140714125_ABFweb
140714125_ABFweb

Gewichtsverlies: biedt stro een alternatief voor hooi?

Welzijn Opvallend Verzorging Voeding

Uit nieuw Brits onderzoek blijkt dat een gelijkwaardige mix van hooi en stro een effectieve manier is om gewichtsverlies te stimuleren. Net als in Nederland is overgewicht bij paarden een groot problem: vooral de inheemse, sobere rassen als Welsh Cobs, Exmoorpony’s en Shetlanders zijn vaak veel te zwaar. Het gewicht op pijl krijgen én houden is moeilijk, wat ervoor zorgt dat meer en meer paarden en pony’s kampen krijgen met insuline-resistentie en hoefbevangenheid.

Nu wijzen onderzoekster Ruth Morgan en haar collega’s in het blad Veterinary Record op hun bevindingen dat in de wintermaanden winst is te behalen in het stimuleren van gewichtsverlies. Het team onderzocht en experimenteerde met het rantsoen van een veertigtal Britse pony’s, die zij onderverdeelde in twee groepen. Één groep kreeg de gehele winter hooi gevoerd, de andere groep ontving een evenredig mengsel van hooi en stro. De pony’s kregen dit in aanvulling op hun reguliere weidegang.

27 kilogram

Alle 25 pony’s die het mengsel van hooi en stro kregen vielen af, gemiddeld zo’n 27 kilogram. Dit terwijl van de 15 pony’s die hooi gevoerd kregen, slechts drie pony’s afvielen. Gemiddeld nam deze hooi-groep zes kilo in gewicht toe. “Deze resultaten suggeren dat stro niet alleen een kosteneffectief ruwvoer is, maar ook een energiezuinig en nuttige alternatief om gewichtsverlies te stimuleren bij weidegang”, concludeert het team. “Door al in de winter bezig te zijn met gewichtsverlies, zal het extra gewicht dat de pony’s door het voorjaarsgras krijgen, mogelijk een iets minder grote impact hebben op hun gezondheid”, redeneert Morgan in haar persbericht.

Koliek

Maar hoe zit het met koliek? Er is namelijk anekdotisch bewijs dat de kans op koliek door het eten van stro toeneemt. “Tijdens de studie zijn dergelijke indicenten niet geregisteerd”, laat Morgan weten. “Stro bevat in de regel beduidend minder calorieën dan hooi en is minder makkelijk verteerbaar. Omdat er langer op stro gekauwd moet worden, is het wel heel belangrijk dat het gebit van je paard goed op orde is. Wil jouw paard op een hooi/stro-rantsoen te zetten, begin dan op tijd met het introduceren van het stro in zijn of haar voedingspatroon. Op die manier kan je paard wennen aan het feit dat hij langer op stro moet kauwen dan op hooi: dit vermindert het risico op koliek aanzienlijk.”

Bron: Veterinary Record