111209987_ABFweb
111209987_ABFweb

Op weg naar een prettig pensioen

Welzijn Opvallend Oudere paarden

Vroeg of laat zal bijna elke paardeneigenaar voor de keuze staan: gaat je paard met pensioen, of rijd je nog even door? Beslissen of het de tijd is, is lastig. Net als mensen kunnen paarden soms ook maar moeilijk omgaan met veranderingen.

“Sommige paarden vinden het heerlijk om de rest van hun leven op de wei door te brengen, terwijl anderen nooit echt helemaal hun draai vinden”, vertelt Liane Preshaw, eigenaresse van een paardenrusthuis. “Als je paard er moeite mee heeft kun je overwegen om nog een paar keer per week licht werk met hem te doen. Het is belangrijk dat je elk paard als individu behandelt.”
Als je hebt besloten dat het tijd is voor jouw paard om met pensioen te gaan, heb je misschien wat aan de volgende tips:

Tip 1

Laat je paard rustig wennen aan het minder werken. Liane: “Houd je paard in zijn normale routine, maar bouw het werk in een paar weken langzaam af.”

Tip 2

“Kijk naar het rantsoen van je paard. Sommige paarden hebben nog steeds supplementen nodig, terwijl andere meteen uit elkaar knappen van overgewicht”, aldus Liane. Is je paard een trage eter? Zorg er dan voor dat hij alles binnenkrijgt en in de winter een eerlijk deel van het hooi krijgt.

Tip 3

Heeft je paard ijzers? Deze kunnen er wellicht onder uit, het hangt echter wel van de bodem en de staat van zijn hoeven af.

Tip 4

“Het is een misverstand dat sommige paarden het niet fijn vinden om buiten te leven”, vertelt Liane. “De meeste paarden zijn erg blij wanneer ze 24/7 in het land mogen staan en al helemaal als ze een schuilplaats en vriendjes hebben.”

Tip 5

Je paard mag dan wel met pensioen zijn, dat wil niet zeggen dat je hem maar moet laten voor wat het is. “Sommige eigenaren denken dat een gepensioneerd paard nog amper zorg nodig heeft, maar dat is juist helemaal niet zo”, aldus Liane. “Ze moeten toch naar de smid, ontwormd en geënt worden. Daarnaast kan het ook heel erg goed voor ze zijn om af en toe een stukje te wandelen.”

Tip 6

Een vriendje - en dan het liefst een paardenvriendje - zorgt ervoor dat je paard zich niet eenzaam voelt. Zoek wel een maatje dat bij hem past, hij moet niet zeven dagen per week van de ene hoek naar de andere worden gejaagd.

Tip 7

Je hoeft niet met alle activiteiten te stoppen. Een klein buitenritje of wandelingetje houdt de geest scherp en fris.

Tip 8

Sommige paarden vinden het fijn om ergens te staan waar ze nog regelmatig aandacht krijgen, dus zorg er ook voor dat - mocht hij dat fijn vinden - er wekelijkse knuffeluurtjes zijn.
Hoe zorg jij ervoor dat het jouw pensioenpaard aan niets ontbreekt?
oud