hooi
hooi

Vezels in paardenvoer

Welzijn Opvallend Verzorging Voeding

Voor paarden is grazen eigenlijk een full-time baan. Ze zijn erop gemaakt om minstens twaalf uur per dag te grazen. Hun brede, platte tanden en zijwaartse kauwbewegingen maken korte metten met stengelig gras, mossen, kruiden, struiken en takken vol met vezels. Paarden zijn echte herbivoren en zijn prima in staat om hun dagelijkse energiebehoefte uit plantaardige vezels te halen.

De spijsvertering van een paard is erop ingericht om de benodigde ‘brandstof’ uit vezels te halen. Dit terwijl wij vaak granen en aanvullende vetten aan onze paarden geven om in hun energiebehoefte te voorzien. Omdat wij paarden hebben gedomesticeerd en meer van ze zijn gaan vragen qua lichaamsbeweging, kan het nodig zijn om paarden krachtvoer te geven voor extra brandstof. Ook zorg je door krachtvoer dat je paard alle benodigde vitaminen en mineralen binnen krijgt. De hoeveelheid krachtvoer moet constant worden afgestemd op de conditie, het metabolisme en de hoeveelheid werk.

Te weinig vezels?

Maar, zonder voldoende vezels werkt het spijsverteringssysteem niet naar behoren. Een paard heeft dan niet voldoende energie voor de gewone lichamelijke functies zoals ademhalen, wandelen, spelen, grazen en slapen. Ook is er een groter risico op maagzweren. Het dieet van een paard moet daarom op zijn minst voor vijftig procent uit vezels bestaan. En voor de meeste volwassen paarden kan dit percentage aanzienlijk omhoog, zeker als qua beweging weinig van een paard gevraagd wordt.
Het vezelgehalte van gras en hooi kan variëren. Dit is afhankelijk van de omgeving, tijd van het jaar, de bodem en de groei van de planten. Hoeveel vezels er nu precies in het gras of hooi zitten, kun je eigenlijk alleen achterhalen door een ruwvoeranalyse te laten doen.

Verteren

Het grappige is dat paarden de vezels zelf niet kunnen verteren. Paarden produceren namelijk niet de enzymen die nodig zijn om de vezels helemaal af te breken. Gelukkig krijgen paarden, net zoals veel andere dieren, hulp van duizenden onzichtbare bondgenoten: de darmbacteriën. Deze goede bacteriën hebben zich helemaal toegespitst op het verteren en ‘gebruiksklaar’ maken van die vezels. Door middel van een gistingsproces produceren de bacteriën de noodzakelijke enzymen om vezels te kunnen transformeren in vetzuren die het paard kan absorberen. Deze vetzuren voorzien voor een groot deel in de energiebehoefte van een paard.

Krijgt jouw paard genoeg vezels binnen?

Bron: The Horse