-

Een leven lang plezier van leder

lederonderhoud

Als paardenliefhebber ben je natuurlijk het liefst hele dagen met je paard bezig. Het goed verzorgen van het harnachement vergeet je daardoor misschien al snel, maar het is wel ontzettend belangrijk. Redacteur Tamara Buunk probeerde verschillende leerverzorgingsproducten uit. Al haar lederen producten, zoals zadel, hoofdstel, leren laarzen, beenschermers en jodphurs, nam ze onder handen. Ze lette daarbij onder meer op of het middel goed reinigt en in het leer trekt. En… van elk artikel mag Bit 2 stuks weggeven, lees snel verder!

Makkelijk
Sectolin Saddle Soap Spray

Ervaring van Tamara:
“Wat een verademing, deze zadelzeep in sprayvorm! Geen gedoe meer met water, maar sprayen, met een vochtige doek nawrijven en klaar. Deze zadelzeep van Sectolin is makkelijk in gebruik en maakt het harnachement goed schoon. De randjes en hoekjes waar je niet zo makkelijk bijkomt zijn met deze spray ook schoon te maken. Zelfs zandresten en huidvet, waar je vaak toch echt even op moet boenen, zijn zo verwijderd. Opvallend is dat de witonderlegde delen van mijn hoofdstel ook echt een stuk witter zijn geworden.”

Winkelverkoopprijs: € 9,95
www.sectolin.com

De Saddle Soap Spray van Sectolin is speciaal ontworpen voor het reinigen en het onderhoud van leerproducten. Zorg eerst voor een redelijk schone ondergrond door zand en dergelijke te verwijderen. Daarna Saddle Soap Spray gelijkmatig aanbrengen op het te behandelen leder. Door het vervolgens met een vochtige, zachte doek uit te wrijven wordt het leer goed gereinigd en blijft er een mooie glans achter.

Drie-in-één
Rapide Leather Gel

Ervaring van Tamara:
“Bij het lezen van de tekst op de tube van de Rapide Leather Gel is mijn nieuwsgierigheid meteen gewekt. Eén product dat zowel reinigt, verzorgt, een mooie glans geeft alsook een waterafstotende werking heeft. Kan dat wel? Als ik het product aanbreng op een hoofdstel waarvan ik denk dat het al best schoon is, komt er toch nog veel meer vuil af. Het leer ziet er ook direct verzorgd uit en de gel trekt mooi in het leer. Dat de gel een waterafstotende werking heeft blijkt wel als ik mijn leren stalschoenen ermee behandel en vervolgens mijn paard met water op de wasplaats afspuit. De druppels blijven inderdaad op mijn schoenen liggen.”

Winkelverkoopprijs: € 10,35
www.rapide-bv.nl

De Rapide Leather Gel is een reinigend en voedend onderhoudsmiddel, speciaal ontwikkeld voor leder. Het is zuinig in gebruik, reinigt en conserveert het leder en geeft een opvallende glans. Een 3-in-1 product, dat maakt het verschil. Door het leer regelmatig met de Leather Gel te onderhouden blijft het leer soepel. Daarnaast heeft het een waterafstotende werking.

Natuurlijk
Duoprotection Leder

Ervaring van Tamara:
“Paardenvet als verzorgingsproduct voor je harnachement; ik loop er in eerste instantie niet direct warm voor. Ik ben zelf niet zo’n fan van vet, omdat het vaak heel lang duurt voordat het ingetrokken is. Maar die gedachte is geheel onterecht, zo ervaar ik met Duoprotection Leder! Je moet even over de wat minder prettige geur heen komen, maar het vet trekt wel degelijk direct in en zeker als je het product goed inwrijft met een doek geeft het niet meer af. Het leer voelt ook direct een stuk soepeler aan. Erg praktisch is het kwastje dat aan de binnenkant van de dop zit. Dus geen vette vingers meer.”

