Afbeelding
Foto: Getty Images

Blog: Mediteren bij je paard

Welzijn

“Even geen aandacht voor dat hoofd met duizenden gedachten, maar aandacht voor wat je voelt. Paarden laten vrijwel altijd zien dat zij dit ook een heel goed idee vinden; ze likken, kauwen, gapen of staan met hun ogen half dicht naast hun eigenaar te dutten”, begint Paula van der Geest haar blog. 

“Regelmatig begin ik mijn lessen met een meditatie. Ik vraag de eigenaar eerst of ze hier voor openstaat, want anders schiet het natuurlijk zijn doel voorbij. Vervolgens houd ik haar paard vast, sluit zij haar ogen en help ik haar om te ademen en weer in contact te komen met haar lichaam.”

“Als je met je paard aan de slag gaat terwijl je met je gedachten ergens anders bent, dan ben je dus niet met je aandacht bij hem. Je mist gegarandeerd signalen en je staat niet of nauwelijks in contact met jezelf, waardoor je lichaamstaal niet optimaal is. Een paar minuten rust nemen en diep ademhalen voordat je met de training begint, kan een groot verschil maken.”

“Er zijn nog altijd mensen die denken dat meditatie iets zweverigs is. Het zorgt er echter voor dat je je minder laat meeslepen door je gedachten en dat je met aandacht in het huidige moment, bij je paard, bent. Dankzij meditatie stop je dus eigenlijk met rondzweven in je hoofd en sta je weer stevig met beide voeten op de grond!”

“Waarom kun je niet stilzitten?”

“Mensen die veel weerstand voelen bij een momentje rust, zijn juist vaak de mensen die veel baat kunnen hebben bij een korte meditatie. Want waarom kan je niet stilzitten? Mogelijk omdat je bang bent voor de gevoelens die tijdens zo’n rustmoment omhoog komen. Dat kan inderdaad best spannend en confronterend zijn. Gewoon door blijven rennen lijkt dan misschien een fijnere optie.”

“Niks is echter minder waar, want deze emoties slaan zich ergens op in je lichaam. Vroeg of laat komen ze er alsnog uit in de vorm van fysieke en/of mentale klachten. De enige manier om van deze emoties af te komen is door ze toe te laten. Als dat betekent dat je eerst even een potje moet huilen voordat je met je paard gaat trainen, doe dat dan vooral. Dat vindt je paard ook veel fijner, want die voelde allang dat jij een tikkende tijdbom was...”

Niet zeuren

“In onze maatschappij zijn we gewend om continu maar door te gaan. Niet zeuren en hard werken. Maar wat brengt ons dat? Burn-outs, lichamelijke klachten, een gebrek aan connectie met anderen, een zenuwstelsel dat vrijwel continue in de vluchtmodus staat... Gelukkig hebben we paarden.”

“Zij helpen ons keer op keer herinneren dat we goed genoeg zijn. Dat we mogen ademen, rusten en dat álles mogelijk is als je de connectie met jezelf en met hen durft aan te gaan. Paarden houden van mensen die zichzelf zijn, met alle fijne en minder fijne emoties die daarbij horen.”

Adem!

“Merk je dat je gestrest bent bij je paard of dat je met je aandacht ergens anders bent? Stop even en adem. Ook als je paard niet doet wat je wilt, is het goed om bij jezelf in te checken. De oorzaak van ‘ongewenst’ paardengedrag ligt vaak bij de mens.”

“Natuurlijk maakt iedereen weleens een fout of wordt onterecht boos. Paarden zijn enorm vergevingsgezind, maar hebben wel een grote voorkeur voor bewuste eigenaren die niet bang zijn om in de spiegel te kijken. Heel logisch, want wie heb jij liever als kuddegenoot? Iemand met stress, die snel geïrriteerd raakt en graag anderen de schuld geeft? Of iemand die regelmatig rust neemt, emoties kan toelaten en altijd eerst naar zichzelf kijkt? Grote kans dat de tweede persoon je een betrouwbaarder en veiliger gevoel geeft. Voor paarden is dat niet anders.”

Door Paula van de Geest
Gedragstrainer • Paardencoach • Dierenwelzijn • Schrijven • Humor