Paard in sloot
Paard in sloot

Paard in de sloot, en dan?

Welzijn

Een lager waterpeil in de sloot of modderige, onregelmatige slootkanten door zware regenval kunnen een risico vormen dat je paard in de sloot belandt. En ook al heb je badkuipen vol vers water klaarstaan, dan nog zijn er altijd paarden die liever uit de sloot drinken als ze er toegang tot hebben.

 Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Een goede veilige omheining en een bron voor watervoorziening kunnen een voordeel zijn om een dergelijke situatie te voorkomen, maar zijn nu eenmaal niet altijd realiseerbaar.

Noodplan paard in de sloot

Wanneer de mogelijkheid bestaat dat je paard in de sloot terecht kan komen, is het aan te raden om op voorhand een noodplan te hebben. Weet wie je kan/moet bellen en welke spullen je nodig hebt.

 Als het paard er namelijk al wat langer in ligt, zal deze vaak moe zijn en/of vastgezogen zitten in de modderige bodem en dus niet met een kleine aansporing eruit komen. Het vraagt om een bepaalde vaardigheid om een paard uit de sloot te halen, want bijvoorbeeld eruittrekken met kracht (auto/trekker) aan de voorbenen of het hoofd kan onherstelbare beschadigingen veroorzaken. De brandweer heeft in de opleiding dergelijke situaties meegenomen hoe je een paard veilig uit de sloot kan halen. 

Wanneer je paard eenmaal veilig uit de sloot gehaald is, is het gevaar nog niet helemaal geweken. Een juiste controle en goede nazorg zijn dus erg belangrijk, want vooruitzien is regeren. Maar waar moet je dan op letten?

Het risico bestaat dat je paard:

  1. verwondingen heeft. Soms kan er ‘troep’ in de sloten liggen, maar ook bijvoorbeeld takken. Wanneer je paard uit de sloot is gehaald, is het raadzaam om je paard met lauwwarm water af te douchen en daarna te onderwerpen aan een grondige inspectie. Vergeet hierbij vooral niet de oksel- en liesregio te controleren. Wanneer de volledige huidlagen doorbroken zijn is het raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts. Je hebt namelijk te maken met een ‘vieze’ wond die gemakkelijk (ernstig) kan ontsteken. Ook kan de dierenarts controleren of er schade in de diepte aanwezig is.
  1. zich verslikt heeft. Door de strijd om uit het water te komen of door vermoeidheid hiervan, kan het hoofd onder water geraakt zijn en kunnen het dier slootwater hebben ingeslikt. Slootwater bevat veel bacteriën die een longontsteking kunnen veroorzaken. We noemen dit een verslikpneumonie. Het is dus belangrijk om je paard in de week na het voorval minimaal eenmaal daags te temperaturen (normaalwaarde: 37,4 – 38,0 ﮿C) en alert te zijn op hoesten en eventueel neusuitvloeiing. 
  1. spierbevangen is geraakt. Door de strijd en het vechten om eruit te komen in combinatie met andere factoren zoals bijvoorbeeld temperatuur, kan er een ‘overbelasting’ van de spieren, ofwel spierbevangenheid optreden. Dit is een uitgebreide en pijnlijke ontsteking van de spieren die zich uit als stijf en stram lopen. Niet altijd, maar vooral in ernstige gevallen, zal de urine donkerbruin verkleuren. Het is belangrijk om direct op deze signalen te reageren in verband met het ontstaan van schade aan de nieren. De dierenarts zal bloed afnemen om de ernst te bepalen en medicijnen voor te schrijven. In de ernstige gevallen zal een infuus nodig zijn om de nieren te ‘spoelen’.

Bron: Bit & Cap

Meer lezen over paarden in nood?
Voormalig brandweerman Harko Kwakernaat deelt in zijn boek ‘Eerst denken, dan redden!’ zijn veertig jaar ervaring met het redden van paarden uit noodsituaties. Het boek kan je voorbereiden op noodsituaties en helpen met het voorkomen en oplossen van ongelukken. Of het nu gaat om een paard in het water, een trailerongeluk, een beknelling in de box of een stalbrand. Bestel hier het boek Eerst denken, dan redden!