wolf
wolf

Heeft de wolf in Nederland het gemunt op paarden?

Welzijn De wolf Opvallend De wolf Opvallend

Het is al langere tijd bekend dat er weer wolven voorkomen in Nederland. De afgelopen jaren zijn er al veel schapen door wolven doodgebeten. Omroep Brabant meldt op 20 mei 2021 dat de wolf een nieuwe prooi op het oog heeft. Onze paarden. De LTO startte een enquête onder paardenhouders over de wolf.

De komst van de wolf baart paardenhouders al langere tijd zorgen. Er is nog geen beleid om paardenhouders en hun paarden te beschermen, maar deze is wel nodig. Tot die tijd nemen paardenhouders het heft in eigen handen, vertellen ze aan Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO). Ze plaatsen camera’s of schaffen zelfs een geweer aan. De extra bescherming kost de paardenhouders tijd en geld. Zo worden veel paarden in gebieden waar de wolf leeft vaker binnen gehouden. 

De paardenhouders laten aan de LTO weten al problemen ondervonden te hebben met het roofdier. Zo zouden er al paarden verwond of zelfs gedood zijn. Ook woedt er angst onder de paardenhouders. Veel houders zijn vooral bang dat paarden uitbreken of stress ervaren. Ook is er angst om de paarden, vooral de jonge en kleinere dieren, zonder toezicht te hebben staan.

Een woordvoerder van de Zoogdiervereniging meldt aan Omroep Brabant dat er tot nu toe nog geen meldingen zijn geweest van paarden die zijn verwond of gedood door de wolf. Zij zeggen dat de wolf het vooral gemunt heeft op veulens en kleinere dieren, en niet op volwassen paarden.

Informatie over de wolf

Mocht je informatie willen over de wolf of preventieve maatregelen willen nemen, dan kan je terecht bij BIJ12. Deze organisatie adviseert provincies bij maatregelen tegen de wolf. Ook bij het wolvenmeldpunt van Wolven in Nederland kan je terecht met je zorgen. Als laatste kunnen paardenhouders bij de LTO terecht. Zij zien de uitkomst van de enquête als een teken dat de zorgen over de wolf bij paardeneigenaren serieuzer moeten worden genomen.

Meer lezen over de terugkeer van de wolf? Bit schreef hier eerder een artikel over.

Bron: Omroep Brabant / Bitmagazine.nl