horse-gb9361ff4a_1920
horse-gb9361ff4a_1920

Minister Schouten: ‘Zweep en sporen zijn een hulpmiddel, geen dwangmiddel’

Welzijn Verzorging

De zweep en sporen mogen in de paardensport worden gebruikt als hulpmiddel en niet als dwangmiddel, meldt demissionair landbouwminister Carola Schouten. Misbruik van een paard met deze middelen wordt niet getolereerd.

Dat schrijft Houten in een antwoord op schriftelijke Kamervragen van de Tweede Kamerleden Frank Wassenberg en Leonie Vestering (Partij voor de Dieren). Aanleiding is een incident tijdens de Olympische Spelen, waarbij een Duitse amazone een paard met de zweep sloeg tijdens de moderne vijfkamp.

Geen dwangmiddel

Volgens de minister heeft de Sectorraad Paarden (SRP) de gang van zaken veroordeeld. De SRP schrijft op zijn website dat de Nederlandse paardensporters zijn geschrokken van de beelden en het gedrag tijdens dit incident.

In Nederland is een zweep als dwangmiddel niet gebruikelijk. Schouten oordeelt dat naast de basisuitrusting van het harnachement gebruik wordt gemaakt van zo min mogelijk hulpmiddelen. Het niveau van de ruiter bepaalt welk extra hulpmiddelen mogen worden gebruikt.

Ter verduidelijking van de hulpen

Zweep- en sporengebruik is toegestaan om voor het paard de hulpen duidelijker te maken, maar niet om te straffen. Voor ieder hulpmiddel geldt dat deze het welzijn van het paard niet mag schaden. Misbruik van deze middelen kan leiden tot een tuchtrechtelijke procedure.

“Een corrigerende tik met de zweep kan als hij op het juiste moment wordt gegeven, bijdragen aan het leerproces. Maar als de zweep te laat od te hard wordt gebruikt, gaat het zijn doel voorbij. Het paard maakt dan niet meer de associatie met datgene waarvoor hij gecorrigeerd moest worden en dan wordt het straffen. Dat kan een paard nodeloos bang maken en heeft meestal een averechts effect”, stelt de minister.

Bron: Nieuwe Oogst / www.bit & cap 

pexels-markus-spiske-93489