120719710_ABFweb
120719710_ABFweb

Lange manen: fabeltjes en feiten

Welzijn Opvallend Verzorging

Bij het zien van een paard met sprookjesachtig lange manen komt de penny in ons soms weer even boven. Kunnen manen non-stop doorgroeien of stoppen ze op een bepaald punt met groeien? En hoe zit het met de middeltjes die allerlei beloftes maken?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het is een mythe dat product A of B op magische wijze de manen of staart van je paard langer kan maken. Het hangt af van de genen van je paard hoe lang zijn manen, voorpluk en staart kunnen worden. Wel kunnen we de manen en staart beschermen en verzorgen, zodat de schade/haarbreuk wordt geminimaliseerd en je paard gezond en sterk haar heeft.

De wetenschap

Haar groeit in drie fases: 1. De anagene fase. Dit is de groeifase van het haar. Als we er vanuit gaan dat je paard de beste voeding krijgt, goed drinkt en niet schuurt heeft je paard haar van goede kwaliteit. Toch kan het nog steeds niet non-stop groeien, deze fase is tijdgerelateerd en afhankelijk van de genen van je paard. 2. De catagene fase. Dit is de rustfase van het haar. Tijdens deze fase, die enkele weken duurt, krijgt de haarfollikel rust omdat er een nieuwe haar in zijn plaats aan het groeien is. 3. De telogene fase. Deze fase staat bij ons ook wel bekend als ‘de rui’. Het haar valt uit: het oude haar wordt vervangend door nieuw haar.

Van wimpers tot staart

Al het haar op het lichaam van je paard doet mee aan deze cyclus, maar niet allemaal tegelijkertijd. Anders zouden we van een wollig paard naar een kaal paard gaan. Interessant feitje: werkelijk al het haar dat je paard heeft doet mee aan deze cyclus, van wimpers tot buikhaar en van manen tot staart. Iedere haarsoort heeft zijn eigen anagene lengte, om deze reden zijn de wimpers van je paard (gelukkig) korter dan zijn staart!

Middeltjes

“Maar, ik houd zo van al die producten!” Wij ook, ze ruiken heerlijk, verzorgen en beschermen. Toch moet je weten dat als het op de haargroei van je paard aankomt zijn genen voorop staan. Daarna volgt voeding. Dan pas volgt de verzorging van de haren. Een gezond voedingsschema bestaat uit ruwvoer van goede kwaliteit met eventuele aanvullingen in de vorm van een vitaminekorrel, brokken of supplementen.
Lees hier meer over het opstellen van een goed voedingsschema voor je paard. Daarnaast kun je letten op de ‘veiligheid’ van de manen en staart van je paard. Wordt er aan geknaagd door een weidegenootje? Schuurt je paard zijn staart of manen? Of blijft hij soms met enkele staartharen haken in een hek of draad? Tot slot kun je denken aan producten als conditioners of antiklit om te zorgen dat de haren schoon en uit de klit blijven.
Bron:  Pro Equine Grooms