien. Staan ze allemaal in dezelfde richting, is het net breed genoeg voor het bestelwagentje. De paarden zijn voorbeeldig.

Spetteren in de zee

Lesbos heeft heel veel verschillende landschappen op een relatief klein oppervlakte. Is Vafi os in de bergen dichtbij, dan kan je hetzelfde zeggen over het strand. Op minder dan een uurtje te paard is er een rustig strookje strand. Aan de overkant ligt Turkije. De kust lijkt bijna tastbaar. Hier kunnen we rustig pootjebaden. Zadels af, paardrijbroeken uit, bikini’s aan en dan is het spetteren geblazen. Zaira doet niets liever dan wild met haar voorbeen in het water klauwen en hierdoor bezorgt ze iedereen een nat pak. De knappe Romeo vindt het eerst maar niks, maar als hij eenmaal de smaak te pakken heeft, gaat hij ook wat dieper. De ervaren merrie Donna gaat zelfs een stukje zwemmen. Dit is echt genieten. Rita bundelt al deze korte uitstappen, samen met nog enkele andere trips, in een afwisselend weekprogramma. Wordt het warm in de zomer, rijdt de groep enkel voor de middag en na zes uur ‘s avonds. De ideale timing voor wie wil genieten van een siësta bij het zwembad. Want dat hoort er natuurlijk ook bij!

Meer informatie
Check voor meer informatie: Trailfinders Ruitervakanties www.horseholiday.com, tel. 043-3253466.