Mérens
Mérens Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Pyreneeënpaarden; Meer over de Mérens

Welzijn Opvallend Rassen

Mérens komen van origine uit de Franse Pyreneeën. Het moederstamboek van dit paardenras ligt in Frankrijk, maar ook in Nederland kunnen raszuivere Mérens ingeschreven worden. 

Ze worden hier opgenomen in het Mérens Stamboek. Voorzitter van het Mérens Stamboek Daisy Lupker vertelt in dit artikel meer over dit bijzondere paardenras.

Mérens
De Mérens hebben alles doorstaan en zijn dan ook een zeer sterk ras geworden.
 

Geschiedenis van de Mérens

In de buurt van het ministaatje Andorra en tussen Frankrijk (Roussilion) en Spanje (Katalonië) in leven de Mérens in volledige vrijheid op de plateaus van de oostelijke Pyreneeën. Dit leven op de bergen is schraal en kan heel zwaar zijn vanwege de extreme weersomstandigheden zoals: vrieskou of extreme hitte, aardverschuivingen, sneeuwstormen en hevig onweer. De Mérens hebben alles doorstaan en zijn dan ook een zeer sterk ras geworden.

De officiële naam is ‘Poney Ariègoise de Mérens’ ofwel Mérens afgekort. Dit verwijst naar het kleine dorpje Mérens dat hoog in de Pyreneeën ligt en waar de wortels liggen van dit paardenras. Lees hier meer over de geschiedenis van de Mérens in Frankrijk.

Mérens
De huidige Mérens eigenaren gebruiken hun paard als rij- of menpaard en niet om mee te fokken.  

De Mérens in Nederland

In 1983 kwam de Nederlandse Vereniging voor Fokkers en Liefhebbers van de Mérens (de NVFLM) tot stand. Er waren op dat moment zo’n twintig Mérens in Nederland. Eind 1989 kreeg de NVFLM de officiële erkenning als stamboek en werd daarmee het Mérens Stamboek Nederland. Dit is één van de kleinere stamboeken van ons land. Daisy Lupker: “Er staan op dit moment 475 paarden geregistreerd.” Ze vervolgt: “Alle paarden die in ons stamboek opgenomen worden, worden ook in het Franse moederstamboek opgenomen.”

Met het fokken van de Mérens in Nederland kan het nog wel wat beter. Daisy licht toe: “Er wordt de afgelopen jaren erg weinig gefokt met de Mérens, zo is er dit jaar in Nederland helemaal geen veulen geboren. De meeste Mérens fokkers zijn wat ouder geworden en gestopt met de fokkerij. De huidige Mérens eigenaren gebruiken hun paard als rij- of menpaard en niet om mee te fokken. Het bestuur van het stamboek is aan het zoeken naar een manier om het fokken met een Mérens weer interessant te krijgen, zodat er weer meer jonge paarden bijkomen.”

Mérens in Frankrijk
De vacht van de Mérens is fluweelzacht. 

Veulens en hun vachtkleur

“De vachtkleur van een Mérens hoort altijd zwart te zijn. Er zijn Mérens paarden die een vos-gen dragen. Als daar mee gefokt wordt en beide ouders hebben een vos-gen dan kan er een vosveulen uit geboren worden. Dit is echter niet gewenst en dit veulen wordt dan ook niet opgenomen in het stamboek. Veulens kunnen met drie verschillende vachtkleuren geboren worden; zwart, zilver of koffiegrijs. Deze veulenvacht verdwijnt na het afspenen, waarna de echte zwarte kleur dus tevoorschijn komt.”

Leuk extra weetje: De vacht van de Mérens is fluweelzacht. Ook als ze geen veulen meer zijn!  

Mérens met veulen
Veulens kunnen met drie verschillende vachtkleuren geboren worden; zwart, zilver of koffiegrijs. 

