Vanessa Ruiter
Vanessa Ruiter

Tips van topgrooms!

Welzijn Opvallend Verzorging

Internationale wedstrijdruiters en hun paarden kunnen niet zonder een groom, die er achter de schermen voor zorgt dat alles soepel verloopt. 

Bit sprak met de grooms van Edward Gal en Patrick van der Meer.

Vanessa Ruiter is al meer dan achttien jaar de groom van Edward en maakte in Tokio afgelopen jaar haar derde Olympische Spelen mee. Laury de Wit is de groom van Patrick en draait inmiddels jaren mee in het internationale dressuurcircuit. Beide hebben vele internationale kampioenschappen meegemaakt. Ze vertellen hier hun tips en tricks:

1. Shampoo

Laury: Ik gebruik paardenshampoo, die krijgen we gratis van onze sponsor. Soms gebruik ik speciale shampoo die de kleur van de vacht ophaalt, een soort kleurspoeling. Vanessa: Die kleurshampoo gebruik ik vooral bij de zwarte paarden, werkt goed. Voor de rest gebruik ik gewone mensenshampoo. Voor witte benen kun je zilvershampoo gebruiken. Dat moet je wel heel goed uitspoelen, anders houd je paarse benen over.

2. Extra glans

Laury: Om de paarden stof vrij te maken, gebruik ik een handdoek met een beetje hoefvet erop of soms een babydoekje. Een beetje babyolie in je handen wrijven en over de neus en ogen halen voordat je paard de ring in gaat geeft extra glans. Vanessa: Ik gebruik een vochtige handdoek over het hele paardenlichaam, dat haalt het stof weg. Soms een babydoekje langs de ogen en de neus, maar sommige paarden krijgen daar schilfertjes van.

3. Hoofdstel indoen en opstappen

Laury: De beste manier om te zorgen dat een paard niet wegloopt bij het indoen van het hoofdstel, is om ze standaard een suikerklontje aan te bieden. Vanessa: Dat doe ik ook altijd, ook bij het opstappen trouwens. Voordat Edward opstijgt, geef ik de paarden een klontje, dan blijven ze netjes stil staan.

4. Laarzen

Laury: De beste manier om laarzen te poetsen vergt een aantal handelingen, maar dan heb je ook wat. Je hebt nodig: water, poetsdoek, ‘Kiwi’ schoenpoets (in een ijzeren doosje), aansteker, watten en een oude pantykous. Eerst reinig je je laarzen met water, gebruik GEEN zeep (dat haalt de zwarte kleur van je laars). Zorg dat ze goed schoon en vet vrij zijn. Vervolgens steek je de schoenpoets aan (buiten de stal), deze zal gaan branden en vloeibaar worden. Smeer de schoenpoets vervolgens goed uit met vochtig gemaakte watten en laat het intrekken. Daarna kun je aan de slag met de pantykous om de laars op te poetsen en te laten glimmen. Vanessa: Ik haal er daarna ook nog een fleecedoek overheen voor nog meer glans.

5. Tuig

Laury: De hoofdstellen poetsen we regelmatig met zadelzeep, niet die uit een spuitfles, die vind ik te vettig, wat weer slecht is voor de stiksels. Af en toe een likje olie is genoeg om het leer in goede conditie te houden. Vanessa: Ik kan niet zonder een schoenpoetssponsje uit een plastic doosje. Die kun je gewoon bij de schoenmaker halen of zelfs bij sommige supermarkten. Daar kun je op wedstrijden de neusriem en de achterkant van het zadel mee laten glanzen.

6. Supplementen en biertjes

Laury: Ik voer nauwelijks supplementen, wanneer je goed uitgebalanceerd voer hebt is dat niet nodig. In de zomer krijgen de paarden elektrolyten omdat ze dan extra zweten. Soms een supplement voor de spieropbouw, maar meer niet. Vanessa: Wanneer ik supplementen toevoeg, overleg ik dat ook altijd eerst met de dierenarts. Laury: Ik gebruik zonnebloemolie waar ik een aantal knoflookteentjes bij doe. Na een aantal dagen intrekken, doen we hier een scheutje van over het voer. De knoflook werkt bloedzuiverend. Ik gebruik geen lijnzaadolie, sommige paarden worden daar wat scherper van. Vanessa: Ik gebruik ook zonnebloemolie, dan nemen de paarden het voer beter op. En als een paard slecht in de vacht zit soms wat lijnzaadolie, maar wel met mate. Laury: Als een paard vochtophoping in de benen vertoont, krijgt hij een donker bruin biertje over de brok. Dat werkt vocht afdrijvend en omdat het bier zoet is, vinden veel paarden het lekker. Laury: Als een paard aan de diarree is, geven we ze een lepeltje kaneel. Vanessa: Die kende ik nog niet, die moet ik onthouden. Voordat onze paarden op lang transport gaan, schakelen we over van brok naar slobber. Daar gaan zemelen bij, zodat ze goed blijven mesten en geen verstoppingen krijgen.

7. Extra verwennen

Ze zijn het er beiden over eens: “Less is more”. Samen met hun bazen zijn ze ongelofelijk dol op de paarden en vinden dat je met eenvoudige middelen ook een happy en healthy paard kunt hebben, daar hoeven geen onnodige toeters en bellen aan te pas te komen. Ze geven ook allebei toe, dat ze de paarden soms een beetje verwennen, het zijn immers top atleten en ze doen zo goed hun best.

130822958_ABFa4
Vanessa Ruiter
Vanessa Ruiter en Totilas
Laury de Wit
Laury de Witt
Vanessa Ruiter op stal
120722962_ABFa4
Vanessa Ruiter en Laury de Wit
120807545_ABFa4
120811812_ABFa4
130425329_ABFa4
130822055_ABFa4