8
8

Bit-Challenge: Bouwen aan vertrouwen (dag 8)

Welzijn Horsemanship

Vertrouwen is de basis van de samenwerking met je paard. Hoe mooi is het als je een verdiepingsslag kunt maken in jullie samenwerking. Wij nodigen je uit om de dagelijkse routine met je paard te verrijken met deze veertiendaagse challenge die we samen hebben gemaakt gedragstrainer Petra Vlasblom van 2Moons.

Elke dag krijg je van ons inzichten en een stukje verrijking van de vertrouwensband tussen jou en je paard. We illustreren dit met foto’s en filmpjes. Maar het blijft niet bij een ervaring achter je schermpje. Elke dag krijg je van ons een opdracht om te doen met je paard. In alle rust, waarbij je jouw paard observeert en soms ook kritisch naar jezelf mag kijken. Wanneer je dit twee weken elke dag doet, en dus jullie normale ritme doorbreekt, blijkt dat het heel leuk is om even op een andere manier samen te werken. Daar komen jullie allebei krachtiger uit!

Oefening 8 – Follow the leader

Wanneer ben je nu een echte leider? Een leider heeft controle over tempo en richting.

Petra: “In dit filmpje waarin 2Moons voor het eerst kennismaakt met zijn toekomstige maatje Kalouscha, wordt het leiderschap bepaald. De leider bepaalt waar de kudde naartoe gaat. Leiderschap gaat dus over het bepalen van tempo en richting. O ja, leiders zijn ook consequent. Op het moment dat jij in contact staat met je paard, bepaal jij richting en tempo. In dat licht bezien is het minder handig om je paard ‘even uit te laten razen’ aan de longe. Dat is geen consequent leiderschap. Zet hem dat liever even los in de paddock of doe wat intensiever grondwerk voordat je opstapt.”

Oefening

Wanneer ‘faal’ jij in consequent leiderschap? Wurmt jouw paard zich telkens slinks als eerste de stal in? Sleurt hij je het erf over, terwijl jij jezelf tegen je stalgenootje hoort zeggen: ach, hij wil gewoon graag naar de wei’? Loopt hij alvast weg terwijl jij jouw been nog over zijn rug moet zwieren bij het opstappen? Houd je paard zijn pas in wanneer je moeder langs de rand van de bak staat te kijken? Schrijf voor jezelf 3 momenten op waarbij jij een oogje toeknijpt, wanneer je paard eventjes de regie – dus tempo en richting - overneemt.

Alle artikelen van ons Bit Membership platform - waaronder deze 14-daagse challenge - vind je hier!

Morgen lees je meer over je persoonlijke ruimte claimen

Petra Vlasblom geeft op 3 december een Bit webinar over dit onderwerp, schrijf je gauw in #gratis

Bron: bitmagazine.nl / Thijs Lucas Hauser