Veulens
Veulens

Na het spenen

Welzijn Opvallend

Een goede voeding is belangrijk, vooral bij het jonge paard. Problemen aan het skelet ontwikkelen zich namelijk vaak bij veulens met een achterstand in de groei of plotselinge gewichtstoename. Daarom is het belangrijk dat pas gespeende veulens zo min mogelijk stress ervaren om een daling van conditie te voorkomen.

Voordat veulens worden gespeend - meestal wanneer ze tussen de vier en zes maanden oud zijn - moeten ze gewend zijn aan het krijgen van voer. Dat kan door voeren in hun voerbak of doordat ze mee-eten met het ruwvoer van hun moeder. Het voer moet zo worden samengesteld dat er genoeg lysine en andere aminozuren inzitten voor een optimale groei. Sojabonen voldoen meestal aan die eis.

Stress

Het stressniveau moet tijdens het spenen zo laag mogelijk worden gehouden, door een vaste routine van buiten zetten, voeren en in de hand komen. Houd je veulen goed in de gaten, let op depressie, verlies van eetlust en tekenen van infectie of ziekte. Verander niets aan het voer dat je veulen kreeg voor het spenen, de speentijd is geen goed moment om van dieet te veranderen. Stel ook tandartsbezoekjes, vaccinaties of andere spannende activiteiten uit tot je veulen weer tot rust is.
Houd het gewicht van je veulen na het spenen goed in de gaten en pas de hoeveelheid voer aan wanneer nodig. Veulens die magerder worden hebben wellicht een extra maaltijd nodig, terwijl de veulens die dikker worden het met wat minder kunnen doen, bijvoorbeeld een dieet wat essentiële voedingsstoffen behoudt zonder het toevoegen van calorieën.
Behandel elk veulen als individu, ze zijn allemaal anders en hebben ieder hun eigen patroon van groei en ontwikkeling. Net als oudere paarden moeten veulens altijd de beschikking hebben tot water, zout en veel ruimte om te bewegen.
Bron: Equinews