Exterieur van de Mérens

“De Mérens is dus altijd zwart. Al komt het in de flanken regelmatig voor dat er witte haren tussen de zwarte vacht zichtbaar zijn. Mérens hebben volle en dikke manen, die een beetje stug aanvoelen en kroezig zijn. Het hoofd van de Mérens is edel en uitdrukkingsvol, met levendige ogen die een zachte uitdrukking hebben. Ze hebben een brede borst en een lange, vrij schuine schouder. Hun rug is breed en voldoende bespierd. Ze hebben zware ledenmaten met goed ontwikkelde en sterke gewrichten en harde, stevige hoeven. Hun gangen zijn stabiel, waarbij de achterhand goed onder de massa wordt gezet.”

De Mérens is verder niet al te groot. Daisy: “Voor volwassen hengsten komt de ideale stokmaat uit rond de 1.49 meter en voor volwassen merries rond de 1.45 meter. Er zijn uitschieters die ook richting de 1.60 meter gaan.”

Ideaal paard voor recreatie, de Mérens
Voor volwassen hengsten komt de ideale stokmaat uit  rond de 1.49 meter en voor volwassen merries rond de 1.45 meter

Karakterkenmerken van de Mérens

“Ze zijn eigenzinnig, hebben een kalm maar bedachtzaam en sterk karakter met veel uithoudingsvermogen,” zegt Daisy.

Deze karaktereigenschappen maken ze ook zeer geschikt voor allerlei disciplines. “De Mérens is heel veelzijdig. Het is een sterk, robuust paard, dat voor verschillende disciplines wordt gebruikt. Het is een ras dat zeer geschikt is als recreatiepaard. De Mérens worden eigenlijk in bijna alle takken van de sport gebruikt en kunnen elk basisniveau aan.”

De Mérens doet het goed als menpaard
De Mérens, leent zich goed voor de mensport.

Uitblinkers binnen dit paardenras

Uitblinkers in verschillende disciplines zijn er onder de Mérens zeker. Daisy geeft verschillende voorbeelden: “Er loopt nu er een Mérens, die het heel goed in de mensport doet. Ook zijn er verschillende eigenaren die met hun paarden meedoen aan verschillende 4-daagse ritten en dat houden ze eigenlijk met gemak vol. Er is ook een Mérens geweest die op Z-niveau tussen de paarden meeliep.”

Ze vervolgt: “Mérens kunnen ook heel goed een sprongetje maken en vinden een oefencross ook altijd leuk om te doen. Dit organiseren we dan ook heel vaak als evenement tijdens een stamboekdag. Er zijn ook Mérens paarden geweest die kampioen zijn geworden op het NK TREC en daarin goede resultaten hebben behaald.”

Mérens paard in galop in het bos
Als mensen eenmaal in aanraking zijn gekomen met een Mérens, dan zijn ze doorgaans snel verkocht aan dit ras!

De Mérens in vergelijking met andere paardenrassen

De Mérens heeft met z’n zwarte kleur, lange manen, lange staart en door het behang aan de benen qua uiterlijk veel gelijkenissen met een Nederlandse Fries. De Mérens is echter compacter en heeft wat vlakkere gangen dan de Fries. De Mérens vertoont wat dat betreft meer overeenkomsten met de Engelse Fell- of Dalespony

Daisy vat de charme van het paardenras samen: “Ik heb de Mérens de afgelopen jaren leren kennen als een eigenzinnig en eigenwijs paard, maar ook heel betrouwbaar en werkwillig. Hun karakter is erg sterk, ze zijn enorm veelzijdig en ze hebben veel in hun mars. Met hun zwarte uiterlijk en lange manen zijn ze een mooie verschijning. Dit spreekt heel veel mensen aan. Als mensen eenmaal in aanraking zijn gekomen met een Mérens, dan zijn ze doorgaans snel verkocht aan dit ras!”

Bron: Bit & Cap

Parden in de wei in Frankrijk
091209169_ABFweb
091209169_ABFweb
090916764_ABFweb
091209173_ABFweb
110128808_ABFweb (1)
110128817_ABFweb
Buitenrit met meerder paarden
Merens dubbelspan
Merens in de wei Nederland
Merens in de wei Nederland
Merens voor authentiek rijtuig
Merrie met veulen (2)
Merens springen
Merrie's in Frankrijk
Merrie met veulen
fullsizeoutput_d31
fullsizeoutput_d52
fullsizeoutput_d61
fullsizeoutput_d68