zand
zand

Zandkoliek: voorkomen is beter dan genezen

Welzijn Opvallend Veterinair

Wanneer je paard nauwelijks in een paddock staat, wil het niet automatisch zeggen dat je geen rekening hoeft te houden met het risico op zandkoliek. Ook kleine beetjes zand kunnen later grote problemen geven.

Als je paard op een korte, schaarse weide graast of hooi krijgt gevoerd vanaf de grond, bestaat de kans dat hij zand of modder binnen krijgt. Sommige paarden - vooral veulens - ontwikkelen soms zelfs een voorliefde voor het eten van zand.
Afhankelijk van hoeveel er wordt gegeten, kan het zand zich ophopen in de dikke- en blinde darm. Een klein beetje zand in de darmen is echter niet ongewoon.
De problemen beginnen echter wanneer het zand zich ophoopt. Diarree, chronisch gewichtsverlies en koliek veroorzaakt door irritatie van het maagdarmkanaal treden op als gevolg van de aanwezigheid van teveel zand. Wanneer er grote hoeveelheden zand in de darmen aanwezig zijn en gewone behandelingen voor koliek niet meer werken, kan een operatie noodzakelijk zijn.

Voorkom

Als het aankomt op zandkoliek kun je beter voorkomen dan genezen. Zandkoliek ontstaat door inname van elke soort zand, dus het is verstandig je paard geen hooi of kuilgras vanaf de grond te voeren. Je kunt beter een hooinet of slowfeeder ophangen. Er zijn slowfeeders op de markt die het knoeien van hooi op de grond zoveel mogelijk beperken. Als je paard knoeit tijdens het eten van brokken, kun je overwegen een anti-knoeibak aan te schaffen.
Een extra tip is het plaatsen van een rubber mat onder de hooiruif of slowfeeder. Die kun je eens in de zoveel tijd schoon vegen.
Uit onderzoek blijkt dat dagelijkse inname van vers, groen gras ervoor zorgt dat eventueel zand uit de darmen wegspoelt. Ook beweging blijkt goed te zijn.
Naast beweging en weidegang worden ook vaak producten met psylliumzaad gevoerd om overtollig zand uit de darmen af te voeren. Deze zaden kunnen grote hoeveelheden water opnemen. Zodra psyllium het spijsverteringskanaal binnenkomt, neemt het vijf keer in volume toe. De geleiachtige stof die daardoor ontstaat zorgt ervoor dat het zand wordt afgevoerd. Psylliumzaad geef je een week lang door het voer. Sommige mensen geven het eens per maand, maar dan bestaat de kans dat de werking ervan verminderd.
Doe het zaad niet door de slobber, want dan wordt het een plakkerig goedje. Het moet pas plakkerig worden als het in het spijsverteringskanaal is. Zorg ervoor dat je paard 24/7 de beschikking heeft over vers water. Water is cruciaal voor de gezondheid van je paard en vooral belangrijk wanneer je een product voert op basis van psylliumzaad.
Bron: Americas Horse Daily
2228751