Paardendierenarts voeding
Paardendierenarts voeding

De basisprincipes van voeding

Welzijn Opvallend Voeding

‘Ongeveer 60 tot 70 procent van de paarden in Nederland is te dik.’ Dit is een zeer hoog percentage. De hoofdoorzaak? Te veel of verkeerde voeding en te weinig beweging. Het is daarom belangrijk om genoeg te weten over de basisprincipes van voeding. Krijgt jouw paard voldoende vitaminen en mineralen binnen? Of misschien geef je hem wel te veel en te rijk ruwvoer? Paardendierenarts en voedingsconsulent Iris van Gulik heeft antwoord op deze vragen en geeft nuttige tips over de juiste voeding voor jouw paard!

De juiste basis

“Het is belangrijk dat je paard voldoende ruwvoer binnenkrijgt. In het rantsoen van je paard moeten genoeg mineralen, vitaminen en eiwitten zitten. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang dat je paard voldoende energie haalt uit zijn hooi of kuil. Veel paarden in Nederland hebben voldoende aan ruwvoer met een vitaminen en mineralen brokje erbij. Dit is nodig omdat het gras en het hooi in ons land vaak niet meer over voldoende vitaminen en mineralen beschikt. Voer je paard daarom bij met zo’n speciaal brokje, ook als hij dagelijks in de weide loopt. Afhankelijk van het merk geef je je paard hier rond de 100 gram per dag van.”

“Veel mensen denken dat je vitaminen bij kunt voeren met een liksteen. Helaas is dit niet het geval. Voordat een paard zo’n steen op heeft, ben je in eerste instantie al een hele tijd verder. Als je daarnaast kijkt naar de hoeveelheid selenium die in de steen zit, dan zal een paard elke twee of drie dagen een hele steen op moeten likken om voldoende binnen te krijgen. Dat is niet te bedoeling, want dan krijgt je paard te veel zout binnen.”

Verschil in voeding voor warm- en koudbloeden

“Koudbloeden hebben in verhouding minder voeding nodig dan warmbloeden. Koudbloeden zijn namelijk de zogenoemde easy keepers. Dat zijn paarden die weinig nodig hebben om zichzelf voldoende energie te geven. Dat zien we ook, want deze paarden worden een stuk sneller veel te dik. Warmbloeden en bijvoorbeeld Arabieren staan veel hoger in het bloed. Zij gebruiken dan ook meer energie. Pas dus goed op met je voeding en maak verschil tussen het warmbloedpaard en het koudbloedpaard.”

Minder krachtvoer

“Vaak wordt er veel krachtvoer gegeven aan paarden, maar dat is niet per se goed voor ze. In krachtvoer zit meestal te veel energie en suiker. Er zijn natuurlijk paarden die dat echt nodig hebben. Denk hierbij aan paarden die hoog in de sport lopen, eventing beoefenen of endurance rijden. Zij hebben heel veel energie nodig en dat kunnen ze niet alleen uit ruwvoer halen. De paarden die normaal in het werk staan, kunnen hun energie eigenlijk wel uit ruwvoer halen. Iedereen denkt dat zijn of haar paard heel hard werkt als het een half uur wordt getraind, maar dat is voor een paard vaak niet zo intensief als we denken. Daarvoor zijn extra brokken dus niet nodig. Ruwvoer is dan ook veel beter voor het darmstelsel en de maag. Daar zijn paarden voor gemaakt.”

Onbeperkt ruwvoer

“Tegenwoordig zie je steeds vaker dat paarden onbeperkt ruwvoer krijgen. Het idee is leuk dat je paard nooit zonder eten mag staan, maar dat is juist de reden dat de meeste paarden erg dik zijn. Onbeperkt ruwvoer of onbeperkte weidegang is vaak veel te veel voor een paard dat weinig doet. Als wij zelf elke dag onbeperkt boterhammen gaan eten, dan komt het ook niet goed.”

Ruwvoeranalyse

“Iedereen kan een eenvoudige voeranalyse van het ruwvoer laten doen. Er wordt dan gekeken hoeveel energie, hoeveel eiwit en hoeveel suiker er in jouw ruwvoer zit. Als er dan heel weinig eiwit in jouw voer zit, dan kun je dat bijvoeren met bijvoorbeeld lucerne. Als het ruwvoer bijvoorbeeld hoog in suiker is en je paard is hoefbevangen, dan wil je dat niet geven. Je kunt dan ander hooi geven of dit hooi weken in water. Met zo’n analyse ben je er al veel meer van bewust wat je je paard voert. Daarnaast is het verstandig om een voedingsconsult te laten doen. Zo weet je alle ins en outs over de voeding van jouw paard!”