Bemer-therapie: De basis van een gezond paard

hoofdfotoHet team van Hippo Sofia is het eerste in Nederland dat met de gezondheidsscan werkt. En dat is goed nieuws voor jou als Bit-lezer, want Hippo Sofia heeft een leuke prijsvraag en hierbij maak je kans op een uniek kijkje in het lichaam van je eigen paard! De inschrijvingen zijn inmiddels gesloten. De winnaars worden binnenkort bekendgemaakt.

Onlangs werd Seren’s Annabel gescand, omdat ze last had van dunne mest. De jonge merrie kreeg een behandeling van de osteopaat uit het Hippo Sofia-team en druppels op basis van bioresonantie. Na een paar weken blijkt haar situatie flink verbeterd en wordt de behandeling voortgezet met onder meer Bemer-therapie.

Lichte Tour-amazone Fenneke Dikken van dressuurstal Seren in Vorden is de eigenaresse van de Alexandro P-afstammeling (moeder Santano x Jazz). Anja Marcinski en haar team van Hippo Sofia onderzochten de merrie niet alleen omdat ze diarree had. Ruim twee jaar geleden viel Annabel van de laadklep van de trailer, ze brak daarbij haar schoft. Die breuk is goed hersteld en de merrie lijkt tijdens het werk onder het zadel geen last te hebben van dit jeugdtrauma. Toch wilde Fenneke haar vijfjarige dressuurpaard grondig laten nakijken, voordat ze Annabel zelf gaat rijden en moeilijkere oefeningen gaat vragen.

Uit de eerste scan bleken de darmen van Annabel haar grootste zwakke plek. Er werd ook een lichte disbalans aangetroffen in de voorste neusholte en bij de longen. Waarschijnlijk had de merrie een verkoudheidsvirusje onder de leden. Bij de osteopatische behandeling kwam de scheefheid van de merrie als gevolg van de vroegere schoftbreuk wel duidelijk naar voren. Uit de vervolgscan een paar weken later blijkt het virusje uit het lichaam van Annabel verdwenen te zijn, maar de merrie krijgt wel een dryneedling behandeling om haar lichaam losser en soepeler te maken.

tweede-foto

Bemer-therapie

De belangrijkste aanvullende therapie die Anja aan Fenneke adviseert is echter de Bemer-therapie. Deze fysische vaattherapie is een nieuwe vorm van preventieve gezondheidszorg.
Algemeen beschouwd bestaat het bloedvatenstelsel voor 75% uit de microcirculatie, het gebied van de kleine haarvaten. Met behulp van het bijzondere en unieke Bemer-signaal kan deze microcirculatie weer gestimuleerd worden. Door de doorbloeding in de allerkleinste haarvaten (microcirculatie) te bevorderen, verbetert de celstofwisseling en wordt het zelfgenezend vermogen gestimuleerd. De therapie is wetenschappelijk onderbouwd en bewezen effectief bij chronische klachten, blessures en doorbloedingsstoornissen. Daarnaast is Bemer-therapie ook goed inzetbaar na zware trainingen en wedstrijden, maar ook na operaties, voor een sneller herstel.
Het meerdimensionale Bemer-signaal zorgt ervoor dat de gladde spiervezels rondom de haarvaten weer worden geactiveerd waardoor de stilgevallen doorbloeding weer op gang komt. De gladde spiervezels zorgen voor de pompende werking van het bloed, waardoor zuurstof en voedingsstoffen worden voortgestuwd op weg naar de lichaamscellen. Herstel van de pompwerking zorgt ervoor dat de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen (in het hele lichaam) en de afvoer van afvalstoffen weer wordt hersteld.
Stress, slechte voeding, een slecht passend harnachement, geen of slechte gebitsverzorging, verstorende omgevingsprikkels, te zware trainingen, maar ook medicijngebruik zorgen onder andere voor een verstoring van de microcirculatie. De haarvaatjes (die zeven keer dunner zijn dan een hoofdhaar) slibben als eerste dicht. 75% van de doorbloeding bestaat uit deze kleine haarvaatjes!
Met behulp van het Bemer-signaal wordt de pompwerking in de kleinste haarvaten weer hersteld en wordt de bloedstroom in het betreffende gebied op een normaal niveau teruggebracht. De lichaamscellen hebben weer de beschikking over voedingsstoffen, kunnen hun afvalstoffen weer beter kwijt en zijn daardoor in staat hun taken beter uit te voeren.
De Bemer-therapie is er niet alleen voor paarden, maar ook voor mensen in de vorm van een dunne mat. Deze preventieve techniek is gecertificeerd door MedCert, de hoogste Duitse medische certificeringsorganisatie. De Bemer-paardendeken is verder doorontwikkeld in samenwerking met een team op de springstal van Paul Schockemöhle. Op de Duitse topspringstal zijn de Bemer-paardendekens inmiddels niet meer weg te denken. In Duitsland sponsort de firma Bemer Int. AG in 2016 en 2017 de DKB Riders Tour.

Eenvoudig in gebruik

Het gebruik van de dekens is eenvoudig volgens Anja: “Voor een optimaal resultaat leg je de deken er twee keer per dag op. Je begint met acht minuten per keer en bouwt dit langzaam op naar zestien tot twintig minuten. Die opbouw is belangrijk. Leg je de deken er in het begin te lang op, dan kunnen er zoveel afvalstoffen vrijkomen dat het lichaam moeite heeft met het afvoeren ervan.” Gebruik je de Bemer-deken maar één keer per dag, dan behaal je volgens Anja ook al heel goede resultaten. “De werking van een behandeling houdt zo’n twaalf tot zeventien uur aan.”
Bij de deken wordt ook een aparte ‘spot’ geleverd die drie keer zo sterk werkt als de deken. Hiermee kun je heel goed lokale blokkades behandelen. Je kunt de dekens bij Hippo Sofia zowel aanschaffen als huren.
Het voordeel is dat het Hippo Sofia-team je kan begeleiden in het herkennen van de verschillende processen die in het paardenlijf plaatsvinden en eventuele complementaire therapieën kan bieden. Net zoals bij Annabel, het jonge dressuurpaard van Fenneke dat na de dryneedling behandeling zowel Bemer-therapie voorgeschreven kreeg als een vervolgkuur met bioresonantiedruppels.