Winkelverkoopprijs: € 11,95 (0,5 liter), € 20,95 (1 liter)
www.duoprotection.nl

Duoprotection Leder beschermt en voedt het leder. Door de glycerine in het product blijft het leer een beetje vochtig. Zo wordt voorkomen dat het leer uitdroogt en scheurt. Doordat leer een natuurlijk product is, is het goed om dat ook met een natuurlijk vet te behandelen waardoor het de juiste voeding krijgt. Duoprotection Leder trekt vrijwel meteen in en geeft daardoor niet af. Vetvlekken in bijvoorbeeld rijbroeken en sjabrakken zijn daardoor verleden tijd.

Chique
Prestige Leather Kit

Ervaring van Tamara:
“Echt een cadeautje, deze set van Prestige! Met een cleaner, lederolie, lederbalsem en twee sponsjes heb je alles bij de hand om het leer optimaal te verzorgen. De cleaner maakt het harnachement niet alleen goed schoon, maar geeft ook direct een mooie glans af. Met de olie, dat direct goed in het leer trekt, wordt het leer optimaal gevoed. Het leer wordt wel wat dof, dus om het daarna echt mooi te laten glanzen heb je wel de balsem nodig. Echt een voordeel is dat het product niet afgeeft en het leer niet glad wordt. De bovenkant van het zadel kan er dus ook gerust mee ingesmeerd worden.”

Winkelverkoopprijs: € 65,-
www.prestigeitaly.com

De natuurlijke ingrediënten die gebruikt worden in de lederverzorgingsproducten van Prestige zorgen dat de kleuren mooi blijven en het leer soepel en zacht. De leerbalsem neutraliseert schade veroorzaakt door zweet en laat ook een heerlijke geur achter. De producten zorgen dat het leer zijn schoonheid behoudt, ongeacht in welke weercondities het wordt gebruikt en hoe oud het leer is.

Shiny
Cavalor Leather Soap en Leather Shine

Ervaring van Tamara:
“Van de twee producten van Cavalor valt mijn oog direct op de Leather Shine, want wie wil nou niet blinkend harnachement. Na het leer eerst schoongemaakt te hebben met de Leather Soap, die ook echt goed reinigt, was het de beurt aan de Leather Shine, waarvan beloofd wordt dat het het leer een glamorous shine geeft. En daar is niets aan gelogen. Het leer wordt niet alleen gevoed, maar het is vooral de glans die positief opvalt. Na het gebruik van dit product kan je dus echt shinen met je tuig en kom je goed voor de dag.”

Winkelverkoopprijs: € 8,25 (Shine 200 ml), € 18,15 (Soap 500 ml), € 38,15 (Soap 2000 ml)

www.cavalor.com

Cavalor Leather Soap is het ideale product om het leer, elke keer dat het gebruikt is, effectief te reinigen. Deze zeep gemaakt van glycerine reinigt en voedt het leer waardoor het soepel wordt zonder dat het haar kracht verliest. De unieke formule van Cavalor Leather Shine verzorgt het leer intensief. Daarnaast zorgt het voor een fantastische glans, zonder dat het leer glad wordt.

Heerlijke geur
NAF Sheer Luxe Leather Cleanse & Condition

Ervaring van Tamara:
“Het duurt even voordat de spuitfles bij mij optimaal werkt, maar eenmaal in gebruik is het eerste wat opvalt de heerlijke geur die vrijkomt. Het is daardoor direct een feestje om dit product van NAF te gebruiken. Het harnachement wordt goed gereinigd en het leer is direct een stuk soepeler. Er lijkt na gebruik een laagje over het leer achter te blijven, maar het wordt zeker niet plakkerig. Bij mijn bruine leren rijlaarzen valt op dat de kleur weer mooi intens wordt en er een mooie glans achterblijft.”

Winkelverkoopprijs: € 15,95
www.naf-equine.eu

De NAF Sheer Luxe Leather Cleanse & Condition zorgt ervoor dat het tuig diep wordt gereinigd en maakt het leer soepel. Daarnaast geeft het een niet-plakkerige, natuurlijke glans. De spray kan gebruikt worden als een snel en eenvoudig reinigingsmiddel om vuil en vet te verwijderen en het leer zacht te maken.

WIN
Van elk product mag Bit 2 stuks weggeven! Kans maken?
Mail je gegevens en voorkeursproduct voor 14 mei naar bit@eisma.nl.