100413387_ABFweb
100413387_ABFweb

EHBO: Temperatuur opnemen

Welzijn

Dierenarts Yteke Elte, verbonden aan de Paardenkliniek van de Universiteit Utrecht, vertelt in deze eerste aflevering hoe je het beste de temperatuur van je paard kunt opnemen.

Koorts?

Als je paard zich niet fit voelt en dan is het een logische stap om de dierenarts te bellen. Om een eerste inschatting te maken van de ernst van de klachten, zal de dierenarts je een paar vragen stellen. Voorkom dat je met een mond vol tanden staat, wanneer de dierenarts vraagt of je paard koorts heeft, zijn hartslag sneller is dan normaal, het tandvlees verkleurd is of dat de ademhaling van je paard vlakker is dan normaal. Om een goed antwoord te geven, moet je wel weten wat ‘normaal’ is bij jouw paard. En daar kom je alleen maar achter door bij je fitte paard deze vier zaken na te lopen. Dat is helemaal niet zo lastig, maar je moet nèt even weten hoe.

Uitleg

Dierenarts Yteke Elte verbonden aan de Paardenkliniek van de Universiteit Utrecht legt kort en helder uit hoe je werk gaat en waarop je moet letten. Tot slot krijg je nog een paar praktische tips om je paard voor te bereiden op de komst van de dierenarts. Immers, hoe minder de dierenarts rekening hoeft te houden met de onwennigheid van je paard, hoe beter en vlotter hij kan worden onderzocht.