Een blij buitenpaard zal het ons makkelijker maken dan een paard dat gefrustreerd is door een gebrek aan vrijheid, voer, of vrienden
Een blij buitenpaard zal het ons makkelijker maken dan een paard dat gefrustreerd is door een gebrek aan vrijheid, voer, of vrienden Foto: IStock

Editorial Suzanne Vlieger-Admiraal: “Het goede makkelijk maken

Welzijn Editorial Suzanne

‘Het goede makkelijk maken, en het verkeerde moeilijk maken’ is één van de basisprincipes bij het rijden en trainen van paarden. Dit komt er simpelweg op neer dat we het paard het gedrag dat we niet willen als vervelend en lastig laten ervaren, en datgene wat we wél willen als prettig en makkelijk. 

We zijn inmiddels zo gewend om dit principe op paarden toe te passen, dat we weleens vergeten dat het net zo goed van toepassing is op ons eigen gedrag. Inga Wolframm, lector duurzame paardenhouderij aan Van Hall Larenstein, drukt ons wat dat betreft met onze neus op de feiten. 

Prioriteit maken van paardenwelzijn

Om gedragsverandering bij mensen teweeg te brengen, moet het goede makkelijk gemaakt worden en het verkeerde moeilijk. Of het nu gaat om het dichtgespen van neusriemen of het opruimen van mest, we zullen in de meeste gevallen kiezen voor de weg van de minste weerstand. Een prioriteit maken van paardenwelzijn moet daarom de makkelijkste weg worden, beargumenteert Inga. 

Dit zou weleens precies de ‘missing link’ kunnen zijn die nodig is om de paardenwereld duurzamer en paardvriendelijker te maken. Wijzen en laten zien hoeveel je weet door voor anderen onbegrijpelijke taal uit te slaan, werken niet. Mensen helpen om begrijpelijke kennis toe te passen, zoals Inga doet, wel.

 En natuurlijk doet zij dit niet alleen. Hordes trainers en andere professionals maken kennis toegankelijk voor iedereen. Door naar je toe te komen als dat nodig is, of, als die drempel te hoog is, via online video’s, apps en natuurlijk via artikelen in magazines als Bit & Cap. Zo vind je in dit nummer, naast een hoop inspirerende artikelen met paardvriendelijke trainers, een heel dossier over het belang van een passend zadel, waarmee je je eigen kennis over dit belangrijke onderwerp kunt vergroten. 

Tot slot, laten we niet vergeten dat Inga op haar missie om paardenwelzijn te vergroten wordt bijgestaan door nóg een andere, heel belangrijke groep: de paarden zelf. Want uiteindelijk zullen zij het altijd belonen als we hun welzijn op nummer één zetten. Een blij buiten-paard is veel makkelijker in de omgang dan een paard dat gefrustreerd is door een gebrek aan vrijheid, voer, of vrienden. Hetzelfde geldt voor een goed, paardvriendelijk getraind paard. 

Een paard dat zich veilig en begrepen voelt, is veel fijner te rijden en te trainen dan een paard dat zich onveilig en onbegrepen voelt. Net zoals een paard met een goed passend zadel op zijn rug veel beter zal lopen en fysiek gezonder zal blijven dan een paard met een slechtpassend zadel. Op deze manier maken onze paarden het ‘goede’ makkelijker voor ons. En niet alleen makkelijker, maar ook nog eens vele malen leuker, veiliger en mooier!

Suzanne Vlieger-Admiraal
Community redacteur Bit & Cap

Afbeelding
Afbeelding