Afbeelding
Winand Theunissen

Blog: “Samenwerken in belang van paardenwelzijn”

Welzijn

Als er iets mis lijkt te zijn met je paard kun je tegenwoordig niet alleen een dierenarts, maar ook verschillende therapeuten raadplegen. Osteopathie, Lymfedrainage, Fascia Release, Cranio Sacraal... het is allemaal beschikbaar voor je paard. De gemiddelde paardeneigenaar ziet echter door de bomen het bos niet meer, want welke therapeut doet wat? 

De gemiddelde therapeut werkt vaak ook nog eens alleen en kan weinig tot geen advies geven over andere therapieën. Tijd dat dit gaat veranderen! Ik sprak hierover met mijn collega Lonneke Janssen.

Combinatie van expertises

Lonneke is samen met haar man Jacob eigenaar van Equine Centre De Meer in Melick. Bij dit centrum kun je terecht voor osteopathie, lasertherapie, gebitsbehandeling en hoefverzorging. Een mooie combinatie van expertises waar paardeneigenaren dankbaar gebruik van maken. Voor Lonneke staat één ding als een paal boven water: ‘Het welzijn van het paard moet te allen tijde centraal staan’. 

Als dat betekent dat ze een eigenaar moet doorverwijzen naar een andere therapeut, dan doet ze dat. ‘Ik heb het idee dat veel therapeuten elkaar als concurrenten zien en dat is zonde. We hebben allemaal ons eigen vakgebied, kijken net op een andere manier naar een paardenlichaam en kunnen elkaar daardoor juist heel mooi aanvullen.’, aldus Lonneke.

Overleg tussen behandelaars

Lonneke heeft meerdere keren meegemaakt dat eigenaren tegengestelde adviezen kregen van professionals en daarvan in de war raakten. Het zou fijn zijn als behandelaars van hetzelfde paard met elkaar kunnen overleggen. In de praktijk gebeurt dat nog veel te weinig. ‘Een gemiste kans’, vindt Lonneke, ‘want uiteindelijk hebben alle therapeuten en dierenartsen een bepaalde ‘tunnelvisie’ en is ieders kennis in die zin beperkt. Dit betekent niet dat de één goed is en de ander fout, maar juist dat we van elkaar kunnen leren en veel meer zouden mogen samenwerken. 

Ik ben weleens bij een paard geweest waarvan de tanden op een dusdanige manier waren gevijld dat het kaakgewricht in de problemen kwam. In eerste instantie baal ik misschien van de tandarts die dat gedaan heeft, maar vervolgens vraag ik me vooral af waarom diegene deze beslissing heeft genomen. Misschien om redenen die mij niet bekend zijn en daar wil ik dan graag over in gesprek, zodat we samen tot een goede oplossing kunnen komen voor het paard’.

Nóg meer voor paarden betekenen

Door verschillende therapieën te combineren, worden verschillende structuren in het lichaam aangepakt en kunnen paarden vaak nóg beter geholpen worden. Lonneke: ‘ We kunnen nog zoveel meer voor de paarden betekenen als we met elkaar in gesprek gaan en onze kennis en kunde delen. Als een klant mij vraagt of het na de osteopathie behandeling nuttig is om ook een andere behandelaar in te schakelen, dan zeg ik eigenlijk altijd ja.’ 

Ook voor paardeneigenaren zou het heel fijn zijn als therapeuten elkaars werk goed kennen en onderling kunnen doorverwijzen. Ze kunnen er dan op vertrouwen dat het paardenwelzijn op nummer één staat en veel gerichter een therapeut vinden die past bij wat hun paard nodig heeft. 

Krachten bundelen

Lonneke: ‘Ik ben groot voorstander van het bundelen van onze krachten. Eén keer in de zoveel tijd samenkomen, kennis delen en van elkaar leren. Ik ben ervan overtuigd dat we met elkaar nóg meer kunnen doen voor het paardenwelzijn. Hoog tijd dus om te onderzoeken hoe we samen paarden en hun eigenaren nog beter en efficiënter kunnen helpen. ’

Door Paula van de Geest
Gedragstrainer • Paardencoach • Dierenwelzijn • Schrijven • Humor 

Foto: Winand Theunissen