-

Drie redenen om je paard te vaccineren tegen Rhino

vaccineren rhino

Het is de nachtmerrie van iedere paardenhouder: Rhino op je stal. Met name de neurologische variant van de ziekte veroorzaakt met enige regelmaat paniek. Herman Koorman, africhter van jonge paarden, weet hoe het is. Sinds de uitbraak op zijn stal is Koorman voorstander van het vaccineren tegen het virus dat Rhinopneumonie veroorzaakt. Dierenarts Marco de Bruijn, Europees specialist Inwendige Ziekten, is het met hem eens. Sterker nog, hij pleit voor het verplicht stellen van de vaccinatie.

“Ik kwam op een zondagmorgen hier op stal en toen zag ik een paard vastliggen in zijn box”, vertelt Herman Koorman. De handige ruiter uit Slagharen maakt honderden paarden per jaar zadelmak. Bang of emotioneel aangelegd is Koorman zeker niet, maar deze gebeurtenissen hebben duidelijk veel impact gehad op hem. Hij vervolgt: “Ik kreeg het paard niet overeind en dacht al snel: dit is niet goed. De dierenarts ging er eerst vanuit dat het wat anders was. Later heeft hij een neusswab afgenomen, die werd opgestuurd naar de Gezondheidsdienst voor Dieren. Om vijf uur kreeg ik het bericht dat het inderdaad Rhino was. Dan kom je in de cyclus terecht.”

Strop

De stal wordt hermetisch afgesloten. Koorman is met een aantal medewerkers druk met de verzorging van de zieke paarden: katheteriseren, isoleren, in beweging houden en medicijnen geven. Twee paarden hebben het niet gered, de rest komt er gelukkig weer bovenop. Maar de impact is groot. “Het is een strop, ook financieel. Ik hoop dat ik dit nooit meer meemaak.”

Voor de bui uit

Nu Koorman uit eigen ervaring weet wat het is om rhino op je stal te hebben, denkt hij anders over het belang van vaccineren. “Ik vind het belangrijk om de paarden te vaccineren. Dan zorg je ervoor dat je die ziekte niet krijgt of dat je heel wat tegen kunt houden.” Koorman ondervond dat zelf omdat één paard in zijn stal destijds gevaccineerd was. “Dat paard stond tegenover het paard dat als eerste ziek werd. Het gevaccineerde paard kreeg wel koorts en werd verkouden, maar minder dan de paarden om hem heen. Hij knapte ook sneller weer op.” Hoewel Koorman het in de praktijk lastig vindt om een vaccinatie als eis te stellen bij de eigenaren die hun paarden bij hem onderbrengen is hij dus wel overtuigd van het belang ervan. “Met een gevaccineerd paard ben je eigenlijk voor de bui uit, heb je er veel meer controle over.”

Verplichten

Marco de Bruijn, als dierenarts werkzaam bij Dierenkliniek Wolvega, bevestigt de bevindingen van Herman Koorman. “Ik ben zeker voorstander van vaccineren. Als je kijkt naar de aanpak bij andere diersoorten, zoals de Ziekte van Aujeszky bij het varken en IBR bij het rund, dan zie je dat men met een stringent vaccinatiebeleid heel veel bereikt heeft. Die ziektes worden ook veroorzaakt door herpesvirussen en hebben veel gemeen met het virus dat Rhinopneumonie veroorzaakt bij paarden. 

Drie redenen

Sceptici wijzen op het feit dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het vaccin werkt tegen de neurologische variant van Rhino. “Dat komt omdat het heel ingewikkeld is om hiervoor een onderzoeksmodel te maken, nog los van de ethische kant van dit onderzoek. In Nederland ben je al een half jaar bezig om toestemming te krijgen voor het afnemen van bloed in een onderzoek; ga maar na hoe ingewikkeld dit dan is.”

Er zijn volgens De Bruijn sowieso drie redenen om te vaccineren. “Eén: de ziekte openbaart zich veel minder heftig. Het paard krijgt bijvoorbeeld minder koorts en de koorts houdt minder dagen aan. Dat is belangrijk, want sportpaarden die rhino krijgen kunnen wekenlang verminderd presteren. Daarnaast hangt de hoogte en duur van de koorts samen met de kans op neurologische problemen. Met andere woorden: minder koorts is minder kans op de gevreesde neurologische verschijnselen. Ten tweede voorkom je met vaccineren dat het virus snel aanslaat en zich snel kan verspreiden. En ten derde voorkom je abortus bij een dragende merrie. Dat is wel wetenschappelijk aangetoond. Net als het eerste voordeel trouwens, dat paarden die gevaccineerd zijn minder ziek worden.”

Lees meer op www.rhinobijpaarden.nl