Bokken
Bokken

Laat je paard, paard zijn!

Welzijn Opvallend

Het klinkt erg simpel je paard, een paard laten zijn. Toch is het voor ons, als vermeende paardenliefhebbers, makkelijk om wat betreft onze paarden super controlfreaks te zijn. Om dat een beetje te minderen hebben wij 5 tips voor jou opgesteld zodat jouw paard écht paard kan zijn!

Kweek je eigen groenten en fruit

Natuurlijk geteelde appels, wortelen of maïs zijn gezonder voor je paard dan bewerkte traktaties. De suikers zijn natuurlijke plantaardige suikers in plaats van toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen. Oftewel; ze zijn een stuk gezonder en je paard zal er nog steeds gek op zijn (tenzij je natuurlijk een paard hebt die geen appels en wortelen lust). Je kunt ze zelfs bemesten met goed gecomposteerde mest van je paard!

Laat ze lekker vies worden!

Ja, het kan erg vervelend zijn om je paard een uur te moeten poetsen voordat alle modder verwijderd is, maar eens in de zoveel tijd moet je hem even laten gaan. Dus als je paard een deken draagt, haal deze eraf, zet hem  in de paddock of grote wei, laat hem lekker rollen en vooral vies worden! Vooral nu de lente nadert en de meeste paarden weer hun wintervachtje beginnen te verliezen, kan het erg fijn zijn voor je paard om even alle losse haren eraf te schudden.

Probeer natuurlijke middelen

Ontdek de wereld van natuurlijke remedies en kruiden, die bij juist gebruik beter voor je paard kunnen zijn dan chemische samenstellingen. Natuurlijk kan niet alles met natuurlijk middelen worden behandeld, maar voor sommige aandoeningen kan het goed werken. Er zijn tal van natuurlijke kruiden en/of remedies beschikbaar voor hoest, gewrichten, pijnlijke spieren en wonden. Overweeg je het te proberen? Ga dan eerst op zoek naar een betrouwbaar merk, ook is het aan te raden je eigen dierenarts te raadplegen voordat je een middel gebruikt.

Laat je paarden grazen

De maag van je paard is er van nature op ingesteld om de hele dag door eten te verwerken, voornamelijk gras en andere stengels. Bij het verwerken van dit eten wordt er veel speeksel aangemaakt, wat de maag beschermt tegen maagzuur. Daarom is het belangrijk dat je paard de hele dag door kan eten en het liefst natuurlijk in een weiland! Paarden die een meer natuurlijke levensstijl kunnen volgen, zijn over het algemeen gezonder. Deze paarden vertonen vaak minder ondeugden en hebben gezondere luchtwegen, hoeven en vacht.

Zorg voor voldoende beweging en ruimte

Het is niet goed voor je paard om de hele dag op stal te staan en te weinig beweging te krijgen. Het is goed voor zijn gewrichten en spieren om regelmatig te bewegen. Laat je paard doen waar hij voor gemaakt is, zoals lopen, rollen, draven, schattig zijn en af en toe natuurlijk lekker bokken. Voor jonge paarden zijn al deze activiteiten erg belangrijk en gunstig voor een goede ontwikkeling van de gewrichten. Heb je een iets ouder paard? Dan is beweging erg goed om stijfheid te voorkomen. Eindconclusie: naar buiten met die paarden, het liefst met een maatje!

Bron: Horse Nation